Demokratické země se musí spojit proti Číně. Jinak nás ovládne, říká europoslankyně Lexmannová

© European Union, 2020

Slovenská europoslankyně Miriam Lexmannová (KDH, EPP) se ocitla spolu s několika dalšími členy Evropského parlamentu na čínském sankčním seznamu. Peking tím odpověděl na sankce EU vůči čínským činitelům, kteří se podílejí na represích proti Ujgurům.

Jaký je to pocit, ocitnout se na sankčním seznamu komunistické Číny?

Především to bylo překvapení. V politice jsem totiž pouhý rok. Ale snažím se, abych přiměla EU, aby se chovala nejen vůči Číně, ale i vůči dalším zemím, které porušují lidská práva, principiálně.

A jak si tu principiálnost představujete?

S Čínou máme jako Unie rozsáhlé ekonomické vztahy. To je náš nástroj k tomu, abychom se pokusili zlepšit situaci v Číně v oblasti lidských práv. Pokud ji nevyužijeme, tak se stáváme morálně zodpovědní za katastrofální stav lidských práv v Číně. Například i proto, že produkty, které vyrábějí Ujguři jako novodobí otroci v pracovních táborech v Číně, končí i na našem evropském trhu.

Máte nějaký příklad?

Třeba jsme dokonce zjistili, že termokamery, které jsme loni na jaře koupili do Evropského parlamentu v rámci ochrany před koronavirem, byly vyrobeny firmou, která využívá práci ujgurských vězňů v těchto táborech.

Pojďme zpět k čínským sankcím vůči vám. Máte kvůli nim z něčeho obavy?

Pokud jde o mě osobně, počítala jsem s tím, že do Číny se v nejbližší době nepodívám. To, že se to týká i mé rodiny, bereme jako fakt. A to i včetně podnikání s Čínou či finančních transakcí. Ale tam už je to takové, že když si něco objednáváte, tak někdy ani nevíte, že by to mohla být čínská firma. To, co není jasné, je formulace, že se sankce týkají i „asociovaných osob“. Nikdo neví, kdo to je. A nejvíc se obávám toho, že když někomu z Číny nebo Hongkongu dokážou kontakt se mnou, bude to předmětem kriminalizace. Toho, že uvedu do ještě těžší situace lidi, kterým se snažím pomáhat, se obávám opravdu nejvíce.

Celý rozhovor si můžete přečíst na Deník.cz >>>

Deník je partnerským médiem serveru EURACTIV.cz a zároveň nejčtenějším deníkem v Česku, který čte 2,2 milionu Čechů. Server Deník.cz je také v trojici nejčtenějších zpravodajských webů v ČR. Unikátnost obou spočívá v desítkách regionálních mutací, které přinášejí zprávy i na úrovni okresů. Vedle toho Deník již dva roky přináší v rubrice „Evropa pro Čechy“ přehled o dění v Evropské unii a jeho dopadu na život v Česku.

Kalendář