Babiš: Faltýnek to bude muset vysvětlit. Jinak platí padni komu padni

06.04.2021 21:26

Premiér Andrej Babiš (ANO) žádá po předsedovi poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka vysvětlení ohledně jeho poznámek, v nichž se často objevuje spojení politiky a byznysu. V případě, že nebudou okolnosti dostatečně vysvětleny, hrozí, že v Babišově hnutí zřejmě skončí. Faltýnkovy osobní zápisy má k dispozici server Seznam Zprávy.

Babiš: Faltýnek to bude muset vysvětlit. Jinak platí padni komu padni
Foto: Screen FB Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš

Ve Faltýnkově osobním diáři k plánovaným obchodům jsou podrobné informace k veřejným zakázkám a k lobbingu za dotace, které Faltýnek v minulosti řešil.

Redakce Seznam Zprávy z Faltýnkových poznámek například již uveřejnila, jak se pokoušel u představitelů Ministerstva školství získat dotace pro svého souseda z Prostějova a sportovního bosse Miroslava Černoška či jak si zaznamenal postup při vzniku firmy, jejíž akcie chtěl s největší pravděpodobností skrytě vlastnit.

Premiér podle svého vyjádření nemá o podobných obchodech tušení. „Pan Faltýnek ode mě neměl žádný mandát k jednání ve věcech, které nastiňujete, nic o tom nevím, nikdy jsem o tom neslyšel a musí to vysvětlit,“ sdělil premiér na dotaz Seznam Zpráv.

  • Celý text ZDE

Pokud by se informace ukázala jako pravdivá a nevysvětlená pádnými argumenty, vyvodí z toho pro předsedu poslaneckého klubu hnutí ANO důsledky. „Pokud udělal nějakou věc, kterou nebude schopen vysvětlit, platí u něj jako u kohokoliv v hnutí princip padni komu padni,“ konstatoval Babiš redakci.

Premiér by byl podle svých slov jen velmi nerad, aby případné kontroverze z Faltýnkových poznámek ohrozily celkový obraz hnutí ANO. „Hnutí jsem postavil na transparentnosti a principech boje proti korupci a v případě, že by je kdokoliv porušil, nemáme dál co řešit a musí odejít. A je jedno, jak se jmenuje nebo na jaké je pozici,“ dodal rezolutně Babiš.

Sám premiér je v poznámkách druhého muže hnutí ANO také často zmiňován. Například, když se na jaře roku 2016 řešilo, kdo povede největší městskou společnost v republice, a sice pražský Dopravní podnik. Faltýnek si napsal v poznámkách šifru AB, když řešil odvolání tehdejšího šéfa Jaroslava Ďuriše a jeho nástupce Martina Gillara. Konkrétně si poznamenal, že věc potřebuje probrat s šéfem ANO. „AB – odvolat Ďuriše hned? Nebo červen?“

Bližší informace plánuje redakce Seznam Zprávy zveřejňovat postupně v následujících dnech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…