Flashback březen 2021

Březen, i přes stále trvající omezení přinesl události, které by neměly upadnout v zapomnění.

Výraznou změnu oznámila například Plzeňská filharmonie. Od koncertní sezóny 2021/2022 bude jejím šéfdirigentem Čuhei Iwasaki. Na postu šéfdirigenta nahradí Ronalda Zollmana, který stál v čele orchestru od sezony 2018/2019. A podle ředitelky filharmonie Lenky Kavalové patří Iwasaki k výrazným dirigentským osobnostem. Iwasaki tak naváže na předchozí několikaletou spolupráci s orchestrem a zúročí své studium z Pražské konzervatoře, kde se zaměřil na skladbu, dirigování a hru na housle.

Poté přišla dlouho očekávaná sobota, 6. března, a s ní slavnostní předávání 28. Českých lvů v pražském Rudolfinu. Ve vysílání jsme o akci mluvili s výkonnou ředitelkou České filmové a televizní akademie, Terezou Rychnovskou:
"Akademici posuzovali celkově 87 děl, protože do toho vlastně patří i díla z nových kategorií krátký a animovaný film i televizní díla. Ten rok vlastně nebyl úplně chudý, právě televizní díla se tentokrát nově mohla ucházet o ceny v dalších tvůrčích kategoriích."
Celkem akademici udělili ceny v 21ti kategoriích. Sošku za nejlepší celovečerní film roku 2020 získal Šarlatán režisérky Agnieszky Holland, který proměnil pět cen ze 14ti nominací. Nejvíce lvů – 6 – má pak snímek Bohdana Slámy, Krajina ve stínu.

V březnu jsme také ve vysílání zavzpomínali na 100 let od narození bandoneonisty Ástora Piazzoly, který byl tvůrcem nového hudebního stylu nazvaného tango nuevo. Styl tohoto argentinského hudebního skladatele přiblížil našim posluchačům akordeonista a zástupce ředitele pražské konzervatoře Ladislav Horák:
"Tak on je nehranějším autorem skoro 20. století a dá se říci, že ta genialita je v té syntéze, kdy on propojil tu vážnou hudbu, kterou on studoval v Paříži u Nadi Boulanger, společně s jazzem, který poslouchal - on často pobýval v New Yorku - no a navázal samozřejmě na tu folklorní hudbu, na to staré argentinské tango. No a když tam narouboval, tedy tam přidal takové ty své různé ornamentiky a tango fráze a víceméně on se nevyhýbal ani disonancím či kontrapunktu, dokonce používá taky formu tango-fugy, chromatického basu, ba i dodekafonie. Takže když to všechno propojíte, tak vzniklo to jeho tango nuevo, což je styl, který se hraje na všech úrovních a ve všech žánrech hudby. "

Psal se 19. březen, a Berlín po měsících nucené uzávěry otevřel divadla a koncertní síně. Šlo o zkušební provoz, který skončil 4. dubna. Podmínkou vstupu byl negativní test a dodržování přísných hygienických opatření.
„Lístky byly přibližně za čtyři minuty vyprodané,“ reagoval intendant divadelní scény Berliner Ensemble Oliver Reese na mimořádný zájem o první představení zvané Panikherz.
Kromě zmíněného Berliner Ensemble se do pilotního projektu zapojili také Berlínští filharmonici, Berlínská státní opera, Německá opera Berlín, divadlo Volksbühne, hudební scéna Konzerthaus nebo turistická organizace visitBerlin.

V březnu odešel jeden z nejvýznamnějších dirigentů James Levine. Ve věku 77 let podlehl v Palm Springs v Kalifornii dlouhodobým zdravotním problémům. Levine proslul zejména svou téměř čtyři desetiletí trvající spoluprací s newyorskou Metropolitní operou, kde ve svých 27 letech debutoval Pucciniho Toskou.

A ve věku 89 let zemřela i první dáma československého šansonu – Hana Hegerová. Posluchači Classic Praha si jistě vzpomenou na její šanson Co mi dáš nebo například na album Potměšilý host. Hegerová, vlastním jménem Carmen Farkašová-Čelková zahájila svou kariéru v žilinském divadle, prošla i pražskými divadly Rokoko a Semafor, a vystoupila třeba i v pařížské Olympii.
"Tam, kde je obecenstvo pro klasickou muzika, to je i pro mne to nejlepší publikum, fakt, je to tak. A co se mě týká - dobrovolně - doma když jsem, tak poslouchám jenom klasiku a jazz," svěřila se v říjnu 2010 na jednom z koncertů festivalu Lípa Musica zpěvačka.
Během svého života získala Hana Hegerová řadu ocenění, mimo jiné titul komandéra francouzského Řádu za zásluhy nebo Řád Tomáše Garrigua Masaryka.

Nabitý březen jsme měli i my. Ve studiu Classic Praha nás navštívila například operní pěvkyně sopranistka Kateřina Kněžíková nebo herec a zpěvák Vojtěch Dyk.

Události uplynulého měsíce vám připomněli Martina Hoblová a Luděk Khebl.

Foto: Profimedia

Podcast