Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Zemřel Pavel Šmíd

    Foto archiv

    Pavel Šmíd

    25. 1. 1952 Pardubice – 24. 3. 2021

    Fotograf, publicista a vydavatel úzce spjatý s předlistopadovým undergroundovým a později nezávislým kulturním děním v Pardubicích.

    Po absolvování Střední všeobecně vzdělávací školy začal studovat Pedagogickou fakultu v Hradci Králové, odkud byl z politických důvodů těsně před státnicemi vyloučen. Od roku 1976 do prosince 1989 pracoval v různých dělnických a technických profesích.

    Foto rodinný archiv

    Od konce šedesátých let bydlel na Starém městě v Pardubicích, kde se scházela komunita tvůrčích osobností, často nepohodlných režimu. Šmíd působil jako písničkář a dva roky i v pardubické rockové skupině Adaptace. Nejvíce se věnoval psaní, povídky mu vycházely v samizdatových časopisech Obsah či Listy. S několika přáteli založil v Pardubicích literární samizdatový časopis Bedna, který vycházel mezi lety 1975 až 1978. Stýkal se s lidmi z disentu, spolupracoval například s básníkem Petrem Kabešem. Podporoval, šířil či signoval mnoho politických občanských iniciativ jako byly Charta 77, Hnutí za občanskou svobodu, Demokratická iniciativa nebo prohlášení Několik vět.

    V polovině sedmdesátých let se oženil s Janou Chudobovou, se kterou vychoval syna Jakuba. Po 17. listopadu 1989 se účastnil demonstrací i politických vyjednávání, stál u zrodu Občanského fóra v Pardubicích. Před prvními svobodnými volbami v červnu 1990 vedl pardubické Občanského fórum jako manažer. Přerušená studia dokončil v roce 1990.

    S fotografem Bohdanem Holomíčkem, New York 2020. Foto Bohdan Holomíček

    Po listopadu 1989 se živil jako novinář a fotograf, zejména v jím spoluzaložených periodikách Aféra a Regional. K tomuto účelu založil vlastní vydavatelství Theo. Vydával prózu, poezii a sedm sborníků současné české poezie 7edm. V letech 1993–2009 byl šéfredaktorem revue České republiky Welcome to the Heart of Europe, ve které věnoval velký prostor i českému divadlu. Přispívali do ní i redaktoři Divadelních novin. Dvouměsíčník vydávalo – ve spolupráci s ministerstvem zahraničí – v šesti jazykových verzích jeho nakladatelství Theo. V roce 2009 bylo vydávání ministerstvem zahraničí z finančních důvodů zastaveno.

    V letech 1996 – 2002 spolupracovalo nakladatelství Theo s prezidentskou kanceláří. Vydalo portrét prezidenta Václava Havla a sborník jeho projevů. Theo bylo i vydavatelstvím poezie a literárního sborníku současných českých autorů 7edm (2005 – 2011).

    Repro archiv

    Pracoval též jako příležitostný kurátor v Galerii města Pardubic. V loňském roce vyšel v nakladatelství Cherm soubor jeho povídek Ať žije daur!

    Jako fotograf samostatně vystavoval od roku 1998. Měl několik samostatných (v České republice, Německu, Francii, Anglii, USA, Japonsku) a několik společných výstav (v České republice, Francii, Německu, Polsku, USA). Na přelomu rok 2015-2016 měl samostatnou výstavu ve foyeru ostravského Divadla Aréna (zde).

    Knižně mu vyšel Reportrét – fotografické portréty předních českých výtvarníků (Galerie Art, 2003), Příběhy fotografů z Pardubicka (Helios, 2008), Jeden den České republiky (Frey Brno, 2008) a Pouti a Pouta (Theo, 2010).

    Na vernisáži své výstavy v Komorní scéně Aréna v Ostravě 1. prosince 2015 (zde). Foto archiv KSA

    Fotografování bylo jeho celoživotní vášní. Jeho černobílé snímky z cest po světě odkazující se na klasický fotografický humanismus pocházejí nejen z atraktivních lokalit, ale zároveň umí navodit zcela autentickou atmosféru a kouzlo okamžiku, charakterizoval tvorbu zesnulého při příležitosti jeho výstavy na pardubickém zámku dokument Východočeského muzea.

    Jako autor je kromě samizdatových vydání (Listy, Obsahy, Bedna) zastoupen také literárně ve sborníku Der Mongole (Wartet 2002, Düsseldorf, Německo) a ve sborníku 7edm (edice Braq, Theo, Pardubice 2005) – v obou včetně fotografií.

    Po listopadu 1989 procestoval téměř celý svět. Kromě Evropy byl v Austrálii, v Japonsku, v mnoha zemích Jižní Ameriky, několikrát v USA. V roce 1999 se rozvedl a od té doby žil ve společné domácnosti se svou partnerkou Monikou Harbichovou. Odstěhovali se z Pardubic a žili v České Rybné.

    Poslední rozloučení se konalo v úzkém rodinném kruhu. Rozloučení s přáteli je odloženo na příznivější čas.

    /Z více zdrojů pro i-DN zpracoval hul/

    • Autor:
    • Publikováno: 3. dubna 2021

    Komentáře k článku: Zemřel Pavel Šmíd

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,