Hlavní obsah

Nákladní lodi v Severním moři hrozí potopení, posádku lovil z vody vrtulník

Aktualizováno

U norského pobřeží se v pondělí v bouřlivém počasí dostala do problémů nizozemská nákladní loď s 12 členy posádky. Všechny lidi na palubě se podařilo zachránit, plavidlu ale hrozí potopení. To by podle norských úřadů mohlo způsobit únik paliva do moře.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nizozemská nákladní loď se hrozivě houpe na rozbouřeném mořiVideo: Reuters

 
Článek

Loď Eemslift Hendrika vyslala nouzové volání v pondělí dopoledne. Na videonahrávce norského záchranářského centra je vidět, jak z naklánějícího se plavidla skáčou někteří členové posádky do vody a následně je zachrání vrtulník. Další jsou pak vyzdviženi přímo z paluby.

Plavidlo se v současné době nachází v Severním moři, asi 110 kilometrů od norského přístavu Alesund. „Hlavní lodní motor přestal během noci fungovat a loď je nyní unášena směrem k pevnině,” řekl Hans Petter Mortenson z norské pobřežní správy televizi NRK. „Hrozí, že se převrhne a potopí, což by mohlo způsobit únik paliva z jejích nádrží,” dodal.

K plavidlu o délce 111,6 metru, které bylo postaveno v roce 2015, byly v úterý vyslány záchranné týmy, aby zabránily ekologické havárii. Operaci ale komplikuje přetrvávající špatné počasí s mořskými vlnami dosahujícími 15 metrů.

Foto: Redningshelikopter Floro/ Hovedr, ČTK/AP

Nizozemská nákladní loď bojující s vlnami norského moře

Reklama

Výběr článků

Načítám