Silničáři včera zahájili opravu dálnice D2 u Břeclavi a dalších silnic I. tříd

Silničáři včera zahájili opravu dálnice D2 u Břeclavi a dalších silnic I. tříd

7.4. - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) včera zahájilo opravy vozovky dálnice D2 u Břeclavi. Dělníci pracují v úseku mezi kilometry 48,7 a 53,3 ve směru na Bratislavu. Provoz vede v protějším jízdním pásu ve směru na Brno, a to v režimu jeden pruh v každém směru. Hotovo má být 1. května, uvedla v tiskové zprávě mluvčí ŘSD Lucie Trubelíková.

Na dálnici D2 pracují silničáři také v úseku mezi Starovičkami a Hustopečemi ve směru na Brno. Po většinu času doprava vede v režimu dva plus jeden pruh, kdy jsou dva pruhy ve směru na Břeclav. Práce v tomto úseku mají být hotové 19. května. Stále je také uzavřený sjezd Břeclav-Hustopeče a nájezd Hustopeče–Brno a řidiči musí využít objízdné trasy.

Stavební ruch panuje i na silnicích prvních tříd v Jihomoravském kraji. Dělníci včera začali opravovat poškozenou vozovku na silnici I/55 ve Veselí nad Moravou. Provoz v úseku o délce 150 metrů řídí semafory. Oprava nepotrvá déle než dva týdny, avšak následně ŘSD plánuje stavbu dvou okružních křižovatek v centru města. "Současné stykové křižovatky silnic I/54 a I/55 jsou extrémně vytížené. Denně tudy projede zhruba 11.700 vozidel. Stavět budeme po polovinách a řidiči vždy projedou kyvadlově na semafory. Čekací dobu před semafory odhadujeme na 15 až 30 minut. Práce bychom měli dokončit zhruba za 14 měsíců," uvedla Lucie Trubelíková.

Frézováním vozovky včera začala oprava poškozeného povrchu silnice I/38 ve Znojmě v ulicích Čermákova a Havlíčkova. Provoz je kyvadlový a řídí ho semafory. Práce potrvají zhruba do poloviny května. "Následně se ale do Znojma v červnu nebo nejpozději v červenci znovu vrátíme, a to na silnici I/53 mezi Znojmem a Lechovicemi a zahájíme úpravy silnice v délce 7,2 kilometru. Tato stavba je součástí souboru čtyř staveb navržených v souvislosti s opravou silnice v celém tahu Znojmo – Pohořelice. Po jejím dokončení se výrazně zvýší bezpečnost a plynulost silničního provozu. Průměrná denní intenzita provozu na této komunikaci totiž přesahuje hranici 8000 vozidel. Předpokládaná hodnota zakázky je 443 milionů korun. Stavbu dokončíme v roce 2023," dodala mluvčí.

Silničáři začali opravovat také most přes potok Svodnice v obci Blatnice pod Svatým Antonínkem na silnici I/71. Po mostě, jehož oprava bude stát téměř 13 milionů korun, se řidiči poprvé projedou začátkem srpna. Pro vozidla nad 3,5 tuny platí zákaz vjezdu po silnici I/71 do Blatnice pod Svatým Antonínkem celoročně, takže oprava dopravní situaci téměř nezmění. Ostatní vozidla projedou do obce po silnici I/71 a úsek za uzavřený most objedou po místních cestách.

(čtk)

Foto: ŘSD

spinner