Jordan Spieth vyhrál Valero Texas Open a je definitivně zpět

PGA TOUR
Jordan Spieth vyhrál Valero Texas Open a je definitivně zpět

Texaský rodák Jordan Spieth (stále jen 27 let) byl světovou jedničkou a vyhrál tři major turnaje, naposledy The Open 2017. Od té doby se ale velmi trápil a dlouho hledal cestu zpět mezi světovou špičku. Vzestup formy z posledních měsíců konečně stvrdil dalším, již dvanáctým vítězstvím na PGA tour a to dokonce ve svém domácím Texasu. A rázem se zařadil mezi favority nadcházejícího Masters, které už vyhrál a dvakrát byl druhý.


Turnaj se hrál v TPC San Antonio na hřišti Oaks, které designoval Greg Norman. Pomáhal mu jeho tehdejší skorozeť Sergio Garcia (chodil s  jeho dcerou Morgan). Ten se ale turnaje nezúčastnil, stejně jako většina světové špičky dal přednost tréninku a koncentraci na nadcházející Masters. Naopak třeba Rickie Fowler se zúčastnil velmi rád a dokonce potřeboval turnaj vyhrát, aby se kvalifikoval na Masters. Hrál slušně, ale skončil až dělený 17. a Masters si po mnoha letech nezahraje. Spravil si aspoň chuť v pátek kolem za -4 bez bogey, což se mu nepovedlo už asi 70 kol. Třeba se inspiruje u Spiethe a také zažije návat mezi elitu, hru na to má. Hrál i trojnásobný vítěz Masters Phil Mickelson, ale ten se odepsal 10 ranami na poslední jamce hned první den. Měl vysloveně smůlu na odrazy, trefil vodu, skončil za kamenem, promáchl, ale ten poslední putt na 10 se mu povedl… To ale stále nic není na „rekordmana“ Kevina Na, který tu před deseti lety zahrál na deváté jamce 16 ran po frustrujícím vysekávání se z roští.

Turnaj začal nejlépe Villegas, zahrál ve čtvrtek -8, Spieth ztrácel tři rány. V pátek se předvedli Snedeker a Glover s 5 ranami pod parem, naopak Villegas se začal propadat. Do čela se ale vyhoupl čekatel na první vítězství Tringale, o dvě rány před Wallacem a  Spiethem. Sobotu zahrál skvěle Charley Hoffman, za -7, a do neděle šel se ztrátou dvou ran na Spiethe a Wallace.  Víkendová kola si kromě Mickelsona nezahrál ani Finau, Willett, Stenson nebo Furyk.  Tentokrát je to tolik mrzet nemusí, budou mít aspoň více času se připravit na Masters.

Jordan hrál v neděli opravdu zkušeně a zahrál jen jedno bogey, naopak 7 birdie. Wallace vážnou hrozbou nebyl a tak na něj dotíral jediný vážný soupeř, Charley Hoffman. Přituhovalo hlavně po 16. jamce (ikonický třípar s bunkerem uprostřed greenu), kde Hoffman zahrál birdie a přiblížil se na jedinou ránu. Spieth ale zahrál na předposlední jamce birdie, tím navýšil svůj náskok na Hoffmana na dvě rány a mohl na poslední jamce zahrát klidný par se symbolickým krátkým puttem na vítězství. Třetí skončil Matt Wallace a čtvrtý Lucas Glover.

Bylo to Spiethovo první vítězství, ze kterého se mohl radovat se svou podporující ženou. V rozhovoru řekl, že tentokrát byl v neděli správně uvolněný, což se mu nedařilo na minulých turnajích, kde aspiroval na vítězství. Prostě nic to nechce, jen hrát lehce…

Tento týden si užijeme jeden z vrcholů sezóny – Masters v Augustě, kde obhajuje světová jednička Dustin Johnson. Favoritů ale bude více. Rozjetý Spieth, čerstvý otec Rahm, konzistentní Thomas nebo doufající McIlroy. Budou to mít kluci těžké, hřiště bude tvrdé a greeny velmi rychlé. Viděl jsem na videu Iana Poultera jak se chová míček při rychlosti greenů 13 a docela mě to vyděsilo…