Rakouské městečko uprostřed Číny: Jak dopadl projekt okopírovaného Halštatu?

V červnu 2012 byla v čínské provincii Kuang-tung slavnostně otevřena kopie rakouského městečka Halštatu. Kontroverzní projekt za miliardu dolarů zpočátku budil vášně, dnes z něj ale profituje hlavně alpský originál

07.04.2021 - Martin Reichman



Čínské plagiátorství vzbuzuje občas úsměvy. Utajovaný projekt vytvoření kopie rakouského městečka uprostřed Číny ale překvapil mnohé, včetně obyvatel původního alpského originálu. Rakouský Halštat (Hallstatt) vypadá jako z pohádky. Jeho architektura je součástí kulturního dědictví UNESCO a první zmínky o osídlení dnešního Halštatu sahají do starší doby železné – 800 až 400 let před naším letopočtem. Ostatně u nás toto období nazýváme „dobou halštatskou“. Zmínky o těžbě soli jsou dokonce ještě mnohem starší a sahají až do časů neolitu.

Jako přes kopírák

V roce 2012 vyšlo najevo, že se čínská společnost Minmetals Land Ltd. chystá postavit dokonalou kopii Halštatu v Číně. Díky velkorysému rozpočtu ve výši téměř miliardy dolarů se čínští projektanti mohli soustředit na každý detail městečka. Součástí „nového Halštatu“ měla být věrná kopie náměstí, okolních budov, kašny a kostela. Kvůli věrohodnosti celého projektu vyrostly v okolí čínského Halštatu umělé kopce. Veřejnost se o čínském projektu dozvěděla vlastně náhodou – jeden z projektantů zapomněl své plány během špionské výpravy na hotelu v Halštatu a vše bylo prozrazeno...

Odhalení vzbudilo rozruch a vášně. Část obyvatel byla jednáním čínské strany pohoršena, pro jiné šlo vlastně o svého druhu kompliment. Majitelka jednoho z halštatských hotelů tehdy prohlásila: „Měli se zeptat majitelů hotelu a dalších budov, zda souhlasí s nápadem, aby se Halštat postavil v Číně.“ Na slavnostní otevření čínského Halštatu vyrazili i zástupci rakouské samosprávy. Halštatský starosta Alexander Scheutz byl projektem polichocen a v Číně podepsal smlouvu o budoucí spolupráci obou měst.

Rakouský valčík a čínské město duchů

Tajemstvím jsou opředeny i motivace čínských investorů. Původně šlo o developerský projekt pro movité Číňany, proč ale zapadlé rakouské městečko? Jako nejpravděpodobnější se ale jeví verze, že za nápadem stál úspěch jihokorejské telenovely Jarní valčík, která se v rakouském Halštatu natáčela. Dvacetidílný seriál z roku 2006 byl v Asii nesmírně populární a mnozí z jeho fanoušků si díky němu pohádkovou krajinu rakouského venkova doslova zamilovali.

A jak si tedy vedou oba Halštaty dnes? O tom čínském toho víme jen velmi málo. Původně šlo o developerský projekt pro movité Číňany, nyní ale působí spíš jako další „město duchů“. Původní Halštat si naopak na nezájem stěžovat nemůže. Zatímco v roce 2005 město navštívila zhruba 50 čínských turistů, v roce 2019 to již byly tisíce. Celkem dnes město navštíví okolo 100 tisíc turistů z celého světa. Pro městys se zhruba tisícovkou stálých obyvatel pořádný zápřah, ale i vítaná finanční injekce. Zájem turistů pocítily nejen místní hotely, obchody a restaurace ale i zdejší vyhlášené solné doly. 

TIP: Památky praskající ve švech: Potápějící se krása Itálie a hra o perlu Jadranu

Jméno rakouského městečka se dnes pravidelně objevuje v turistických průvodcích a situace došla tak daleko, že místní radnice musela přistoupit k částečnému omezení turismu. Během prázdninové sezóny sem smí vjet jen 50 autobusů denně. Zdá se tedy, že původně poněkud kontroverzní projekt přinesl nečekané (a nejspíš i neplánované) ovoce a původní Halštat je dnes paradoxně populárnější než kdykoliv v minulosti.


Další články v sekci