Slavný film Leon vznikl vlastně náhodou, říkalo se mu Čistič a o titulní roli se ucházely dvě tisícovky hereček

Slavný film Leon vznikl vlastně náhodou, říkalo se mu Čistič a o titulní roli se ucházely dvě tisícovky hereček
Leon | Gaumont
Snímek tak nemá cenu příliš představovat. Co se ale na Leona podívat trošku podrobněji a seznámit vás s řadou zajímavostí, které jste o něm možná netušili?
Tak například scéna, ve které Stansfield (Gary Oldman) mluví s Mathildiným otcem (Michael Badalucco) o Beethovenovi, je dílem naprosté improvizace. Luc Besson scénu natáčel několikrát a Gary Oldman ji pokaždé zahrál jinak. A nebyla to jediná improvizace, které se Gary ve filmu dopustil. Badalucco například ani nevěděl, že se k němu Gary přiblíží tak blízko a že k němu bude přičichávat, jeho nervózní výraz je tak naprosto autentický.
Gary Oldman
Leon
Natalii Portman bylo v době natáčení jedenáct let a v konkurzu na roli Mathildy porazila dva tisíce hereček. Byly mezi nimi i Christinu Ricci nebo Liv Tyler. Tu například Luc Besson zamítl s tím, že je v patnácti letech příliš stará.
Natáčení bylo pro mladou Natalii velkou výzvou, problémem byl například pláč. Natalie se ještě neuměla rozplakat na povel, což Luc Besson vyřešil tím, že jí do očí nastříkal mentolový sprej. Prý to tak bolelo, že příště už plakala jen proto, aby to už nikdy nemusela zažít.
Když uvážíme, jakým hitem se Leon stal, je témeř nemožné uvěřit informaci, že tento snímek vznikl v podstatě náhodou. Luc Besson měl totiž původně již začít natáčet Pátý element. Bruce Willis, měl ale plný diář a natáčení se muselo posunout. Než aby Besson dal štábu volno, rozhodl se příležitost využít. Během 30 dnů napsal scénář k Leonovi a celé natáčení měl hotové za 90 dní. Námět samotný však nosil v hlavně již od Brutální Nikity . Postava Viktora Čističe (kterého ve snímku hrál Jean Reno) pro něj měla potenciál a zdálo se mu, že takový druh postavy by si zasloužil vlastní příběh. I proto měl Leon od začátku pracovní název Čistič.
Leon
Leon | Gaumont
Svou první filmovou roli si v Leonovi každopádně střihl i francouzský herec Samy Naceri. Ujal se role člena policejní zásahové jednotky, na natáčení strávil jen deset dní, přesto byl Luc Besson s jeho prací natolik spokojen, že ho v roce 1998 obsadil do hlavní role snímku Taxi.
Samozřejmě existoval i scénář k druhému dílu Leona, ve kterém si měla roli Mathildy opět zopakovat Natalie Portman. S natáčením se ale čekalo, dokud nebude Natalie starší. Mezitím se Besson rozhodl založit vlastní produkční společnost EuropaCorp a opustit společnost Gaumont, která držela ke snímku práva. K natočení pokračování tak nikdy nedošlo, námět ale Besson později použil při natáčení Colombiany(2011).