Velikonoce lampáře Tonyho a nejrůznější podoby písničkových Velikonoc

4. duben 2021

Velkou šíři žánrů obepneme ve svátečním velikonočním vydání Světel ramp - tak budou znít hudba a písničky skupiny Kamelot s Lubošem Lampou Dvořákem, souboru Cimbal Classic, Irvinga Berlina, seskupení Asonance, ale také Minnesengrů, Pavla Nováka i Bohuslava Martinů. Pořad připravil a slovem provází Jiří Kasal.

Velikonoční písničky na poli pop music jsou ve srovnání s těmi vánočními nepochybně Popelkou. Zřejmě jediným klasickým evergreenem, který nese v názvu adjektivum „velikonoční“,je stařičká titulní  písnička pocházející ze slavného muzikálu Irvinga Berlina Easter Parade, Velikonoční přehlídka, s Judy Garland a hvězdným tanečníkem Fredem Astairem v hlavních rolích.

Oba si ostatně duet ve filmu i zazpívali. Dvojice Fred Astaire a Judy Garland k sobě v tomto filmovém muzikálu z roku 1948 pasuje náramně. Příběh filmu není sice zas tak banální jako v jiných případech, ale jako obvykle je zdobí některé přímo excelentní tanečně-hudební scénky včetně songu Easter Parade, Velikonoční přehlídka, který natočil dokonce dvakrát s jistým časovým rozestupem také jako duet Bing Crosby, ale vzniklo poté více verzí této velikonoční skladbičky – pocházejí  z filmu, jehož příběh se odehrává na pozadí velikonoční svátků. Původně hlavní mužskou roli měl dostat jiný parádní tanečník Gene Kelly, jenže při volejbalu si zlomil kotník. Poté byla role nabídnuta Fredovi Astaireovi, který se tak dočkal dalšího svého úspěchu a mohl ve filmu popřát v písničce Happy Easter, tedy Šťastné Velikonoce!

Ovšem Velikonoce naberou ve Světlech ramp různé podoby – od té tradiční (s písničkou Bohuslava Martinů a básníka Františka Halase), přes folkové (Cimbal Classic – Velikonoční legenda i s aktuálními moudrými slovy Dalibora Štrunce přímo pro tento pořad), duchovní (Asonance a Velikonoční sekvence) i pop-rockové (Pavel Novák a jeho autorské pojetí Velikonoc) a vše líbezně zarámují Minnesengři s lidovou písničkou z jejich prvního alba.

Světla ramp budou mít však také smutnější odstín a tón. Na začátku července tomu bude již sedmnáct let, co se zabil při autonehodě Hluboké nad Vltavou trampský písničkář, žijící delší čas v Kanadě, rodák z Vracova, Luboš „Lampa“ Dvořák. Sedm roků před touto nešťastnou událostí natočil zpěvák a kytarista Luboš Lampa Dvořák s Kamelotem album s jeho zřetelnou autorskou účastí se smutně fatálním, předvídavým názvem Vyhaslý oheň i s velmi dobrou písničkou Velikonoce lampáře Tonyho.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio