Únava, nevolnost, bolest svalů – každý člověk reaguje na očkování jinak. Podle lékařů ale můžeme správnou životosprávou do jisté míry ovlivnit nežádoucí účinky vakcín, ať už proti covidu-19 nebo jakékoli jiné nemoci. Rozhodující je totiž síla našeho imunitního systému.

Zdravé jídlo a pití, dostatečná hydratace, odpočinek a dobrá nálada – to jsou podle lékařů základní věci, díky kterým se naše tělo snáze vypořádá s očkováním. V současné době se v médiích skloňují především vedlejší účinky vakcín proti covidu-19. Mezi ty nejčastější patří podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí bolest, zrudnutí a otok v místě vpichu, teplota, bolest hlavy, únava nevolnost, zimnice a bolest svalů. Do několika dní by ale měly odeznít. Podle lékařů tím dává tělo najevo, že si buduje imunitu.

Asi nikdo se ale nechce ani těch pár dní po očkování cítit pod psa. Co můžete sami udělat pro to, abyste vedlejší účinky co nejvíce potlačili? Experti tvrdí, že výrazně pomoci může úprava jídelníčku. Dodržovat byste ji měli minimálně dva týdne před podáním vakcíny a minimálně dva týdny poté, píše Huffpost.

Důležité je především pít dostatečné množství tekutin – horečka totiž může velmi snadno vést k dehydrataci. Pokud vás trápí nevolnost, ideální je podle expertů pít zázvorový čaj, který působí proti střevním obtížím.

Adobe Stock

Zázvorový čaj s citronem, ilustrační foto

Snažte se vyhledávat zdravé potraviny a zkuste se inspirovat středomořskou stravou, která je známá svými protizánětlivými účinky. Pro tamní kuchyni je typická zelenina, ovoce, celozrnné výrobky, ryby, drůbež, fazole nebo vejce. Vhodné je do jídelníčku zařadit také potraviny s nízkým glykemickým indexem, které udrží stabilní hladinu cukru v krvi. Jedná se především o listovou zeleninu, houby, luštěniny nebo ořechy.

Stejně jako v boji s běžným nachlazením, ani při prevenci nic nezkazíte silným kuřecím vývarem. Pokud si chcete polévku vylepšit, můžete do ní podle nutričního specialisty Todda Borna přidat nasekanou cibuli, česnek, nastrouhaný zázvor a mrkev. Vše nechte 15 minut povařit a na závěr přidejte šťávu z půlky citronu a čerstvě nasekanou petrželku.

Adobe Stock

Kuřecí vývar, ilustrační foto

Born také doporučuje konzumovat potraviny s vysokým obsahem vlákniny a kvašené potraviny. „Potraviny bohaté na vlákninu podporují růst prospěšných bakterií, které posilují imunitu. Fermentované potraviny – ať už jogurty, kefír nebo kysané zelí – jsou zase prospěšné pro střevní mikroflóru,“ popisuje expert s tím, že působí jako přírodní probiotika.