Hlavní obsah

Brány hradů a zámků zůstaly zavřené

Kasteláni marně vyhlížejí návštěvníky. Brány hradů a zámků se obvykle otevírají 1. dubna. Letos, symbolicky na Velikonoce, zůstaly stejně jako vloni už podruhé v novodobé historii zavřené. Přelstít vládní protiepidemická nařízení prostřednictvím právních kliček správci památek nechtěli.

Foto: Profimedia.cz

Barokní hospital Kuks netrpělivě vyhlíží začátek sezony.

Článek

„Mrzí nás to, nicméně musíme plně respektovat daná opatření, přestože jsme se na lidi těšili. Loni jsme otevírali 25. května a zavírali 11. října, čímž jsme přišli o skoro polovinu sezony,“ řekl Libor Švec, kastelán barokního hospitálu Kuks na Královédvorsku, kde se návštěvníkům otevřel alespoň venkovní areál s plejádou soch Matyáše Bernarda Brauna a bylinkovou zahradou.

„Památky jsou bez lidí smutné. Sezonu, ačkoliv byla od začátku nejistá, jsme přesto s nadějí, že otevřeme, zpestřili řadou novinek. Akce připravené na jaro včetně sychrovských velikonočních trhů, jež si každoročně nenechá ujít na dvanáct tisíc lidí, jsme museli zrušit,“ přiblížil ředitel Územní správy Sychrov Národního památkového ústavu (NPÚ) Miloš Kadlec.

Kašperk láká v létě i na divadlo

Tipy na výlety

Výpadek jara, kdy vrcholí sezona školních zájezdů, nepředstavuje pro památkové objekty pouze citelný propad příjmů ze vstupného. Kasa památkářů zchudne o výtěžek z tradičních akcí, vzdělávacích programů i prodeje suvenýrů.

„Naději vkládám do léta, které, pokud bude silné jako vloni, by mohlo ztrátu částečně vyrovnat,“ neztrácí optimismus Švec.

Kuks kvůli loňské uzavírce stihlo navštívit o možná třicet tisíc lidí méně. Letos lze očekávat podobný pokles návštěvnosti. Výtěžek ze vstupného, akcí a pronájmů představuje pro památkáře z východních a severovýchodních Čech polovinu všech příjmů. Příspěvek ministerstva kultury pokryje platy kmenových zaměstnanců a nutné výdaje.

Do interiérů snad v červnu

„Nemuseli jsme zatím propouštět. Kasteláni mají nařízeno šetřit a kolik mohou z rozpočtu vyčerpat,“ uvedl Kadlec, podle něhož by se nejprve mohly otevřít venkovní areály hradů a zámecké parky. „Počítám, že začátkem června bychom mohli zpřístupnit interiéry zámků,“ předjímá.

Partyzánštinu postavenou na právně vágním výkladu protiepidemických opatření památkáři po vzoru některých hospodských nebo kadeřníků nechystají. „Nevím o tom, že by některý z kastelánů nevydržel a otevřel,“ podotkl Kadlec.

„Loni jsme v rámci daných opatření zkusili prohlídky s omezeným počtem maximálně deseti lidí. To se ukázalo v souvislosti s běžnou skupinou o třiceti lidech ekonomicky neefektivní,“ vzpomněl Kadlec loňský pokus zámky omezeně otevřít, na němž památkáři víc prodělali, než vydělali.

Znojemská věž je klenotem země. Radní ji chtějí zapsat na seznam památek

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám