Přiznejte zahradě její stáří

Zatímco lidé v určitém věku raději svůj rok narození nezmiňují, u zahrady to může být přednost. Naši předci většinou ve stejném místě žili celé generace a tak v mnoha zahradách rostou úctyhodné stromy či letité rostliny. Zvláštní kouzlo mají nejen statné ořešáky, ale i mohutné třešně či jabloně.

Byť takové stromy už mohou mít svá nejplodnější léta za sebou, ještě stále nám mohou být užitečné – v létě poskytují příjemný stín, v zimě jsou atraktivním a často velmi charakteristickým prvkem zahrady.

Pokud už z nějakého důvodu musíme starý strom pokácet, nemusíme se trápit s jeho odstraňováním a můžeme pařez osázet či zakomponovat do zahradní výsadby.

Dejte věcem nový smysl

Dalšími zahradními prvky s nádechem patiny starých časů jsou různé tradiční materiály. Ať už je využijeme při tvorbě cestiček (kameny, cihly, dřevo) nebo různých zídek.

Mnohé předměty, které už svému původnímu účelu dosloužily (mlýnské kameny, kamenná koryta, dřevěné sudy, kola ze žebřiňáku, karafy), se mohou stát ozdobou zahrady, popř. získat novou funkci (např. nádoby na pěstování květin).

V jednoduchosti je krása

Lidé dříve neměli k dispozici bohatě zásobené hobby markety. O to více využívali vše, co měli k dispozici. Z ořezaného vrbového proutí vznikaly kouzelné plůtky, které opticky rozdělily různé části zahrady. Z kamení se stavěly zídky, které leckdy dokázaly úspěšně zastoupit skalku.

Dalším prvkem, který skvěle doplňuje atmosféru venkovských zahrad, jsou dřevěné ploty a branky. Pestře rozkvetlé zahradě skvěle sluší bíle natřený plot.

Prostor pro bylinky i oblíbené květiny

Existuje celá řada rostlin, které v zahradách vydrží růst léta. Zvlášť letité a košaté mohou být hortenzie nebo pivoňky. Atmosféru babičkovské zahrady navodí např. bohyšky, denivky, bergénie, levandule, orlíčky, floxy, barvínek, hledíky, slunečnice či pestře osázený bylinkový záhon.

Samostatnou kapitolu představují růže. Ačkoli se šlechtí stále nové a nové odrůdy, mnohé historické kultivary se stále těší velké oblibě. Vybírat mezi nimi můžeme nejen podle vzrůstu a barev květů, ale také podle vůní.