Brno: Pro výletníky i pro urbanisty. Město vytvořilo dvě nové aplikace pro veřejnost

06.04.2021 19:01

Se začátkem dubna začaly fungovat dvě nové městské aplikace. Jedna napoví lidem, kam vyrazit na procházku, druhá přináší aktualizovaný 3D model města.

Brno: Pro výletníky i pro urbanisty. Město vytvořilo dvě nové aplikace pro veřejnost
Foto: Brno-stred.cz
Popisek: Nová radnice v Brně

3D model města najdou lidé na stránce brno.cz/3d-model. Čerpá ze dvou zdrojů dat, a proto jsou budovy zobrazeny v různé míře detailu. „Kompletní obraz města poskytuje model vytvořený Kanceláří architekta města Brna. Jsou v něm všechny budovy, ale některé údaje jsou spíše orientační, například výška budov nebo typ střechy nemusejí přesně odpovídat realitě. Zhruba 17 tisíc budov v širším centru města je zobrazeno s větší mírou detailu. Tento model obsahuje pečlivě vymodelované střechy spolu s komíny, výtahovými šachtami nebo věžemi. Vznikl fotogrammetrickými metodami díky leteckým měřickým snímkům pořízeným v loňském roce a vytvořila ho firma TopGis. Na model budov pro další území teď zrovna probíhá výběrové řízení,“ uvedl uvolněný zastupitel Ondřej Kotas, který má na starosti oblast městské informatiky.

Nová data vysoutěžená v minulém roce jsou v různých formátech volně přístupná na data.brno.cz. 3D model města je totiž užitečný nejen pro interní potřeby magistrátu (například při různých analýzách nebo posuzování nových staveb, kdy je vidět, jak stavba zapadá do území, ovlivňuje viditelnost dominant města apod.), ale také pro projektanty, architekty nebo urbanisty, kteří z něj mohou vyjít při tvorbě vizualizací a plánování dalšího rozvoje města.

Scéna je doplněna o 3D model stromů, který využívá data pasportu zeleně. Výškovým podkladem webové scény je digitální model reliéfu zpracovaný firmou TopGis v roce 2019.

Nový 3D model města navazuje na „krabicový“ model z roku 2017. Ten zůstává přístupný na brno.cz/krabicovy-model.

Do lesa, přírodní rezervace nebo za sochou mezi paneláky

Oddělení GIS dále připravilo rozcestník, který uživatelům zpřístupňuje již vytvořené aplikace zvoucí k objevování Brna. Lidé ho najdou pod výmluvným názvem brno.cz/kam-vyrazit a může jim pomoci s plánováním procházek v přírodě i v městské zástavbě. „Říkali jsme si, že něco takového by se v dnešní době, kdy lidé nemohou vyrazit nikam daleko z Brna, mohlo hodit. Jde o takový krátký přehled různých veřejných aplikací oddělení GIS, které ukazují různé stezky nebo jiná zajímavá přírodní i kulturní místa. Všechno včetně Brněnského architektonického manuálu tak lidé najdou pohodlně na jednom místě,“ doplnil Ondřej Kotas.

V tuto chvíli je zahrnuto:

  • Významné krajinné prvky
  • Výlety příměstskými lesy
  • Parky
  • Stezky po Ústředním hřbitově
  • Brněnský architektonický manuál
  • Sochařské Brno

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

22:28 Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

Jako každý rok ocenil Zlínský kraj pracovníky ve školství. Mezi patnácti oceněnými z celého kraje by…