Hlavní obsah

Popkovická kaplička u hlavní silnice v Pardubicích se letos dočká prvních oprav

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Popkovická kaplička u hlavní silnice v Pardubicích se letos dočká prvních oprav. Se zaplacením stavebních prací by měly pomoci i krajské dotace. Náklady určí až podrobnější průzkum.

Článek

Kaple pochází patrně z 19. století. Ve špatném stavu je střešní krytina. Je také nutná oprava klempířských prvků a obnova omítek. V příštím roce by měla následovat rekonstrukce vnitřních prostor, úprava okolí a doplnění laviček, chodníku a zeleně.„Kaplička chátrá, je u Pražské ulice, kde denně projedou tisíce aut. Patří neodmyslitelně k Popkovicích a nechtěli jsme se dožít toho, aby skončila jako rozbořená kaple U Trojice. Až tam odborná firma postaví lešení, koukne na její stav, uvidíme, jaký bude rozsah a cena prací,“ řekl starosta městského obvodu VI Petr Králíček (Pardubice pro lidi).

Městská rada tento týden schválila žádost o dotaci 50 tisíc korun, které poskytuje hejtmanství. První odhadované náklady jsou zatím 605 tisíc korun. Městský obvod má na letošek alokováno půl milionu korun. Výběrové řízení na firmu má dokončené. Podle Králíčka ale bude potřeba asi víc peněz, proto opravy obvod rozdělí na etapy.

„Kaple patřila státu. Poměrně dlouho, asi rok a půl, nám trval převod. Pozemek je města, chtěli jsme, aby se vlastnická práva scelila. Jako městský obvod jsme si vzali kapli do správy,“ řekl Králíček.

Po celkové rekonstrukci by se kaplička měla stát poutním místem. „Byla by zde připomenuta její historie a původní osídlení, konat by se tam mohly oslavy církevních svátků,“ uvedl mluvčí radnice Radim Jelínek.

Reklama

Doporučované