Vaječný salát podle klasického receptu: Naučte se ho s tímto video návodem

Video se připravuje ...
5. dubna 2021 • 06:30

Nejen na Velikonoce si můžete připravit jednoduchý vajíčkový salát, který je evergreenem české kuchyně. Chutná dětem i dospělým. Variant na něj je samozřejmě celá řada, my vám dnes ale ukážeme, jak na jeho základní verzi, kterou si pak už můžete libovolně upravovat a doplňovat.

Máte doma spoustu vajíček a nevíte co s nimi? Zkuste vajíčkový salát. Jak ho připravit, aby chutnal přesně tak, jako od maminky, se podívejte se na video v úvodu článku. Přípravou základního rychlého vajíčkového salátu vás krok po kroku provede foodblogerka Mona Jaoua.

Suroviny

6 natvrdo uvařených vajec
1 cibule
4–5 nakládaných okurek
plnotučná hořčice
majonéza (dle chuti)
pažitka nebo jarní cibulka
sůl
mletý pepř

Jak vajíčkový salát připravit?

1. Natvrdo uvařená a oloupaná vajíčka nakrájejte na větší kostky, použít můžete i krájecí mřížku, kterou je jen protlačíte. Na kostičky můžete pokrájet i kyselé okurky, lepší je ale nastrouhat je nahrubo, aby pustily šťávu, která dodá salátu příjemně nakyslou chuť.

2. Cibuli nakrájejte najemno a přisypte do mísy k vajíčkům a okurce. Vše zlehka promíchejte, přidejte majonézu a asi lžičku hořčice. Pokud se vám bude zdát salát hustý, nařeďte ho trochou láku ze sterilovaných okurek.

3. Hotovou pomazánku ochuťte solí, pepřem a pro barvu i chuť ještě přidejte nasekanou nať z jarní cibulky nebo pažitku. Servírujte na čerstvém chlebu nebo křupavém bílém pečivu dozdobené například zelenou petrželkou, řeřichou nebo plátky ředkvičky.

Stále si nejste jistí, jak vajíčkový salát připravit? Podívejte se na video v úvodu článku, kterým vás provede foodblogerka Mona Jaoua. S tímto tahákem to zvládnete na první pokus a bez chyb.

Vajíčkový salát: dietní verze raz dva

Rádi zkoušíte něco nového? Tradiční vajíčkový salát můžete trochu odlehčit. Klasickou majonézu nahraďte řeckým bílým jogurtem, sýrem cottage, zakysanou smetanou nebo creme fraiche. Existuje však také cela řada rostlinných náhražek, jako jsou sojanéza, tofunéza nebo třeba majonéza z kešú ořechů a skvěle bude chutnat také rozmixovaná dužina z avokáda.

Do vajíčkového salátu se hodí domácí majonéza. Vyzkoušejte ji podle našeho video návodu ZDE >>>

Autor: Lenka Chvostová