Jak začít s ekologickým zahradničením

Sponzorované odkazy:

Jak začít s ekologickým zahradničením

Přestože máme kolem sebe výdobytky moderní doby, spoustu předmětů, které nám usnadňují práci, stále více lidí se snaží o návrat k obyčejnému životu. Do doby, kdy byli ohledně potravin a surovin soběstační. Jsou unavení z neustálého stresu a hluku velkoměsta. Zahradničení zažívá neskutečný boom. A není se co divit. Chvíle strávené na zahrádce, při činnosti, kde se na čerstvém vzduchu věnujete svému koníčku a jako bonus se můžete svou prací pokochat.

CibuleCibule

Ať již krásnými vykvetlými rostlinami, či vlastnoručně vypěstovanými plodinami, ze kterých své rodině připravíte chutnou večeři. Staří rolníci pěstovali svoje plodiny co nejpřirozenějším způsobem, nepoužívali žádné chemikálie jako hnojivo, ani na řešení problémů se škůdci a chorobami. Ani hospodářská zvířata nekrmili antibiotiky. Zdá se to logické, protože vše co zvířata a rostliny během svého růstu do sebe absorbují, dostane se nám na talíře.

Ekologické pěstování rostlin znamená, že pro hnojení budete používat vlastní kompost, či vyzrálý hnůj. Se škůdci si musíte poradit pomocí rad našich prarodičů, ale díky tomu se nebudete muset bát, že vaše mrkev bude plná dusičnanů a jablíčko ze stromu bude prosto pesticidů. Všechna ta syntetické hnojiva, herbicidy, fungicidy a pesticidy sice zaručí velkou úrodu ovoce a zeleniny, ale jsou mnohdy jedovatější než ty, které koupíme v obchodě. Navíc všechny tyto chemikálie mohou nenávratně poškodit ekosystém, půdu a spodní vodu.

Nepoužívejte postřikyNepoužívejte postřiky

Úrodná půda není jen médiem, ve kterém vaše rostliny žijí – je klíčem k ekologickému pěstování. Zdravá půda obsahuje prospěšné bakterie, které zajišťují dostupnost živin, minerálů, vody a vzduchu potřebných pro růst rostlin na úrovni kořenů. Způsob, jak kultivovat zdravou půdu, je pravidelné přidávání organické hmoty ve formě kompostu nebo dobře vyzrálého hnoje. Žížaly a další tvorové se zapracují organickou hmotu do půdy, což vám ušetří zbytečné plýtvání chemickými prostředky a postřiky.

Používání bariér – jako jsou textilní pokrývky a síťovina – k udržení škůdců a plevele mimo vaše rostliny je dalším skvělým nechemickým zásahem, který chrání vaše rostliny před poškozením a vaše záda před nekonečným pleváním. Například síťovina odolná vůči ptákům může kosům zabránit v konzumaci bobulí a jemná síťovina zase zamezí tomu, aby motýli a další hmyz kladli vajíčka na vaši úrodu.

Kopřivy jsou skvělým hnojivemKopřivy jsou skvělým hnojivem

Přírodní hnojiva je možné vyrábět z prospěšných rostlin, jako je kopřiva a kostival. Z kopřiv vznikne hnojivo bohaté na dusík, ideální pro listovou zeleninu a kostival díky vysokému obsahu draslíku skvěle pomůže plodinám, jako jsou rajčata a cukety.

Podporujte biologickou rozmanitost tím, že pozvete faunu do vaší zahrady. Pěstujte květiny bohaté na nektary, vytvořte jezírko a nechte kousek trávy, kterou necháte divoce růst, abyste nalákali ptáky, savce, obojživelníky a užitečný hmyz. Můžete na zahradě instalovat ptačí budky, či vyrobit hmyzí hotely. Cílem je podpořit rovnováhu ve vašem zahradním ekosystému, což bude přínosem pro všechny tvory a rostliny, které v něm žijí, včetně vašich plodin.

Článek Jak začít s ekologickým zahradničením byl publikován 3. dubna 2021 v 09.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...