×

Další video: Etický panel Wilsonky! Zítra je Velký Pávek!

Countdown
Zrušit
×

„Vakcína Sputnik V je zcela legitimní. Blížíme se kolektivní imunitě, respirátory ale nosme i v létě.“ – říká epidemiolog Rastislav Maďar

Rastislav Maďar je slovenský epidemiolog, odborník na cestovní medicínu a vedoucí Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity. V rozhovoru pro XTV popsal chování koronaviru a porovnal jednotlivé vakcíny, které jsou momentáně dostupné. Vakcíně Sputnik V ale zhoršují pověst průtahy v registraci, jako jediná má také rozdílné složení jednotlivých dávek, říká mimo jiné.

„Epidemiologie je náročný obor. I studenti medicíny ho nemají úplně v oblibě, protože jim přijde velmi komplikovaný. Takže jestli to někdo umí za víkend, tak klobouk dolů.“ – reaguje také Rostislav Maďar na poznámku moderátora, že na sociálních sítích se dá nyní epidemiologie vystudovat za víkend.

A doplňuje: „Ale musím říct, že na Twitteru jsou některé komentáře, některé úvahy od úplných laiků skutečně k věci. Takže mám dojem, že mnoho lidí za dobu trvání pandemie pochopilo, o čem epidemiologie je, a umí si zanalyzovat data.“

„Velmi chválím ministra školství Roberta Plagu. Má velmi rychlý smysl pro pochopení podstaty věci a vydrželo mu to doteď. Díky tomu jsou ty školy dlouho zavřené, ale ne jeho vinou. On je brání tělem a duší, když už ho chválím.“ – konstatuje také Rostislav Maďar.

► Doporučujeme YouTube – Xaver Live.

Co se týká pandemie onemocnění COVID-19, tak ta podle lékaře v tuto chvíli brzdí. „To je fakt. Je otázka, kam až dobrzdí do prvního plánovaného rozvolnění, o kterém se mluví, že by mohlo nastat týden po Velikonočním pondělí.“ – míní Rostislav Maďar.

► Projekt internetové nezávislé televize XTV můžete podpořit zde.

rostislav-madarcovid-19koronavirusrestriktivni-opatrenirobert-plagaepidemiesputnik-vvakcinace
Další videa
Načíst další Paráda! Došli jste až na konec.