Mlejnka potěšili hráči z Litoměřic. Dvacítka ještě plánuje i zápasy

Foto: Jan Beneš, Český hokej

7. dubna 2021, 11:01

Martin Voltr

Mnohem raději by hráli mezinárodní turnaje, ale i tak se zdá, že hokejisté nové reprezentace do 20 let budou mít program jarních měsíců poměrně intenzivní. Zahájili ho dalším soustředěním ve Vyškově.

Za normálních okolností by národní tým zhruba v těchto dnech nastupoval proti Slovákům, Rusům a Finům na turnaji čtyř zemí. Ovšem fráze „normální okolnosti“ nesedí v posledním roce vůbec na nic. Hokejisté věkové kategorie U19, kteří vytvoří základ nové dvacítky, jsou tak rádi alespoň za tréninkový kemp.

„Má to svá úskalí a specifika. Někteří hráči nebyli tři týdny na ledě, protože jejich seniorským klubům skončila sezona. Někteří byli bez ledu čtrnáct dní, někteří týden,“ upozorňuje hlavní kouč Karel Mlejnek.

„Je nám jasné, že kluby, které budou bojovat o samotnou záchranu, využijí ty hráče v juniorech.“

S asistenty Davidem Brukem a Pavlem Trnkou dál pokračuje v poznávání ročníku 2002. „Musíme si ho velmi důkladně zmapovat, důvody jsou dva. Zaprvé, neměl mistrovství světa do osmnácti let a přišel o celou sezonu v U19, a zadruhé, od prvopočátku u něj působil Karel Beran a pak jenom na jeden turnaj Jakub Petr. To je rozdíl oproti ročníkům, u kterých se prostřídalo víc trenérů,“ zmiňuje Mlejnek.

Kromě toho, že potřebuje zijstit výkonnost svých svěřenců na ledě, také monitoruje jejich plány na následující měsíce. Součástí kempu jsou proto i krátké pohovory.

„Zajímá nás, jestli a kde mají podepsanou smlouvu, jestli uvažují o odchodu do zahraničí a podobně. Až se soutěže rozjedou, juniorské i chanceligové týmy budou hrát o udržení, takže na kluby bude vyvíjen enormní tlak,“ předesílá Mlejnek k ožehavému tématu, které brzy začne rezonovat celým hokejovým prostředím.

„Je nám jasné, že kluby, které budou bojovat o samotnou záchranu, využijí ty hráče v juniorech. Kdybychom my byli v kůži šéfů těch klubů, tak to velmi pravděpodobně uděláme taky,“ přemýšlí bývalý kouč Karlových Varů či Sokolova.

Realizační tým se zajímá rovněž o školní situaci mladíků. „Plánujeme totiž, že místo jednoho červnového kempu se sejdeme rovnou na třech, a to na konci května a v průběhu června. Proto nechceme, aby ty kempy zasáhly hráčům do maturit a podobně,“ hlásí Karel Mlejnek.

„My prostě po hráčích vyžadujeme ty parametry, jaké by měly mezinárodní zápasy.“

Vítané zpestření ve Vyškově představují tři modelové zápasy dvacítky s osmnáctkou. V podivné sezoně se hráčům hodí úplně každý zápas, a trenéři navíc už teď mohou skládat nominační úvahy směrem k mistrovství světa na přelomu roku.

Jedno utkání už čeští mladíci proti sobě sehráli v únoru, nyní si přidali další tři. Jasně, není to jako nastoupit třeba proti Rusům, hlavu si prostě nemůžete „přeprogramovat“. Ale náboj stejně zápasům nechybí.

„My prostě po hráčích vyžadujeme ty parametry, jaké by měly mezinárodní zápasy. Využíváme k tomu i video ukázky z mistrovství světa. A musím říct, že už to první utkání proti osmnáctce pro nás bylo velmi těžké,“ ujišťuje Mlejnek.

Označení věkových kategorií navíc v tomto případě silně klame. „Vždyť naši kluci jsou třeba jen o půl roku starší než ti v osmnáctce,“ uvědomuje si kouč. A nejlepší borce ročníku 2003, kteří by v klidu mohli trénovat s dvacítkou, má pochopitelně mladší výběr. „Standa Svozil, náš druhý přesilovkový bek na mistrovství světa, je teď s Davidem Jiříčkem v top dvojce beků v osmnáctce. Za mě je to naprosto vyrovnaná partie,“ pokračuje trenér.

Tři hráče ze své aktuální soupisky už důvěrně poznal na uplynulém šampionátu dvacítek, jde pochopitelně o Nicka Malíka, Michala Guta a Pavla Nováka. Zato jiné čtyři hráče, které chtěl vidět, musel v nominaci nahradit.

Vojta Jiruš a Tobiáš Handl hráli ve svých klubech poměrně pravidelně, ale mají problémy se zraněným ramenem a u obou to zřejmě vypadá na delší dobu. A Standa Vrhel byl po příletu z Finska pozitivně testovaný,“ mrzí Mlejnka. Jiruš s Handlem trénovali s dvacítkou už v únoru, zato Vrhel si ještě musí na první kemp počkat.

„Tomáše Urbana znám z klubu, vím i o tom, co je za hráče Kuba Konečný. Vždycky v tomhle ročníku atakovali top šest, top osm útočníků.“

K trojici absentujících hráčů musíme přidat Jakuba Málka, jenž i v play off chytá za Vsetín pravidelně. V jeho případě nebylo o čem diskutovat, klub měl samozřejmě přednost. Naopak Přerov vypadl nečekaně rychle, a tak mohl volné místo zaplnit reprezentační debutant Michal Postava.

Ten se letos sice v bráně až tolikrát neobjevil – ale když ano, snad pokaždé předvedl výborný výkon! „Souhlasím. Za Přerov odchytal velmi dobrá utkání a je to charakterově bezproblémový, poctivý a pokorný kluk. Příležitost dostal po právu,“ reaguje Mlejnek.

„Nick Malík měl odejít do OHL, ale ta ještě nezačala, proto ho tady máme. A v zámoří je Honza Bednář,“ doplňuje základní portfolio hráčů svého ročníku. Třetím gólmanem ve Vyškově je Oldřich Cichoň.

Foto: Jan Beneš, Český hokej

Nejsilnější zastoupení na kempu mají Litoměřice, které dodaly rovnou sedmičku hráčů. Pět z nich mělo v Chance lize pravidelné vytížení a sluší se říct, že v závěru sezony hráli opravdu výtečně.

„Jednoznačně nás to potěšilo. Důležité je, že dostávali dobrý ice time. Musím ale říct, že mě jejich výkonnost úplně nepřekvapila, a to mluvím o obráncích i útočnících,“ podotýká Mlejnek. „Tomáše Urbana znám z klubu, vím i o tom, co je za hráče Kuba Konečný. Vždycky v tomhle ročníku atakovali top šest, top osm útočníků. Jsem extrémně rád, že společně s Lukášem Stehlíkem takhle hráli,“ libuje si český lodivod.

Ve středu se po třetím modelovém utkání s hráči rozloučí, ale snad ne na dlouho. Dubnový program by totiž dvacítce ještě neměl skončit.

„Je na dobré cestě, že bychom se 14. dubna měli potkat znovu. Udělali bychom krátký dvouapůldenní kemp, po kterém bychom měli vycestovat na Slovensko a sehrát tam dvě přípravná utkání,“ předesílá Karel Mlejnek. Definitivně jasno bude už v nejbližších dnech.

Soupiska české dvacítky ve Vyškově

Brankáři:
Oldřich Cichoň (Sparta Praha), Nick Malík (Sault Ste. Marie, OHL), Michal Postava (Přerov).

Obránci:
Ondřej Baláž, Jiří Háva, Vladimír Kremláček, Tomáš Tomek (všichni Litoměřice), Jan Hampl, Filip Kovář (oba Benátky nad Jizerou), Dominik Vacík (Mladá Boleslav), Michal Hrádek (Pardubice), Tadeáš Talafa (Växjö, Švédsko), Marek Bláha (TUTO Hockey, Finsko).

Útočníci:
Jakub Konečný, Lukáš Stehlík, Tomáš Urban (všichni Litoměřice), Pavel Novák (České Budějovice), Jakub Malý, Erik Meluzín (oba Kometa Brno), Sebastián Malát (Plzeň), Michal Gut (Sokolov), Ivan Ivan (Vítkovice), Dominik Binias (Fribourg-Gottéron, Švýcarsko), Josef Koláček, Michal Rouha (oba TUTO Hockey, Finsko), Štěpán Macháček (Frýdek-Místek), Tomáš Chlubna (Jihlava), Filip Jansa (Benátky nad Jizerou).

Realizační tým:

Manažer: Otakar Černý
Hlavní trenér: Karel Mlejnek
Asistenti trenéra: David Bruk a Pavel Trnka
Trenér brankářů: Martin Láska / Lukáš Mensator
Videotrenér: Benjamin Sequens / Lukáš Mensator
Lékař: MUDr. Jaroslav Budín / MUDr. Dušan Singer
Fyzioterapeut: Lukáš Helm
Kondiční trenér: Martin Iterský
Kustod: Jan Vejvoda
Kustod/masér: Václav Vejvoda

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz