Život Roberta Downey Jr., aneb jak se z mladého feťáka stala superstar
zdroj: Profimedia

Život Roberta Downey Jr., aneb jak se z mladého feťáka stala superstar

4. 4. 2021 – 8:10 | Magazín | Michal Burkoň | Diskuze:

Robert Downey Jr. je v současnosti jeden z nejžádanějších a nejlépe placených herců světa, kterého si hýčká hlavně studio Marvel. Vydělává desítky miliónů dolarů ročně a filmový svět mu leží u nohou. Víte, že to tak vůbec být nemuselo, a že stačilo málo a namísto pohádkového života mohl být bezdomovcem? V našem unikátním a nejrozsáhlejším životopise na českém internetu se dozvíte spoustu zajímavostí o jeho životě.

Americký herec, scénárista a také zpěvák, Robert Downey Jr. se narodil 4. dubna 1965 v New Yorku. Jeho otec je herec a režisér Robert Downey Sr., maminka byla herečka Elsie Downey, která se objevovala hlavně ve filmech Downeye Sr. Má sestru Allyson.

Již od mládí ho otec brával na nejrůznější večírky plné drog a alkoholu, což se negativně odrazilo v Robertově budoucí kariéře, kdy kvůli drogám, téměř o vše přišel.

Dlouhých 7 let žil s herečkou Sarah Jassicou Parker. Následoval vztah s herečkou a zpěvačkou Deborah Falconerovou. Jednoznačným důvodem rozpadu obou vztahů byly drogy. Od roku 2003 žije s filmovou producentkou Susan Levine, která mu pomohla vyhrabat se z nejhoršího.

Soudce - Susan Downey, Robert Downey Jr. zdroj: Warner Bros. CZ

Filmová kariéra

První role získával hlavně ve filmech, které režíroval jeho otec. Po několika úspěšných snímcích získává hlavní roli v dramatu Chaplin, za kterou je dokonce nominován na Oscara. Přestože začíná být žádaným hercem, filmová studia v něj nemají důvěru, kvůli jeho náklonnosti k drogám a alkoholu. Vše vyvrcholí na přelomu tisíciletí, kdy končí nejen v protidrogové léčebně, ale také ve vězení.

zdroj: Archiv

Novou šanci dostává v roce 2003, kdy se objevuje v hororu Gothika a při natáčení se seznamuje se svoji současnou ženou. Ta mu pomáhá překonat jeho závislost a vrátit ho zpět do normálního života.

Nejzásadnější zlom v jeho kariéře přichází v roce 2008. I přes počáteční váhání jej studio Marvel obsazuje do hlavní role filmového megahitu Iron Man.

Roberta Downey Jr. : životopis Roberta Downey Jr. : životopis | zdroj: tisková zpráva

Nejpodrobnější životopis Roberta Downey Jr.

Zatím bez komentáře, buďte první!

Osobnosti a filmy v článku