Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza Zprávy

    Odhalování skrytých věcí

    Pražské Národní divadlo připravilo a 1. dubna na svých webových stránkách zpřístupnilo světovou premiéru inscenace Ty v mém domě, jíž Činohra ND poprvé vstupuje na pole audiotvorby a v níž zároveň prostřednictvím hlasu Saši Rašilova vstupuje divákům do domovů a vybízí je nejen k poslechu díla, ale též k herecké účasti na něm.

    Premiéru inscenace Ty v mém domě připravilo Národní divadlo v rámci svého projektu pro období pandemie Divadlo mimo divadlo. Jedná se o autorskou audioinscenaci režiséra Jiřího Adámka alias Jiřího Austerlitze, která se celá odehrává u diváků doma, přičemž každé její uvedení se stává světovou premiérou díla. Divadlo inscenaci poprvé nabídlo divákům na zelený čtvrtek 1. dubna.

    Dramaturgyně Marta Ljubková a režisér Jiří Adámek alias Jiří Austerlitz během natáčení smartphoneové inscenace Ty v mém domě. Foto Petr Neubert

    Režisér Jiří Austerlitz k titulu v podcastu Národního divadla řekl: Kolegyně Marta Ljubková vymyslela, že by bylo hezké mít hru pro dva diváky nebo posluchače. Mně se to okamžitě zalíbilo, protože je to exkluzivní formát pro páry, o nichž předem nic nevíme: budou to kamarádi? Milenci? Lidé, kteří spolu žijí léta? Bylo potřeba najít formát, jenž by obsáhl pokud možno všechny varianty vztahu dvou lidí. Při jeho hledání jsme vyšli z toho, že každý byt nebo dům má několik komponentů, které jsou všude stejné: stůl, postel, ledničku, splachování na toaletě nebo třeba šuplík. Ten zmiňuji proto, že například nabízí možnost mobil do něj schovat a rozehrát situaci, jejíž podstatou bude odhalování skrytých věcí – ať už fyzických v bytě, nebo těch niterných, jež před sebou lidé tají. A pokračuje: A tak si sice snadno lze myslet, že obzvlášť po roce stráveném víceméně doma už všichni své byty, domy, chalupy i jiné příbytky znají zpaměti a nic na nich nikoho nemůže překvapit. Jenže je to skutečně pravda? Známe místa, kde bydlíme a trávíme nejvíc času? A co místa, kde bydlí jiní? Dokážeme prožít návštěvu u někoho blízkého a vnímat, jak žije on? A svedeme spolu mluvit?

    Saša Rašilov při natáčení projektu Ty v mém domě. Foto Petr Neubert

    K odpovědím na takové i další otázky vybízí během produkce hlas z mobilní krabičky. Je to tajemný návštěvník, který se chová tak, že posluchač zanedlouho znejistí, kde že to vlastně je. Ještě pořád u sebe doma? Anebo dávno někde jinde? Kdo je v daném místě hostitelem a kdo hostem?

    Podobné pocity vzrušující nejistoty mohou diváci či posluchači zažít právě při audiopředstavení, které Činohra Národního divadla přináší každému domů a které nelze zopakovat dvakrát beze změny, protože jeho průběh záleží také na tom, kdo poslouchá a kdo hraje. Mohou to být partneři, rodič se svým dítětem, sourozenci, dávní přátelé nebo noví známí – každý může každému pomoci objevit, kde žije a kým sám je. Každý poslouchá a každý hraje, a tak toto „domácí smartphonové divadlo“ nabízí posluchačům možnost být divákem – a zároveň příležitost stát se aspoň na chvíli hercem Národního divadla.

    Zvukař Jan Veselý při natáčení projektu Ty v mém domě. Foto Petr Neubert

    „Mobile-specific“ režiséra a autora Jiřího Austerlitze, dramaturgyně Marty Ljubkové a hlavního protagonisty Saši Rašilova vyzývá ke společné hře, u níž smějí být spolu s tajemným hlasem pouze dva diváci. Audiopředstavení tedy bere ohled rovněž na aktuální pandemická pravidla. Zakoupením vstupenky posluchači získají audiostopu do svého mobilního telefonu, která bude fungovat po čtrnáct dní od nákupu, ale lze ji pouštět opakovaně. Dál je to totiž jen na nich; důležité je být dva, být v jakémkoliv bytě nebo domě, mít dostatečně nabitý telefon a alespoň hodinu času.

    Jelikož se titul pokouší fungovat univerzálně, vzniká zároveň inscenace v témže hereckém obsazení a s týmž tvůrčím týmem rovněž v anglickém jazyce pod názvem You in My House. Vznik anglickojazyčné verze podpořil European Theatre Convention v rámci programu ENGAGE – oslovit dnešní publikum je nová divadelní výzva, který je spolufinancován z programu EU Kreativní Evropa. Ke stažení a poslechu bude tato verze od května.

    Vizuál audioinscenace Ty v mém domě. Foto Petr Neubert

    Národní divadlo, Praha – Jiří Austerlitz: Ty v mém domě / audiopředstavení pro dva diváky a jeden byt. Režie: Jiří Austerlitz, dramaturgie: Marta Ljubková, hudba a zvukový design: Jan Čtvrtník, zvuk: Jan Veselý. Hrají: Saša Rašilov, Jindřiška Dudziaková, Matyáš Řezníček. Světová premiéra: 1. dubna 2021 v 18:00. Od uvedeného data je možno stáhnout si do svého chytrého mobilního telefonu audiostopu s představením. Fungovat bude 14 dní od nákupu, ale lze ji pouštět opakovaně.

    ///

    Podcast Divadlo mimo divadlo

    K audioinscenaci Ty v mém domě si rovněž lze poslechnout jednu z epizod podcastu Národního divadla, v níž se od tvůrců o jejím vzniku i úmyslech inscenátorů zájemci dozvědí více: https://narodnidivadlo.podbean.com/e/special-divadlo-mimo-divadlo/. Verzi v anglickém jazyce pod názvem You in My House bude možné od května stáhnout na inscenační stránce: https://www.narodni-divadlo.cz/en/show/you-in-my-house-16665218.

    /Z tiskové zprávy ND zpracoval hul/

    • Autor:
    • Publikováno: 3. dubna 2021

    Komentáře k článku: Odhalování skrytých věcí

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,