Architektura / interiér

Interiér luxusního bytu v centru Prahy stojí na kontrastu historických a moderních prvků i materiálů

V historickém centru Prahy došlo nedávno ke kompletní rekonstrukci nájemního domu z konce 19. století. Interiér jednoho z luxusních bytů vypracovala architektka Markéta Killi, která vsadila na kombinaci původních prvků s moderními materiály.

EARCH.CZ , 8. 4. 2021

Postaveno na kontrastu

V loňském roce byl pod taktovkou architektonického studia Jakuba Cíglera dokončen rezidenční projekt Palác Dlážděná nacházející se v historickém srdci Prahy. Neorenesanční budově z konce 19. století nedaleko Masarykova nádraží vrátila citlivá renovace její původní dekorativní uliční fasádu. Směrem do dvora pak architekti dům doplnili v ryze moderním duchu o francouzská okna, balkony a terasy. A právě tento kontrast mezi historickým a moderním stylem uplatnila při kompletní rekonstrukci interiéru jednoho z tamních bytů architektka Markéta Killi z ateliéru Urban Interior.

 

Markéta Killi - interiér bytu Dlážděná

 

Byt o velikosti 72 metrů čtverečních charakterizuje kombinace historických prvků, jako jsou nástěnné či stropní okrasné lišty s moderními zařizovacími předměty a materiály. Vedle sebe tak najdeme například původní štuk a tvrzený kámen. Současně zde autorka uplatnila řadu spíše tradičních materiálů jako mramor, mosaz či samet – vždy ale v soudobém pojetí a zpracování.

Černočerná kuchyň

Svým netradičním pojetím zaujme především kuchyň, kterou architektka navrhla ve výhradně černé barvě. „Od začátku jsme věděli, že do kuchyně chceme umístit černý kámen. Jeho decentní mramorový vzhled se skvěle hodí k neorenesančnímu stylu. S majiteli jsme vedli diskuse na téma přírodní mramor versus tvrzený kámen – ten nakonec zvítězil pro své lepší funkční vlastnosti,“ vysvětluje Markéta Killi. Kuchyňský kout osadila architektka do niky kompletně vymalované černou barvou. Skříňky se skrytými úchytkami zvolila rovněž v černé barvě, takže vzájemně splývají. O to výrazněji pak vyniká bílé žilkování černého tvrzeného kamene Technistone v dekoru Poetic Black, který tvoří pracovní desku linky i obklad za ní.

 

Markéta Killi - interiér bytu Dlážděná

pracovní deska a obklad z tvrzeného kamene Technistone v dekoru Poetic Black. Zdroj foto © Markéta Killi

 

Na míru

Tmavé odstíny převládají také v ložnici, která je vymalovaná antracitovou barvou, a to včetně dveří. Součástí ložnice jsou i prostorné vestavěné skříně sahající do výšky 3,2 metru, jejichž dveře zdobí elegantní kouřová zrcadla. Dominantu ložnice tvoří mohutná postel ze zeleného sametu s vysokým čelem. Stejný materiál i odstín pak navrhla autorka také pro čalounění židlí v jídelně.

 

Markéta Killi - interiér bytu Dlážděná

 

Nejmenší místnost v bytě tvoří pokoj o ploše pouhých 6 metrů čtverečních, který se dá využít jako odpočinková místnost nebo příležitostný pokoj pro hosty. Jeho vybavení tvoří pouze pohovka a odkládací stolek. Aby pokoj nepůsobil příliš stísněně, umístila designérka na jeho stěnu zrcadla v kouřovém odstínu, která místnost opticky zvětšují. Veškeré nábytkové kusy byly realizovány na míru, takže přesně odpovídají představám designérky i majitele bytu.

 

Markéta Killi - interiér bytu Dlážděná

 

Najít s klientem společnou řeč a shodu v rámci konceptu je pokaždé zásadní pro celý vývoj projektu. „Z pohledu autorky jsem měla to štěstí, že klient hned v začátcích projektu chápal důležitost jasně definované koncepce, která bude respektovat podstatu historické budovy a jejího okolí stejně jako klientovy představy samotné,“ hodnotí výsledek Killi.

 

Markéta Killi - interiér bytu Dlážděná

 

 

Markéta Killi - interiér bytu Dlážděná

 

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 8. 4. 2021
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři