Úchvatné Flandry plné útoků. Asgreen ve finiši porazil Van der Poela

  16:22aktualizováno  16:39
Podobně jako před půl rokem přijížděl do cílového Oudenaarde Mathieu van der Poel s jedním rivalem v zádech. Wouta van Aerta ale tentokrát vystřídal Kasper Asgreen. A to byla důležitá změna. Dánský šampion totiž na rozdíl od Van Aerta na Nizozemce vyzrál. Ve finiši měl více sil a stal se králem 105. ročníku monumentální klasiky Kolem Flander.

KRÁL FLANDER. Kasper Asgreen porazil ve finiši 105. ročníku slavného monumentu Mathieua van der Poela. | foto: Profimedia.cz

Očekávejte neočekávané.

Tak nějak to říkal před startem Flander Matt Hayman sportovní ředitel BikeExchange. Věděl, o čem mluví. Vždyť Flandry, to jsou neustálé změny, neustálé přelévání jedné skupiny druhou.

I tentokrát to tak bylo.

Jistě, dopoledne ujela sedmičlenná skupina, která si v průběhu dne vypracovala až 12minutový náskok, ta ale favority nezajímala. Jen co se vjelo na kostkové hellingeny, přišly útoky. Quick-Stepu, Ineosu, Alpecinu-Fenix.

Chvíli jel vepředu Kasper Asgreen, pak zase Mathieu van der Poel s Woutem van Aertem nebo Julian Alaphilippe. Skupiny s velkými favority se na jednotlivých sektorech neustále sjížděly a zase rozpadaly.

Až na Taaienbergu vepředu zůstala tuze silná sedmička. Byli v ní všichni čtyři výše zmínění + Dylan Teuns, Marco Haller a Anthony Turgis.

Na metě 27 kilometrů před cílem za to vzal Asgreen, skočili po něm Van Aert s Van der Poelem, ale nikdo další. Zaspal i Julian Alaphilippe a byla to chyba osudná.

Po chvíli totiž měla tahle nesmírně silná trojice k dobru 25 sekund a do cíle zbývaly už jen dva těžké úseky – Oude Kwaremont a Paterberg.

Právě na tom prvním 17 kilometrů před cílem přišel tvrdý útok Van der Poela. Nizozemský obhájce prvenství si vjel k levém okraji kostek a neskutečně zrychlil. Urval Asgreena i Van Aerta. Aspoň na chvíli.

Asgreen se k němu ještě dokázal vrátit, Van Aert ale nikoliv.

Spolu pak Van der Poel s Asgreenem vyjeli i na Paterberg a bylo jasné, že o vítězi 105. ročníku Flander se rozhodne právě mezi nimi.

Pro Van der Poela to muselo být lehké deja vu, protože před půl rokem přijížděl do cíle rovněž s jedním soupeřem v zádech. Ve velmi těsném finiši tehdy porazil Van Aerta.

I tentokrát začal spurtovat přibližně 200 metrů před cílem.

Ale tentokrát na to neměl.

Kasper Asgreen – dánský šampion v hromadném závodě i v časovce našel zbytky sil a tak skvělého sprintera porazil.

„V posledních kilometrech jsem se cítil skvěle. Měl jsem v plánu držet se Van der Poelovým zadním kolem a nechal jsem ho, aby se sprintem začal. Oba jsme byli na limitu, byl to fakt těžký závod. A ke konci to bylo o maličkostech,“ usmíval se Asgreen v cíli.

Korunoval tak své velmi podařené jaro.

Před týdnem vyhrál belgickou klasiku E3 Saxo Bank Classic a teď získal i svůj první monument.

„Je to neuvěřitelné. Pro mě celé to klasikářské jaro bylo naprosto neuvěřitelné,“ líčil.

Za druhým Van der Poelem přijel nakonec třetí Greg van Avermaet, čtvrtý byl Jasper Stuyven, pátý Sep Vanmarcke a šestý Wout van Aert.

Jak se vše odehrálo

Bez Čechů. Původně měli být na startu v Antverpách dva, nakonec nebyl žádný. Zdeněk Štybar nemohl jet kvůli srdeční arytmii, ve středu podstoupil operaci. Petr Vakoč byl nakonec převelen na ardenské klasiky.

Dlouhý den. Už v 10 hodin dopoledne se závodníci sešli na startu. Čekalo je totiž předlouhých 254 kilometrů. První stovka kilometrů vedla víceméně po rovině, ale pak přišlo to pravé peklo. Celkem 19 hellingenů, tedy krátký, ale o to prudších stoupání, navíc po kostkách.

Lokty hned na startu. Zajímavá situace se stala hned na začátku závodu. Jevgenij Fjodorov z Astany vjel na čelo balíku a krátce zabrzdil, což se vůbec nelíbilo za ním jedoucímu Ottovi Vergaerdemu z Alpecinu, který do něj najel a ramenem ho strčil. Fjodorov mu to pak ještě jel vrátit. „Nebezpečné chování od obou,“ hodnotil to z pohodlí domova Thomas De Gendt. Oba byli po další půl hodině závodu diskvalifikováni.

A je tu únik. Trvalo to 20 kilometrů, než nervózní peloton někoho do úniku pustil. Nakonec se do něj vydala pětice Stefan Bissegger, Jelle Wallays, Mathias Norsgaard, Mathijs Paaschens a Fabio van den Bossche. Po chvíli se k nim přidali ještě Nico Denz s Hugem Houlem a vedoucí skupina tak pokračovala v sedmi.

Jen ať jedou. Sedmička v čele nikoho moc nevzrušovala, a tak si rychle vypracovala až 12minutový náskok. Ten pak kontrolovali hlavně cyklisté Jumbo-Visma a Bory, později se přidal i Quick-Step.

První defekty. Hned na úvodních kostkových úsecích přišly první problémy. Defekt řešil jak Sep Vanmarcke, tak i Warren Barguil, oba se rychle vrátili zpět. Barguil o chvíli později ještě upadl, ale znovu se vrátil. Potíže po chvíli řešil také třeba Sonny Colbrelli.

Jde se na to. Už 90 kilometrů před cílem přišly první útoky z pelotonu. Vzal za to Davide Ballerini z Quick-Stepu, s ním ujížděli třeba Luke Rowe, Edward Theuns, Bryan Couqard nebo Edvald Boasson Hagen. Nikam daleko ale neujeli. Zároveň se krátil náskok uprchlíků, který 80 kilometrů před cílem byl už pouze tříminutový.

Pád favoritů. Na metě 65 kilometrů před cílem přišel pád, do kterého se připletli hned čtyři cyklisté Quick-Stepu – Julian Alaphilippe, Kasper Asgreen, Yves Lampaert a Tim Declercq. Všichni se ale rychle vrátili zpět do balíku.

Peloton se trhá. Při druhém průjezdu Kwaremontem za to vzali Mathieu van der Poel s Kasperem Asgreenem, rychle je ale dojel Wout van Aert. Na Paterbergu to znovu byli Van der Poel s Asgreenem a dosud dost pospolitý peloton se značně roztrhal. Jenže pak téhle trojici ujela silná skupina s Pidcockem, Alaphlippem, Sénéchalem, Laportem a Wellensem.

Alaphilippe útočí. Na Koppenbergu, nejprudším ze všech hellingenů, v útoku pokračoval Alaphilippe, který dojel posledního z původního úniku Stefana Bisseggera. K nim se pak přidali i Van der Poel s Van Aertem a dalšími. Skupiny se neustále přelévaly. Po Taaienbergu zase zůstala v čele ultrasilná grupa s Van der Poelem, Van Aertem, Alaphilippem, Asgreenem, Teunsem a Hallerem. Na Kruisbergu se přidal ještě Anthony Turgis.

Rozhodující útoky. Na metě 27 kilometrů před cílem zrychlil Asgreen a zůstali s ním jen Van der Poel s Van Aertem. Na předposledním kostkovém úseku pak neskutečně zrychlil Van der Poel, který tak odpáral Van Aerta, ale Asgreena ne. To se mu nakonec v cíli stalo osudným.

Cyklistický závod Kolem Flander (WorldTour)

254,3 km

1. Asgreen (Dán./Deceuninck-QuickStep) 6:02:01, 2. Van der Poel (Niz./Alpecin-Fenix) stejný čas, 3. Van Avermaet (Belg./AG2R Citroën), 4. Stuyven (Belg./Trek-Segafredo) oba -25, 5. Vanmarcke (Belg./Israel Start-up Nation), 6. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) oba -50.

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Ostrava sestřelila mistra v prodloužení a má mečbol. Nymburk slaví postup

23. dubna 2024  20:58,  aktualizováno  21:18

Nymburští basketbalisté suverénně zvítězili na palubovce Olomoucka 107:72 a čtvrtfinálovou sérii...

ONLINE: Vložené kolo anglické ligy, Arsenal hraje derby s Chelsea

23. dubna 2024  21:01

Sledujeme online Mohou si pojistit vedení v neúplné tabulce, ve vloženém 29. kole anglické Premier League hrají...

Šermíři Ruska a Běloruska nebudou na olympiádě, nepřihlásili se do kvalifikace

23. dubna 2024  20:03

Na letních olympijských hrách v Paříži nebudou startovat ruští ani běloruští šermíři. Evropská...

Lvi vydřeli naději na obhajobu. Třetí finále proti Budějovicím vyhráli

23. dubna 2024  19:44

Volejbaloví Lvi Praha udrželi naději na obhajobu mistrovského titulu. Třetí finále proti Českým...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...