Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Petr Hannig, polopravdy a dezinformace.

Reakce na článek Petra Hanniga z 2.2.2021, nazvaný "Skon Ladislava Štaidla poodhalil zásadní podíl skladatelů na úspěchu interpretů".

Na iDNES.cz jsem si přečetl článek Petra Hanniga z 2.2.2021, nazvaný "Skon Ladislava Štaidla poodhalil zásadní podíl skladatelů na úspěchu interpretů". Ve zmínce o mě ovšem Petr Hannig uvádí informace, které neodpovídají skutečnosti a protože na jeho blogu není povolena diskuse, reaguji na ně vlastním příspěvkem. Zde je diskuse naopak vítána a předem za ni děkuji.

Píseň Robinson, ke které jsem složil hudbu, totiž nevyhrála festival v Irsku, jak bylo v jeho článku uvedeno. Vyhrála ve Francii, na Grand Prix de Paris 1976 a nejmenovala se Robinson, ale Flying Hydroplane. Autorem obou textových verzí byl Vladimír Čort. Píseň získala v Paříži hlavní cenu a k tomu 20.000 Fr. Zmíním i několik okolností, které se s touto historií pojí a které snad i leckoho pobaví.

Po zprávě z Francie, že do soutěže vybrali píseň, kterou jsme tam s textařem Vladimírem Čortem poslali, vyslala umělecká organizace Pragokoncert do Paříže zpěváka Jiřího Korna. Mně rovněž umožnili se zúčastnit, takže jsem tam s Kornem a s jeho tehdejší manželkou odcestoval. Korn dostal od Pragokoncertu diety i dopravné, mě Pragokoncert vybavil na čtyři dny částkou 192 Fr. Pokoj v hotelu, který mi objednali, stál na noc 130 Fr a ubytování zajistili ode dne, kdy mi udělili vízum. Takže po příjezdu do Paříže mi zbývalo už jen 62 Fr. Naštěstí se mi podařilo přes hranice propašovat několik západoněmeckých marek, které jsem v neblahé předtuše zakoupil prostřednictvím jednoho známého od veksláků v Lucerně -koupit valuty legálně tehdy nebylo možné-  díky kterým jsem mohl uhradit ještě jednu noc na hotelu a koupit si i nějaké párky v rohlíku a limonády, abych nebyl v Paříži o hladu.

Hudební skladatel Josef Kolín a zpěvák Jiří Korn na Grand Prix de Paris 1976.

Leč, poslední den, po zisku hlavní ceny a velké slávě, kdy se se mnou fotografovali Američané, kteří získali druhou cenu za jejich skladbu a k tomu i vedlejší cenu za interpretaci, mi již na nocleh v hotelu nezbývalo. V divadle na Champs Elysées, kde se festival konal, jsem se zdržel co nejdéle, až do závěrečné, brnkaje si v ztemnělém sále na klavír a poté vyrazil do listopadové noci. Můj kufr již spočíval v Kornově autě, takže jsem byl celkem bezstarostný. Procházel jsem se pařížskými bulváry, prohlížel si všechna ta pozoruhodná místa, Montmartre, Pigalle, okolí Sacré Coeur a ani vlastně nevím, kudy jsem se té noci toulal a zažil i atmosféru probouzející se Paříže. Ráno jsem se vrátil do hotelu, na recepci se potkal s Kornem a odcestovali jsme domů. Vláďa Čort se zprávu o našem úspěchu na Grand Prix de Paris dozvěděl večer z rádia, sedě u vyhaslých kamen v jeho pražském podnájmu, kde si právě otevíral konzervu s olejovkami. 

Na účet Pragokoncertu přišlo za vítězství naší písničky 20.000 Fr, z kterých si Pragokoncert ponechal 40%, což byl jeho běžný zisk ze všech zahraničních honorářů, odečetl výdaje za cestovné, diety a ubytování, výdaje za telefony Praha-Paříž (zřídili tehdy pro to zvláštní oddělení) a také oněch 192 Fr, které mi na pobyt v Paříži přidělili. Zbytek rozdělili mezi autory písně, tedy mezi Vladimíra Čorta a mne. V tuzexových bonech, samozřejmě. I tak mi ale zbylo na malý barevný televizor, který jsem tehdy mamince v tuzexu zakoupil.

Po čase jsem obdržel z kanceláře České národní rady pozvánku na slavnostní poděkování umělcům, kteří přivezli nějaké ceny ze zahraničí, anebo zvítězili na zahraničním festivalu. Vyslechl jsem si zde proslov jedné zasloužilé umělkyně, která hovořila o tom, co nám naše socialistické zřízení umožňuje a jak bychom měli být naší straně a vládě za všechno vděčni. Žádnou vděčnost jsem ovšem nepociťoval a když ostatní umělci projevili svoji vděčnost podpisem Anticharty, projevil jsem se jako nevděčník, takže můj podpis pod textem Anticharty chybí. Ale popel na hlavu si za to nesypu, muzikant by se měl věnovat svému poslání a ne politice.

Takže tolik a ještě něco navíc, k článku Petra Hanniga na iDNES, s jehož obsahem jinak v zásadě souhlasím.

Josef Kolín, hudební skladatel

Autor: Josef Kolín | sobota 3.4.2021 20:01 | karma článku: 44,28 | přečteno: 2866x
  • Další články autora

Josef Kolín

Dalibor Janda a Jahodový koktejl, plný blábolů a lží

Při sledování TV pořadu "Tajemství Dalibora Jandy", kde hovořil o své kariéře, jsem nevěřil vlastním uším. Do třiceti prý ho nikdo neznal, což je pravda, ale pak se mu "tak nějak zadařilo". Co tedy předcházelo tomu zázraku?

19.12.2023 v 5:06 | Karma: 38,03 | Přečteno: 1664x | Diskuse| Kultura

Josef Kolín

Na shledanou krokodýle, na shledanou kajmane...

Ten hit Billa Haleye zpíval v neděli odpoledne v Břevnovské kavárně v roce 1959 s kytarou na krku Honza Stárek, můj spolužák ze stavební průmyslovky, kterou já proletěl jako Haleyova kometa sluneční soustavou. Autorem české verze

24.4.2021 v 0:21 | Karma: 44,29 | Přečteno: 2097x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 3
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2199x
Hudební skladatel, multiinstrumentalista, dirigování vystudoval u prof. Karla Fialy, na Lidové konzervatoři v Praze (dnes Konzervatoř Jaroslava Ježka).

 

Profesionální dráhu nastoupil jako saxofonista v Jazzovém orchestru Divadla v Alfě v Plzni, kam jej na základě konkursu v roce 1963 přijal kapelník Bohuslav Ondráček a kde tehdy začínala i Marta Kubišová a později Václav Neckář. Od konce šedesátých let vedl skupiny, které sám založil. Na postu kapelníka, obvykle jako kytarista,  doprovázel řadu známých zpěváků naší populární hudby a napsal pro ně i několik hitů.

 

60's - Josef Laufer & Their Majesties ( LP My Name is Joe, Josef Laufer & Their Majesties Show1969, Juliána atd.)   https://www.youtube.com/watch?v=C3jf6319jJk

 

70's - Karel Zich & Flop (Měla na očích brýle, Na prvním programu, atd.),

 

80's - Stanislav Procházka & Magnet (Rádio a já, Déšť, Bláznivá jízda, Kamion, Správně švihnutá, atd.)

 

Jeho skladby nazpívali také Karel Gott, Waldemar Matuška, Václav Neckář, Eva Pilarová, Jaromír Mayer, Milan Drobný a další. Píseň Flying Hydroplane s jeho hudbou získala na Grand Prix de Paris 1976 hlavní cenu festivalu, před USA a Francií. U nás je známá pod názvem Robinson v podání Jiřího Korna. V roce 1983 natočil se svojí skupinou Pop Servis a s dosud neznámým zpěvákem Václavem Jandou singl Konec prázdnin/Jahodový koktejl, který jej pod jménem Dalibor Janda katapultoval mezi nejpopulárnější české zpěváky.

 

V současnosti pořádá jamsessions s účastí našich nejvýznačnějších jazzových hudebníků. Založil webové stránky s odkazem na Swing Time channel, kam budou postupně umisťována další videa z těchto i dalších akcí.

 

http://www.swingtime.cz/

Seznam rubrik