Bude to hlavní událost letošní sezony na jihočeských památkách. Zámek Vimperk má za sebou první část rekonstrukce za 110 milionů korun

Návštěvníky bude lákat především na novou prohlídkovou trasu. Reportér Českého rozhlasu Petr Kubát ji s předstihem prošel spolu s kastelánem Vojtěchem Brožem. Projděte ji s nimi.

Před dvěma lety do zdevastovaných místností nastoupili dělníci. A už za několik týdnů přivítá obnovený horní zámek ve Vimperku první návštěvníky. Najdou tady celoročně otevřenou prohlídkovou trasu s vzácným renesančním stropem. Oprava této části památky vyšla na 110 milionů korun.

„Měli bychom být jeden z mála zámků v této republice, který bude otevřený i v zimě, proto jdeme po běhounech, pod nimiž jsou schovány topné rohože. Ve všech místnostech kolem nás máme kamna ať už z devatenáctého nebo dvacátého století, která se dochovala nebo naprosto úžasné zelené kopie renezančních kamen, líčí Vojtěch Brož mimo jiné v reportáži.

Vybavení místností vimperského zámku zajistily výpůjčky z ostatních českých zámků, protože vlastní inventář zámek nemá, protože jednak vyhořel a jednak se stal správním střediskem a bydleli v něm zaměstnanci schwarzenberského velkostatku.

Poté se v reportáži kastelán s reportérem přesunou na nádvoří horního zámku, kde si návštěvníci mohou prohlédnout obnovené fasády z různých časových období.

Obnova části horního zámku Vimperk vyšla na 110 milionů korun a pokryla ji evropská dotace. Obnova celého vimperského areálu zabere podle Vojtěcha Brože další desetiletí. Na další fázi půjde 200 milionů z programu péče o národní kulturní dědictví. Start letošní sezony na zámku Vimperk je v plánu na 1. května. Bude ale záležet na epidemické situaci.

Celou reportáž Petra Kubáta si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

autor: Petr Kubát
Spustit audio