reklama

Snadný návod na výrobu police z dřevěných štaflí

Staré štafle nemusíte vyhazovat. Ještě je lze dále využít a vyrobit si z nich něco praktického, co můžeme používat každý den. Využít je můžete na terase, na balkoně, v dílně, ale i doma. S trochou práce z nich vykouzlíte designový kousek jako od slavného návrháře. Můžou zůstat přírodní, ošetřené jenom lakem, nebo bílé do koupelny či výrazně červené, které budou skvěle vypadat v chodbě, v obýváku, nebo ve studentském pokojíčku našeho čerstvého puberťáka.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima)
Vyrobte si ze štaflí stylovou polici (Zdroj: Archiv FTV Prima)

Vyrobit polici ze štaflí je velice snadné. Stačí malá úprava, pár desek se zarážkami, aby se štafle nerozevíraly a nepadaly. Povrchovou úpravu můžete ponechat přírodní nebo jakkoliv barevně sladit s místností, kam pak chcete štafle umístit. Krásně budou vypadat i v úpravě oblíbeného provance stylu. Hodí se opravdu kamkoliv. Nebojte se je natřít bílou, sytě zelenou nebo červenou. Využijete je jako poličky na knihy, kosmetiku, kytky nebo klidně na suvenýry z dovolené, které tak zajímavě vyniknou.

Co potřebujeme:

  • bytelnou dřevěnou desku
  • dřevěné špalíky
  • vrtačku nebo šroubovák
  • ruční či elektrickou pilu
  • brusku nebo brusný papír
  • metr a tužku
  • šroubovák
  • lak nebo barvy
Potřebné nářadí
i (Zdroj: Archiv FTV Prima)
Připravte si vše potřebné

Postup práce:

Čištění štaflí
i (Zdroj: Archiv FTV Prima)
Štafle řádně očistěte

Štafle, desky i špalíky očistěte, zabruste a ošetřete voskem, lakem nebo olejem. Případně natřete vybranou barvou a nechte důkladně dle návodu zaschnout. Pokud je nebudete natírat, můžete pokračovat v práci hned po broušení a čištění.

Vrtání
i (Zdroj: Archiv FTV Prima)
K policím připevněte zarážky

Štafle postavte do šíře, kterou potřebujete, aby se vám vešly na místo, kam je chcete pak postavit. Vyberte vhodné desky a umístěte je do jednotlivých pater štaflí.

Montování polic
i (Zdroj: Archiv FTV Prima)
Police lze sundat

Zakreslete si umístění pro dřevěné špalky ze spodu desky, které budou sloužit jako zarážky, aby se vložené police nesmekly a ze svého místa nepadaly. Nebudeme je připevňovat napevno, budou vyndavací. Díky tomu bude možné štafle v případě potřeby kdykoliv použít i pro svůj klasický účel.

Police umístěte na svá místa a můžete je naplnit. Máte hotovo.

Publikováno: 3. 4. 2021, Autor: Silva Pokorná, Profil autora: Silva Pokorná