Odpovídá: Mgr. Lenka Hlavičková, Ph.D. 

Jak poznat a připustit si, že mám náběh na psychický problém?

Je to paradox, ale čím větší problém je, tím spíš máme tendenci před ním strkat hlavu do písku. Má to ale svou logiku: hlava nás tím chrání, abychom se úplně nezbláznili. Jenže takový přístup může ústit v mnohdy nevratné zdravotní problémy - vysoký tlak, cukrovka, problémy s trávením nebo další psychosomatická onemocnění.

Dobrým vodítkem, jak poznat, že se děje něco závažného, jsou problémy se spánkem. Těžko usínáte? Brzo se budíte? Pronásledují vás nepříjemné sny? Vstáváte unavení? Kvalitu spánku ovlivňuje míra stresu, kterou přes den prožíváme. Když jsme bdělí, »přepereme« tělo hlavou, zapomeneme ho vnímat, soustředíme se na něco jiného. Ve spánku kontrolu nemáme, takže se všechno naplno projeví.

Psychoterapeutka Lenka Hlavičková
Autor: Blesk

Jak se vyvarovat psychického zhroucení?

Jedinou prevencí je zdravý, tedy vyvážený životní styl: nepřehánět to s prací, dobře a dost spát, přiměřeně se hýbat, rozumně jíst a omezit stresující vlivy. Pokud se vám to nedaří, je načase vyhledat psychoterapii a prozkoumat, co vám stojí v cestě. Žádný problém přitom není příliš malý. Vyhledat pomoc není selhání, nikdo z nás není dokonalý.

Kdy už vyhledat odbornou pomoc?

Když si uvědomíte, že strategie, které se snažíte uplatňovat, aby se vám ulevilo, nefungují. Mezi lidmi stále panuje představa, že psychoterapie je tady pro »blázny«, jenže ona spíš poskytuje prostor k přemýšlení o sobě. Terapeut je tu proto, aby se člověk nemotal v začarovaném kruhu. Přináší pohled zvenčí. Dokáže dodat klid a podpořit vás. A nebojte - je vázán mlčenlivostí.

Jak se k němu dostat?

Dobrým vodítkem může být třeba seznam terapeutů na webu České asociace pro psychoterapii.

Terapeutka a lektorka se v oboru pohybuje více než 15 let. Mj. absolvovala akreditovaný psychoterapeutický výcvik v humanistické terapii dle Carla Rogerse. www.terapie-poradna.cz

Dejte si pozor na blbou náladu

Odpovídá PhDr. Petr Kačena

Jak poznat a připustit si, že mám náběh na psychický problém?

Zpozornět je potřeba, když »blbá nálada« trvá v kuse déle než 14 dní. Pak je dobré si třeba jen jednorázově popovídat s psychologem či psychoterapeutem. Pokud je to vztahové téma, je možné využít zdarma sítě manželských poraden, vážnější potíže s psychikou je lepší jít řešit za klinickým psychologem (hrazeno zdravotní pojišťovnou). Cenově přístupnou a rychlou variantou je třeba on-line psychoterapie na terapio.cz. Podle výzkumu je on-line psychoterapie stejně účinná jako ta off-line. Změna prožívání by se měla projevit už po pár sezeních.

Specializujete se na partnerské vztahy. Co byste v jejich případě označil za bod zlomu?

Tam za důvod k návštěvě psychologa považuji moment, kdy se páru několik měsíců opakují ta samá témata pořád dokola bez posunu. Je dobré, když se sezení odehraje dříve, než na sebe partneři vzájemně rezignují, že to s tím druhým nemá smysl už řešit. Párová terapie je podle výzkumu účinná metoda řešení partnerských obtíží, pomůže třem párům ze čtyř, které ji zkusí.

Co už jsou jasné známky a projevy psychického kolapsu?

Obecně to je moment, kdy přestáváme být schopni vykonávat běžné pracovní a rodinné povinnosti a aktivity.

Jako psycholog a párový poradce nasbíral zkušenosti ve státní manželské a rodinné poradně. V terapii i výuce vychází z evidence-based přístupu. Od roku 2009 je na volné noze jako lektor osobního rozvoje. Je zakladatelem Školy psychologie, s. r. o., kde psychologii také učí. www.skolapsychologie.cz

Kde hledat ZDARMA pomoc

Linka bezpečí: 116 111 (nonstop pomoc pro děti, mládež a studující do 26 let, provozuje: Sdružení Linky bezpečí)

Linka pro rodinu a školu: 116 000 (nonstop pomoc dospělým ohledně dětí - pro rodiče, příbuzné, učitele, vychovatele, provozuje Cesta z krize)

Linka první psychické pomoci: 116 123 (nonstop krizová pomoc pro dospělé, provozuje Cesta z krize)

Linka pomoci obětem kriminality a domácího násilí: 116 006 (nonstop pomoc pro oběti a pozůstalé, provozuje Bílý kruh bezpečí)

Národní linka pro odvykání: 800 350 000 (všední dny 10 – 18 pomoc pro lidi se závislostí na alkoholu, drogách, gumbling apod., nyní odpovídá i na otázky týkající se covidu-19.)

Fotogalerie
4 fotografie

Zdeněk Hostomský: Lockdown nefunguje, je to prohra. Zavřít celou společnost je chyba.