Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  Vaječné skořápky nevyhazujte a připravte si z nich elixír pro vaše kosti

Vaječné skořápky nevyhazujte a připravte si z nich elixír pro vaše kosti

7.4.2021 - redakce Babinet.cz

Asi pro většinu z vás, kteří konzumujete vejce, představuje skořápka pouhopouhý odpad, který nemá jinou funkci, než chránit samotné vajíčko. Skořápky jsou ale výborným doplňkem stravy. Připravte si účinný skořápkový roztok, který je doslova elixírem pro vaše kosti při odvápnění po úrazu.

fotografie: Freepik

Skořálky obsahují mj. uhličitan vápenatý, uhličitan hořečnatý, kysličník křemičitý, kysličník hlinitý, kysličník fosforečný. Obsahují také velmi hodnotné stopové prvky jód, železo, měď, zinek, kobalt, mangan či fosfor, který je nezbytný nejen pro stavbu kostí a zubů, ale zejména pro nervovou činnost.

Než začnete skořápkový roztok vyrábět, musíte nejprve skořápky do vařící vody, aby se tak důkladně očistily od nežádoucích látek a různých zárodků.

Příprava roztoku ...

Skořápky z 10 vajec rozpusťte ve větší sklenici ve šťávě z 1 kg citronů. Pozor, velice šumí. Skořápky se v citronové šťávě rozpustí za 24 hodin. Roztok pijeme chlazený, 1 dl ráno a 1 dl odpoledne. Šťáva sice není moc chutná, ale je skutečně účinná při odvápnění kostí. Tuto kůru můžete užívat i preventivně, ale maximálně dvakrát do roka.

... nebo prášku

Sořápky můžeme také, po ponoření do vařící vody, pár minut sušit v troubě na pečícím papíru při teplotě 200 stupňů Celsia.Docílíme tak toho, že jsou velmi křehké a lze je dobře rozemlít a získáme tak směs, kterou prosejeme jemným sítem a získaný prášek uložíme do dobře uzaviratelné nádobky. Užíváme jej přímo, např. 3x denně na špičku nože a zapijeme nápojem. Prášek také můžeme smíchat s medem, užíváme 3x denně lžičku. Prášek také přidáváme do jídla, které neobsahuje tuk nebo práškem posypeme krajíc chleba.

napsala Renáta Řeháková

zdroj: homeownerfaqs.com

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz