bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

TRIPTYCH: Sakicův skvost! Nešťastný Duchene se stěhuje do Ottawy, i díky Predátorům

4. dubna 2021, 12:00

Tomáš Zatloukal

Když se řekne triptych, vybavím si fenomenální obraz Hieronyma Bosche. Zahradu pozemských rozkoší, před níž mi spadla čelist v madridském muzeu El Prado. Skládá se ze tří částí, jež společně tvoří skutečné mistrovské dílo. Podobně vnímám výměny mezi třemi kluby NHL. Jako obdivuhodný majstrštyk. V novém seriálu TRIPTYCH se zaměřím právě na tyto výjimečné obchody, které pokaždé budí pozornost a otřásají hokejovým světem. Tentokrát se podíváme na přestup Matta Duchena.

V dětství k němu vzhlížel, obdivoval jeho hokejové finesy i vůdčí kvality.

Joe Sakic mu zkrátka připadal jako prototyp dokonalého hráče.

V dospělosti se mu poštěstilo, že se legendární Kanaďan stal jeho šéfem. Kdo může říct, že má za nadřízeného svůj dlouholetý idol?

O to těžší bylo pro Matta Duchena ten krok udělat. Přijít za Sakicem a říct, že už nechce oblékat dres Colorada.

Seběhlo se to zhruba takhle.

Psal se rok 2017 a Duchene těžko kousal přívaly porážek. Štvalo ho, že klub míří do další přestavby.

Trpělivost mu docházela, až vyschla úplně. Zhluboka se nadechl, sebral kuráž a spustil. "Chci být vyměněn jinam,"pověděl generálnímu manažerovi Avalanche tehdy šestadvacetiletý forvard.

Nashville bere Turrise

Proč k takovým přáním za Sakicem vůbec přišel?

"Chci hrát o Stanley Cup. V této fázi kariéry jsem chtěl mít v play-off odehráno daleko víc," vysvětloval Duchene později svou žádost o trejd zámořským novinářům. "Byla to ta nejtěžší věc, jakou jsem kdy udělal," dodal.

Upřímná slova ze sebe soukal už jako hráč ottawských Senátorů. Právě do hlavního města Kanady 5. listopadu 2017 zamířil. Sakic ho stáhl ze hry během zápasu s newyorskými Islanders a poslal hledat štěstí jinam.

Svou roli sehrál při výměně také Nashville, Duchenův současný klub. O tom ale ještě bude řeč.

Samotný TRIPTYCH vypadal následovně.

Laviny získaly od Predators Samuela Girarda, Vladislava Kameneva a druhou volbu v draftu roku 2018.

Colorado inkasovalo také od Sens pěkně macatý balíček: výběr v prvním a ve třetím kole v témže draftu, Shanea Bowerse a  Andrewa Hammonda. Ottawa navrch přenechala Nashvillu solidního centra Kylea Turrise.

To vše musela obětovat, aby mohla ve svých řadách přivítat Duchena.

Ač přivedla v té době ryzí hvězdu NHL, čas ukázal, že na obří výměně nejvíce profitoval někdo jiný.

Tušíte správně: rodák z kanadského Burnaby, potomek chorvatských imigrantů, vítěz dvou Stanley Cupů a člen Hokejové síně slávy. Joe Sakic.

Za Duchena se mu povedlo vyhandlovat impozantní odstupné, které ještě umocnil povedený draft. V roce 2019, na nějž se přesunula na přání Ottawy volba v prvním kole, Sakic vybral jako celkovou čtyřku Bowena Byrama!

Ten je doplnil náhle vskutku luxusní zásobárnu mladých beků pod Skalistými horami v čele s Cale Makarem a již zmíněným Girardem.

Trejd, co změnil Sakicův obraz

Duchenova výměna Sakicovi pomohla od základů přestavět obranný val, navíc mu díky získaným draftovým výběrům a uvolněnému místu pod platovým stropem rozvázala ruce pro řadu zajímavých obchodů. Třeba ten s washingtonskými Capitals, díky němuž Avs našli spolehlivou jedničku. Němce Philippa Grubauera.

Fanoušky Avs musel na podzim 2017 odchod špičkového borce s náramně šikovnýma rukama mrzet, ale Duchenův přestup se stal jedním z klíčů k cestě zpět mezi kandidáty na zisk Stanley Cupu.

A také sňal terč ze Sakicových zad. Klubová ikona byla dlouhodobě pod tlakem tisku, mnozí žurnalisté volali po jejím odvolání. Jediným tahem z 5. listopadu 2017 se ovšem Sakicovi povedlo přemalovat svůj mediální obraz.

Dnes si už o jeho manažerských kvalitách netroufne pochybovat nikdo, Laviny válcují NHL. Colorado v tuto chvíli bodovalo 14krát za sebou!

Senátoři jsou tři a půl roku po výměně ve zcela jiné situaci. Krčí se u dna ligové tabulky a doufají v lepší zítřky. A mimochodem, Duchena dávno nemají. Ten mezitím stihl dvakrát změnit dres.

Nejprve byl vytrejdován do Columbusu, od Modrokabátníků se pak coby volný hráč vydal do Nashvillu. Města country, které tak miluje. "I díky jeho zálibě v této hudbě je jeho angažování perfektní krok," komentoval v létě 2019 David Poile, GM Preds, jeho podpis.

Duchena ulovil na sedmiletou smlouvu s celkovým příjmem 56 milionů dolarů.

Ta investice momentálně nevypadá jako nešťastnější. Loni zvládl olympijský šampion z roku 2014 jen 42 bodů, letos je zatím na osmi zápisech. Měl se stát hlavním tahounem ofenzívy, rozdílovým borcem.

Jenže na výkony z Colorada, Ottawy a s přimhouřeným okem také z Columbusu nenavázal.

V seriálu TRIPTYCH již vyšlo:
1. díl: Když Berardovo ego rozhýbalo veletoč. Stěhovali se Straka, Redden i ukřivděný šampion
2. díl: Jak Toronto stvořilo nejlepší tandem v NHL. Co mělo z Lehnerovy výměny?
3. díl: Pepe míří do Colorada pro třetí Stanley Cup! Oklikou přes Long Island
4. díl: Když Havlátovi narostla křídla. Věčné spory s Ottawou vyřešil transfer do Chicaga
5. díl: Zrada od Arizony, Scott se stěhuje! Přijde obrovitý bitkař o All-Star Game?
6. díl: Vyměnit Šatana a zabalit sezonu? Jak Buffalo ukázalo kuráž a změnilo plány
7. díl: Žraloci ulovili Heatleyho! Místo kritizovaného kapitána se poroučí Michálek

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.