Ženu za pultem měla hrát původně herečka, která zemřela na covid a nyní by slavila jubileum

 Celebrity 
03. dubna 2021 08:52 / René Černý
  9
📷
6 fotografií v galerii
Původně měla prý Ženu za pultem hrát Jana Andresíková Se souhlasem J. Andresíkové
Seriál Žena za pultem je mnohými milován a jinými nenáviděn, protože vznikal za socialismu a ukazoval luxusně vybavenou prodejnu potravin, i přesto, že mnohé zboží jinak dostupné nebylo. Z příběhů Anny Holubové, kterou hrála Jiřina Švorcová obklopená skvělými českými herci, se stal pojem, v Německu má dodnes dokonce svůj fanklub. Nyní se ale ukazuje, že hlavní roli původně nemusela vůbec hrát kovaná komunistka Švorcová.

Přestože Švorcová mnohým lidem i kolegům pomohla, nikdy neublížila, někteří ji zatracovali, protože věřila komunistické ideologii. I tak měl být pojat seriál Žena za pultem. Odehrával se hlavně na náměstí 14. října na Smíchově, nedaleko Anděla. Tam skutečně stávala v 70. a 80. letech montovaná prodejna potravin, kde se větší část děje odehrávala. 

Říká se, že původně měla roli v seriálu, který vznikal v roce 1977, dostat Jiřina Bohdalová, Jiří Hubač jí měl psát roli přímo na tělo, nebo dokonce Jana Hlaváčová. Není to ale nejspíš až tak pravda. 

"Tu roli psal Hubač původně pro mně, a to mohu odpřísáhnout. Původně jsem tu roli měla opravdu hrát já. Měli jsme s Jirkou k sobě jistou dobu i pracovně hodně blízko a až po mě to měla dostat Janinka Hlaváčová, nebo Jiřina Bohdalová. Nicméně už tenkrát Jirka věděl, že nejlepší bude ta Jiřina Švorcová. Shodou okolností, Švorcová byla férová ženská, která, ač věřila těm věcem, kterým věřila, byla hodná a poctivá ženská a skvělá herečka. Já jsem mu tenkrát nakonec řekla, že tu roli nechci, protože o ni budou boje. A taky byly. Vyhrála to Švorcová, které už s ohledem na její pozici nikdo nemohl říct ne. Navíc jsem dělala v tu dobu hodně věcí v televizi a hlavně v rozhlase a nepřišlo mi, že by mi tím něco tak zásadního uteklo. Kdo mohl tušit, že to bude takový fenomén," svěřila se pár let před smrtí svým nejbližším přátelům herečka a dabérka Jana Andresíková. Ta by právě v těchto dnech, 2. dubna, oslavila 80. narozeniny.

Rodačka z Kroměříže zemřela loni 19. října v mělnické nemocnici poté, co se po prodělané zlomenině krčku a úspěšné operaci zotavovala, ale postihlo ji covidové onemocnění, kterému oslabený organismus podlehl. Více jak dva roky bojovala s Alzheimerovou chorobou, kterou by však u ní, kdo ji dobře neznal, nikdo nerozpoznal. 

"Nechci o tom mluvit a nechci, aby se o tom psalo, dokud žiju. Udělalo by to možná zlou krev. Až tu nebudu, klidně ať se to někde objeví. Ale skutečně mohu odpřísáhnout, že první, o kom se do Ženy za pultem uvažovalo, jsem byla já, dokonce první verzi scénáře snad ještě někde mám schovaný. To ostatně nebyla jediná role, která mi byla psána na tělo a nakonec ji hrála jiná má kolegyně," svěřila se přátelům Andresíková.

Ta tak měla smůlu, protože pokud by skutečně Jiří Hubač a režisér Jaroslav Dudek roli Anny Holubové Andresíkové svěřili, mohla se stát daleko slavnější a mohla mít na svém hereckém kontě výraznou hlavní roli.

"Možná pak byl problémem fakt, že mě bylo necelých 38 let a Jiřině necelých padesát. I když jsem já vypadala o něco starší než na svůj věk. Nicméně už tenkrát věděl Hubač i Dudek, že o roli bude zájem. Ten scénář totiž nebyl vůbec hloupej. Naopak. A obsazení těch dalších postav bylo taky psané na míru všem těm velkým rolím," svěřila se krátce před svou smrtí Jana Andresíková, která sice hrála čarodějnici v Arabele, bláznivou lady v Kameňáku, ale i celou řadu rolí v inscenacích i filmech. Nikdy nedostala šanci předvést svůj dramatický kumšt nebo naopak komediální polohu ve velkém celovečerním filmu nebo seriálu. Ač po tom tajně toužila. O role si však nikdy neříkala. 

Ze slavného seriálu Žena za pultem žijí dnes už jen Simona Stašová, Jaromír Hanzlík, Lenka Termerová, Jan Potměšil, Jana Boušková, Daniela Kolářová nebo Alena Vránová. Jen v letošním a loňském roce zemřely dvě herečky, které procházely celým seriálem - Hana Maciuchová a Božena Böhmová. Ta hrála onu nesympatickou pokladní, s níž se pak v jednom díle Daniela Kolářová hádala. 

Jana Andresíková, která zemřela loni, dostávala v posledních letech nabídky na menší role. Poslední pohádkovou postavu si zahrála u Zdeňka Trošky v Čertově nevěstě. Naposledy se před kamerou objevila v primáckém seriálu Svatby v Benátkách. Z toho musela ale ze zdravotních důvodů odejít. 

Další nabídky musela odmítat, včetně dabingových. Jen půl roku před smrtí dostala nabídku na nadabování babičky v nové verzi filmu The Addams Family, který se v Česku ještě neobjevil. V době, kdy nabídka přišla, byla už v alzheimerovském zařízení a nebyla by schopna absolvovat několik dní ve studiu, aby roli udělala dobře. Nebyla schopna se už déle než pár desítek minut dostatečně soustředit. V dabingu jí ale nikdo neodpáře nepřekonatelný hlas Whoppi Goldbergové ve filmech Sestra v akci, Duch a některé další. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?