Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Petr Kotvald otevřeně o pandemii: Už rok jsem neviděl syna, manželka je v první linii

Petr Kotvald nestárne.
Zdroj: se souhlasem Lenka Hatašová
+ Další 4 fotografie
rozhovor
Petr Kotvald dnes večer v České televizi po letech vystoupí s Hanou Zagorovou a Standou Hložkem s písní Můj čas. Jak žije v době pandemie a proč už rok neviděl svého syna, to prozradil v rozhovoru. Známý zpěvák hitů, jako je Mumuland či Milujem se čím dál víc, dodržuje hygienická pravidla tak, že byste u nich mohli jíst z podlahy.

Jak žijete během pandemie, když nemůžete vystupovat?

Chybí mi zpívání a sociální kontakt, připadám si, že jsem mimo realitu a nevím, jestli se ještě dokážu nahodit zpět. Zatím jsem si zachoval zdravý rozum, ale je to prostě blázinec.

Vy se s nikým nepotkáváte?

Syna, kterému je 35 let, jsem neviděl přes rok. Pracuje, potkává se s kolegy, takže se od sebe bezpečně držíme stranou. Manželka kromě tancování učí na základní škole. Teď má druhou třídu, takže je víceméně v první linii a naordinovali jsme si, že se nebudeme denně potkávat. Skutečně se vídáme jednou za 14 dní. Oba se nejprve otestujeme a až pak spolu strávíme víkend. Možná jsme poctiví až moc. Jinak musím manželce vyseknout poklonu, jak dělá pro svoje druháčky online výuku. Protože technicky lze učit v jednu chvíli jen skupinu maximálně devíti dětí, všechno to učí vždy třikrát za sebou. Velký mazec. Obdivuji tu její energii a výdrž.

Vy jste vůbec docela puntíčkář, ne?

Jestli to znamená, že mám rád ve věcech pořádek, tak ano. Doma to proto se mnou nemají zrovna jednoduché. Bazíruji na tom, že věci mají mít své místo a být v pořádku. Pokud ne, patří do sběrného dvora. ( smích)

Vsadím se, že budete mít doma chirurgicky uklizeno… a v autě taky…

Vlastně ano. (smích) V autě vozím chirurgické rukavice, dále vozím vlhké kapesníky, suché kapesníky, dezinfekci a denně auto luxuji. Když si náhodou koupím jídlo do auta, třeba hranolky, jím je v rukavicích, které pak vyhodím. A teď upřímně, já to tak dělal odjakživa, asi je to trochu zvláštní, co?

Ono to souvisí i s vaší image, vždy dokonale vyladěno! Nosíte doma staré tepláky a vytahané triko?

Já jsem teď v teplácích pořád. Sice klidně v děravých, ale zato denně v čistých. V této době to ani jinak nejde.

Zase nám ty krásné značkové modely ze skříně budou pak připadat jako nové…

Já už jsem to udělal. Něco jsme točili, a tak jsem během pandemie otevřel skříň, že ze sebe udělám Petra Kotvalda. Problém byl v tom, že to krásné oblečení už nějak vyšlo z módy! Teď vážně, hlavně abychom si ty hezké věci mohli vůbec někam vzít. Občas si prostě člověk potřebuje naklepat peříčka a cítit se pěkně.

Dnes večer vystoupíte v pořadu Pomozte dětem na ČT s Hanou Zagorovou a Standou Hložkem v nově nazpívaném hitu Můj čas, proč jste ho nahráli znovu?

Nápad zazpívat tuto píseň jako poděkování zdravotníkům se mi moc líbil. Původně to měla být velká věc, měli jsme být překvapením a zpívat živě z areálu záchranné služby s tím, že tam bude cca 400 lidí ze záchranných a zdravotnických složek a zpívali bychom všichni společně. Z toho bohužel sešlo, a tak vznikl studiový klip v kombinaci se záběry zvenku. Aby to bylo ve zvuku aktuální, točili jsme zpěvy nanovo. S Hankou a Standou jsme se potkali ve studiu po hrozně dlouhé době. Tam jsem si uvědomil, že naše trio mělo své kouzlo a jak naše hlasy spolu zázračně ladí.

V jaké pěvecké a hlasové kondici je vaše legendární trio?

Natočili jsme to, takže v té nejlepší. ( smích) Všichni jsme se změnili. Za sebe můžu říci, že se mi to zpívalo výborně a naše společné setkání mi udělalo obrovskou radost.

Jakou máte zkušenost s charitativními projekty?

Vybírám si. Když jsou smysluplné, rád je podpořím. Ale zkušenost mě naučila opatrnosti. I jen malý projekt s sebou nese náklady a něco stojí. Pokud to celé nepřinese kýžený finanční efekt, a tudíž ve finále pomoc potřebným, stala se někde chyba. Zkrátka pomáhám rád, ale dávám si pozor, jak, komu a zda je to transparentní.

Čím se živí momentálně Petr Kotvald?

Aktuálně natáčím novinku, singl Martina Blažka a Marka Sloupa, Až tě rozesměju. A živím se jídlem, zpěvem to ještě nějakou dobu nepůjde. Naučil jsem se mít nějakou rezervu. Něco podobného nastalo po revoluci, kdy jsem dost vážně onemocněl a k tomu se ještě zhroutil tehdejší princip koncertování. A než lidé začali zase poslouchat a chodit na české interprety, chvíli to trvalo. Tak jsem si tehdy do toho průšvihu naordinoval radost. Vzal jsem si drze půjčku, koupil rozpadlý dům na okraji Prahy a začal ho rekonstruovat. Do roka jsme se v něm měli kde umýt a vyspat a nastěhovali se tam s čerstvě narozenou dcerou. Třeba je zrovna čas, přehodnotit zase své priority a uvědomit si, co je opravdu důležité.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy