Orientační nabídka


Znak města Lomnice nad Popelkou (odkaz na titulní stránku) 

Lomnice nad Popelkou - Oficiální web města


 

Říjen 2018

 

 
 

Počasí:

Ranní teploty začátkem měsíce klesly pod nulu, ale v dalších dnech se opět oteplilo. Doznívalo „babí léto“. V průběhu měsíce se denní teploty pohybovaly průměrně mezi 8-15 °C, sluníčko v některých dnech vytáhlo rtuť teploměru i výše. Vytrvalým deštěm, občas i se sněhem, jsme oslavili 28. říjen. Na další dva dny byla vyhlášena výstraha na silný vítr s vysokým stupněm nebezpečí i pro Semilsko.

Správa města

Rada města 8. října – souhlasila s využitím rezervního fondu MŠ Klubíčko na předfinancování projektu Šablony II, schválila odkup mantinelů uvnitř zimního stadionu od HC Lomnice n. P. z důvodu narovnání vlastnictví k součástem haly.

Rada města 22. října – poslední jednání v tomto volebním období, schválila nejvhodnější nabídku na opravu havarijního stavu podezdívky oplocení objektu čp. 886.

Na ustavujícím zasedání Zastupitelstva města 31. října - ve volebním období 2018-2022 byl staronovým starostou zvolen Mgr. Josef Šimek. Místostarostou zůstává Ing. Zdeněk Rajm. V radě města je doplní Matěj Bárta, Stanislav Dlouhý a Bc. Tomáš Sůva.

Komunální a senátorské volby:

komunálních volbách 5.–6. října zvítězili Nezávislí kandidáti Lomnicka (11 zastupitelů), koalice ODS a KDU-ČSL získali 3 zastupitele, hnutí ANO 2011 2 zastupitele a ČSSD 1 zastupitele.

17 členné zastupitelstvo:

Nezávislí kandidáti Lomnicka:

Mgr. Pavel Hrdina, zástupce ředitelky ZŠ TGM

Ing. Zdeněk Rajm, místostarosta města

Mgr. Alena Ženatá, ředitelka ZŠ TGM

Jaroslav Boch, podnikatel

Mgr. Josef Šimek, starosta města

Mgr. Lenka Morávková, zástupkyně ředitele ZŠ Turnov

Bc. Tomáš Sůva, zdravotnický záchranář

Stanislav Dlouhý ml., manažer lyžařského střediska, člen rady města

Matěj Bárta, grafik, fotograf, knižní vydavatel, člen rady města

Mgr. Josef Svoboda, ředitel KIS Lomnice n. P.

Erik Černý, kazatel a správce Jednoty bratrské

Koalice ODS a KDU-ČSL:

Roman Dušta, bankovní úředník

Mgr. Václav Šimůnek, ředitel SŠ Lomnice n. P.

Martin Matušů, jednatel a ředitel společnosti

ANO 2011:

Mgr. Petr Sádek, projektový manažer

Jan Motejlek, policista – vedoucí oddělení kriminální techniky

ČSSD:

Mgr. Jan Drahoňovský, ředitel městského muzea

 

Senátorem za obvod č. 35, kam patří i Lomnice, se stal ve druhém kole Jaroslav Zeman (ODS). V 1. kole v Lomnici zvítězil Josef Chuchlík (ANO 2011), 2. Jaroslav Zeman. Ve druhém kole spolu soupeřili Michaela Tejmlová a Jaroslav Zeman, v Lomnici zvítězila Michaela Tejmlová (SEN 21).

Život ve městě:

Smíšený pěvecký sbor Bořivoj založený v roce 1862 se 6. října v Praze zúčastnil Sletu historických zpěváckých spolků v rámci oslav založení samostatné Československé republiky.

Na lomnickém letišti proběhla 7. října oblíbená Drakiáda, kterou pořádalo SVČ Sluníčko.

Asociace poskytovatelů sociálních služeb a Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR vyhlásily na 8.–14. října Týden sociálních služeb – Den otevřených dveří nabízela Pečovatelská služba Města Lomnice n. P.

V repríze byla 9. října uvedena loutková pohádka Dračí námluvy v podání místního loutkářského souboru.

Klub seniorů se 16. října na zámku nesl v duchu halloweena.

SVČ Sluníčko připravilo na 21. října na zámku odpoledne plné vyprávění a objevování rodinných příběhů – Jak voní domov aneb Jak to tenkrát bylo?

Ve čtvrtek 25. října byla v budově Základní školy na Husově ulici v Jičíně po pamětní desce slavnostně odhalena i bronzová plastika válečného hrdiny, pilota, absolventa Učitelského ústavu (tehdy se nacházel v této budově) a lomnického rodáka plk. Františka Truhláře.

Do neděle 28. října probíhaly pravidelně Taneční pro dospělé na zámku pod vedením tanečního mistra Romana Konopáska.

SŠ Lomnice nad Popelkou připravila pro akci Pocty hejtmana Liberecký kraj nejen úžasný dort, ale i celý raut pro tři stovky významných hostů.

Na podzimní prázdniny připravilo SVČ Sluníčko Podzimní prázdniny v přírodě – pobytový výlet do obce Prysk u Kamenického Šenova. V úterý mohli zájemci využít výletu do plaveckého bazénu v Nové Pace.

V městském muzeu, továrně Mastných a na několika dalších místech města se natáčela v česko-francouzské koprodukci čtyřdílná dokumentární série o nejslavnějších špiónech druhé světové a studené války nazvaná Spies of War.

V přenášce PhDr. Evy Ulrychové z jičínského muzea byly 25. října v městském muzeu připomenuty osudové osmičky českého středověku a novověku. Přednáška historika Doc. PhDr. Vladimíra Koblížka, PhD., Prvních dvacet let existence Československé republiky na pozadí života obyvatel města se konala ve středu 31. října v muzeu.

Liberecký kraj vydal k oslavám 100. výročí republiky publikaci Lípy republiky Libereckého kraje s oběma lípami z našeho města. Ta z roku 1919 na Husově náměstí je i na obálce publikace.

Oslavy 100 let republiky – 26.28. října 2018

V pátek 26. října měl v městském kině premiéru dokumentární film Prvorepubliková pohlednice Lomnice, vytvořený k výročí republiky. Trojice autorů – Radek Kysela, Lenka Morávková, Jaroslav Kordík – netradiční formou pomocí dobových pohlednic a fotografií zachytila naše město v období první republiky. V období rozkvětu města plného spolkového života, průmyslového i živnostenského rozmachu a výrazné modernizace města. Devadesátiminutový dokument mapuje rozmanitý život našich prababiček a pradědů.

O den později proběhl Slavnostní koncert v Tylově divadle. Smíšený pěvecký sbor Bořivoj, který byl založen v lednu 1862, patří tak k nejdéle působícím pěveckým sborům Libereckého kraje a jeho činnost je po celá léta svázána s životem Lomnice, uvedl slavnostní mši Missa Festiva a blok skladeb českých autorů a úprav lidových písní. Jako hosté vystoupily Jana Stehr s árií Měsíčku na nebi hlubokém z opery Rusalka Antonína Dvořáka, Monika Chmelařová na klavír a Martina Včeláková na housle se skladbou Bedřicha Smetany Z domoviny.

V rámci koncertu předal Mgr. Josef Šimek, starosta města, Ing. Arch. Liboru Sommerovi in memoriam za mimořádné zásluhy o opravu památkového fondu města čestné občanství a místním činným spolkům a organizacím jako poděkování za jejich práci pamětní list.

V neděli dopoledne byla v městském muzeu otevřena výstava Lomnicko za první republiky - historie, společenské dění, podnikatelská činnost, kulturní akce a každodennost v období let 1918 - 1938 na Lomnicku. Výstava trvá do 25. listopadu.

Památka obětem boje za svobodu byla uctěna Pietním aktem s položením věnců u Pomníku padlých vojínům okresu lomnického za Tylovým divadlem, Památníku obětí nacistické okupace ČSR v letech 1939-1945 a Památníku Františka Truhláře vedle zámku a Památníku obětí Květnového povstání 1945 v Lomnici u městského muzea. Pietního shromáždění se zúčastnili i zástupci spolků a organizací se svými slavnostní prapory, věnce kladli sokolové v historických krojích a hasiči v uniformách. V odpoledních hodinách byly položeny věnce také u památníků padlých v okolních osadách za přítomnosti starosty a místostarosty města.

Za zvuku poledního zvonění zvonů se veřejnost následně sešla v Tyršově parku na Slavnostním setkání, při kterém byla vysazena nová Lípa svobody a vedle ní uložena časová schránka s předměty dokumentujícími současnost města. Uložení schránky bude zapsáno v kronice města s doporučením vyzvednout schránku při 200. výročí republiky v roce 2118. Slavnostní prapory spolků a organizací byly starostou odekorovány výroční stuhou, setkání doprovodila stylovými písničkami hudební skupina Tyl.

Odpoledne pak patřilo sokolské akademii Lomničtí sokolové republice. Na akademii se představili místní cvičenci ve sletových skladbách Méďové (rodiče s dětmi), Cirkus (žactvo), Cesta (ženy), Siluety (ženy), Spolu (ženy a muži). Jako hosté vystoupili muži z jičínského Sokola, kteří předvedli cvičení na bradlech, a lomnické mažoretky. V historických okénkách se vzpomínalo na význam Sokola při vzniku republiky, historii všesokolských sletů, ale připomnělo se i 120. výročí lomnické sokolovny. Sokolské písně zazpíval místní pěvecký sbor Tyrš a sokolští táborníci zavzpomínali na letošní 50. krčkovické táboření.

V závěru dne jsme pak připomněli vojáky, kteří padli v boji za svobodu v 1. světové válce, a připojili jsme se k iniciativě Zvonění se Zvonem míru v Roveretu. Spolu s dalšími zvony v republice se po přečtení jmen padlých vojáků z Lomnicka ve 21 hod. rozezněly i naše zvony ve zvonici na hřbitově. Neopakovatelnou atmosféru okamžiku pomohlo dotvořit nasvětlení vnitřku zvonice v národních barvách a písničky hudební skupiny Tyl.

Kultura:

V Tylově divadle 1. října vystoupily Sestry Havelkovy se Zdenou Procházkovou v pořadu věnovanému výročí republiky. Zazněly swingové písně z období 20.–40. let 20. století.

V divadelním představení v Tylově divadle 8. října Kdo je tady ředitel? se v hlavní roli představil Michal Dlouhý s kolegy ze Švandova divadla.

Benefiční koncert Gorale a Electrophonix na Géčku se konal 13. října – výtěžek z koncertu putoval na léčebně rehabilitační program pro Tobiáše Pekárka.

Otevření zrekonstruovaného městského kina proběhlo v sobotu 13. října, kdy po celé odpoledne a následující týden probíhaly dny otevřených dveří – zájemci si mohli prohlédnout celý prostor kina i jeho technické zázemí. Večer 13. října byl v rámci premiéry uveden film Všechno bude, a to za účasti tvůrců filmu – režisér Olmo Omerzu a lomnický scénárista Petr Pýcha. Cenu města za přínos české literatuře a zejména za propagaci Lomnice převzali z rukou starosty města Jaroslav Rudiš a Petr Pýcha. Nedělní večer pak patřil filmu Alois Nebel, jehož předlohu napsal lomnický Jaroslav Rubeš a podle něhož je naše kino v interiéru vyzdobeno. Výtvarník Jaromír 99 vytvořil své komiksové postavy v nadživotní velikosti právě pro lomnické kino. Jaroslav Rudiš ještě předtím představil a pokřtil svou další novou knihu – Český ráj, která oficiálně vyšla o den později.

Nové kino má i svoje nové webové stránky a facebookový profil. Nyní je nejmodernější v České republice. V pondělí 15. října se zde konala i první cestovatelská přednáška – Zanzibar a tanzanské safari v podání Pavla Chluma a Petra Kvardy.

K výročí republiky nastudoval místní ochotnický spolek J. K. Tyl a ZLOM, z.s., muzikál Noc na Karlštejně v režii Veroniky Sádkové. Proběhla tři představení 19.–21. října.

Divadelní hra Divadelního souboru Jedeme k vám „vévévé.československo.cs“ popisovala rozpad Rakouska-Uherska, vznik ČSR a průřez důležitých historických momentů do roku 1992. Dopoledne 24. října program zhlédli v Tylově divadle žáci ZŠ a večer veřejnost.

Sport a tělovýchova:

Šachisté v uplynulé sezoně dosáhli velkého úspěchu, když obě družstva vyhrála své soutěže a postoupila výše. Nyní hraje družstvo ŠK Lomnice n. P. A v krajském přeboru a družstvo B v také v krajské soutěži.

Krajský svaz lyžařů Libereckého kraje připravil již tradičně v podzimním období seriál pohárových závodů v přespolním běhu. Vypsáno bylo 10 závodů. Po 10 kolech se 13. října konalo finále v Liberci-Vesci. LSK Lomnice n. P. získala několik ocenění. 1. místo v kategorii nejmladší a mladší žákyně, 2. místo za starší žactvo a mladší dorost, 3. místo za mladší žákyně. Celkem se závodů zúčastnilo 38 závodníků z oddílu. Družstvo si odvezlo krásné 3. místo.

Společenská kronika:

Narození:

5. 10. 2018 se narodil v Jilemnici Zdeňku Rydvalovi a Ireně Bartošové bytem Lomnice n. P. syn Adam

6. 10. 2018 se narodila v Jilemnici Zdeňku Samkovi a Simoně Szönyiové bytem Lomnice n. P. dcera Sofie

11. 10. 2018 se v Liberci narodila Pavlu a Emmě Janě Hanyšovým bytem Lomnice n. P. dcera Charlotte Amalea

12. 10. 2018 se narodila v Jilemnici Tomáši a Markétě Koldovským bytem Lomnice

n. P. dcera Eliška

17. 10. 2018 se narodila v Jičíně Lukáši Mentlíkovi a Monice Khunové bytem Lomnice n. P. dcera Nella

 

Jubilea:

V měsíci říjnu oslavili naši spoluobčané tato významná jubilea:

·                    70 let – Věra Pěničková, Košov 36, Josef Korda, Lomnice n. P. 1133, Anton Kvačka, Lomnice n. P. 15, Věra Vávrová, Lomnice n. P. 1137, Helena Hubařová, Lomnice n. P. 1139

·                    75 let – Emília Pěničková, Lomnice n. P. 1093, Vladimír Bischof, Lomnice n. P. 403, Jiří Cerman, Lomnice n. P. 113, Marta Vaňková, Lomnice n. P. 28, Zdeňka Jindrová, Lomnice n. P. 532

·                    80 let – Emilie Mrhalová, Želechy 47, Věra Kordíková, Lomnice n. P. 1077

·                    99 let – Miroslava Šimková, Lomnice n. Pop. 1077

 

Zlatá svatba:

V sobotu 27. října oslavili na naši radnici zlatou svatbu manželé Dagmar a Karel Schovánkovi z Lomnice n. P.

 

Opustili nás:

Jiří Otmar, t.č. Libštát 324, ve věku 73 let

Jarmila Jínová, Lomnice n. Pop. 1137, ve věku 87 let

Božena Grofová, Lomnice n. Pop. 1281, ve věku 91 let

Václav Cerman, Lomnice n. Pop. 1131, ve věku 81 let

Z www.lomnicenadpopelkou.cz

Nové Lomnické kino se otevřelo za velkého zájmu veřejnosti

V sobotu 13. října bylo po více než roční rekonstrukci a digitalizaci znovu slavnostně otevřeno lomnické městské kino – aktuálně nejmodernější kino v republice.

Slavnostního křtu se ujal výtvarník Jaromír 99 a spisovatelé, scénáristé a Lomničáci Jaroslav Rudiš a Petr Pýcha. První dva jmenovaní jsou autoři zfilmovaného komiksu Alois Nebel, jehož motivy se objevují v interiéru a díky nim kino získalo svou osobitou tvář. K nim se připojili Jan Pazderský za iniciativu Ahoj Kino!, Bohuslav Zelenka – dlouholetý promítač, zástupci dodavatelských firem stavební části i kinotechniky Filip Balatka a Miloš Tourek, Josef Svoboda – ředitel KIS a starosta s místostarostou. Symbolicky pokřtili sektem postavu nádražáka Nebela, který se tak stal „tváří“ našeho kina.

Odpoledního dnu otevřených dveří využila téměř tisícovka zájemců. Mohli nakouknout do technického zázemí objektu včetně promítací kabiny, seznámit se s přednostmi unikátního zvukového systému DOLBY ATMOS nebo si prohlédnout 4K projektor s RGB laserem Christie – první v ČR. Dlouhé zástupy trpělivě provázel nový vedoucí kina Luděk Grabec. V kinosálu byl promítán krátký film o průběhu rekonstrukce, pozvánka na premiéru dokumentu Prvorepubliková pohlednice z Lomnice a prezentační ukázky možností nové technologie. V provozu byla po celý den také kinokavárna.

O premiérové promítání se postaral nový film Všechno bude, který byl natočen podle scénáře výše zmíněného Petra Pýchy. Film byl oceněn na karlovarském festivalu cenou za nejlepší režii a za ČR je nominován na Cenu Akademie - Oskara. Uvedení filmu se zúčastnili zástupci tvůrců. Naše pozvání přijali režisér Olmo Omerzu, scénárista Petr Pýcha, producent Jiří Konečný, oba chlapečtí hrdinové Tomáš Mrvík a Jan František Uher a herečka Lenka Vlasáková. Promítání pomyslně odstartovalo hromadné přestřižení filmového pásu. Následnou besedu k filmu moderoval Jaroslav Rudiš. Před filmem převzal Jaroslav Rudiš a Petr Pýcha z rukou starosty a místostarosty Cenu města (samostatný článek v tomto vydání novin).

Druhý den byla na programu novinka pro děti – animovaný rodinný film Yeti: Ledové dobrodružství promítaný technologií 3D. Odpoledne kino zaplnili příznivci literatury. Jaroslav Rudiš zde za velkého zájmu diváků pokřtil Lomnickým pivem svou knižní novelu Český ráj. Následovalo autorské čtení a beseda ke knize. Kniha pak oficiálně vyšla až o den později.

Slavnostní otevření završila večerní projekce filmu Alois Nebel. I v tomto případě film uvedli a svými komentáři doprovodili jeho tvůrci – producent Pavel Strnad, režisér Tomáš Luňák, scénárista Jaroslav Rudiš a herečka Marie Ludvíková, představitelka Květy. Autorské čtení i besedu k filmu „na oplátku“ vedl Petr Pýcha.

Na všechna promítání byl kinosál zaplněn nebo i vyprodán do posledního místa. V případě autorského čtení kapacita ani nestačila. Velký zájem návštěvníků i diváků nás velmi těší.

Na závěr nám dovolte všem účinkujícím, ale i těm, kteří se o hladký průběh úvodního dlouhého víkendu starali, poděkovat.

Tímto víkendem ale samozřejmě nic nekončí, ale naopak začíná. Našemu kinu tedy popřejeme, aby uvádělo jen zajímavé a atraktivní tituly, konalo se zde mnoho různých i nefilmových akcí a samozřejmě dostatek diváků.

Ing. Zdeněk Rajm


 
Zodpovídá: Lenka Morávková
Vytvořeno / změněno: 5.4.2021 / 5.4.2021

 

Kontakt

Městský úřad
Husovo náměstí 6
512 51 Lomnice nad Popelkou

Tel.: 481 629 020
E-mail: podatelna@mu-lomnice.cz

Podrobný kontakt


Kde nás najdete

Mapa České republiky s vyznačením sídla

Úřední hodiny

Po 8:00 - 11:30, 12:30 - 17:00
Út 8:00 - 11:30, 12:30 - 13:30
St 8:00 - 11:30, 12:30 - 17:00
Čt 8:00 - 11:30, 12:30 - 13:30
8:00 - 11:30, 12:30 - 13:30
 

Navštivte také

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém