Hlavní obsah

Slavia jde na Arsenal. Je velká šance, že gólman Kolář nakonec nastoupí

Foto: Profimedia.cz

Gólmana pražské Slavie Ondřeje Koláře zranil v odvetě osmifinále Evropské ligy brutálním faulem Kemar Roofe z Rangers, který Kolářovi zlomil čelní kost.

Reklama

Článek

Chytat čtvrtfinále Evropské ligy tři týdny po zlomenině čelní kosti? Pokud se Ondřej Kolář postaví večer na Emirates mezi tři tyče, bude to něco mimořádného. Ve speciálním dílu Angličana o tom mluví kouč gólmanů Slavie Radek Černý.

„Z lékařského hlediska by problém být neměl, ale nevidíme do té psychiky. Ten náraz byl veliký. V tuhle chvíli si myslím, že je velká šance, že by do toho utkání mohl jít. Ale může se to změnit,“ hlásil v úterý odpoledne ze slávistické kabiny Radek Černý. Podle někdejšího reprezentačního gólmana, dnes brankářského kouče Slavie, je na Ondřeji Kolářovi znát tréninkový výpadek po fyzické stránce, což ale u gólmana není tak důležité jako u hráče v poli.

„Klíčová bude psychická připravenost. V tréninku je a záležet bude na tom, jak se Ondra bude cítit,“ dodává. Podle Černého měl jeho svěřenec štěstí v neštěstí a zachránilo ho, že Roofeho kopačka směřovala proti čelní kosti. „Bylo štěstí, že to nebylo ze strany nebo do oka, ale že ten náraz ‚chytly‘ ty nejpevnější kosti.“

Ještě ve středu večer viděl zdroj ze slávistického vedení pravděpodobnost, že se Kolář objeví na Emirates Stadium v brance, na 90 procent. „Ondra je uschopněn. Měli jsme nějaké tréninkové jednotky, kde jsme zkoušeli, v jaké je situaci, co to s ním udělá. Má ochranné pomůcky, helmu a masku, tak jsme testovali, jak se v tom bude cítit,“ popisuje pro speciální díl podcastu Angličan Černý.

Jak je pro špičkového brankáře limitující mít něco nezvyklého na hlavě? Sám Radek Černý přiznává, že on sám nemohl mít během aktivní kariéry na hlavě pomalu ani kšiltovku. „Zatím to Ondra vnímá velmi pozitivně. Ale ještě nedospěl k tomu nebo nemá tolik zkušeností jako Petr Čech. To až po několika zápasech bude moct říct, co mu v helmě a masce vadí nebo nevadí,“ říká.

Ondřej Kolář si nechal kevlarovou, na míru zhotovenou masku lehce upravit, protože mu vadila při dýchání nosem. Radek Černý připouští, že Kolář může pod maskou a helmou třeba hůř slyšet a mít slabší orientaci. „Doufejme, že si na to zvykne tak, že jeho výkonnost neklesne,“ glosuje.

Foto: Profimedia.cz

Radek Černý si v dresu Tottenhamu v roce 2008 zachytal proti svému dnešnímu chlebodárci.

Radek Černý věří, že se Ondřej Kolář po traumatickém zážitku bát nebude, ale to se prý ukáže až v okamžiku dalšího střetu. Nemyslí si, že hráči Arsenalu po Kolářovi programově ve čtvrtek večer „půjdou“, jako to bylo patrné v odvetě na Ibroxu u hráčů Rangers.

„Nevěřím, že by současný Arsenal měl úkol chodit do brankáře. Myslím, že se spíš budou soustředit na svou hru,“ říká někdejší gólman Tottenhamu a Queens Park Rangers, který zažil na ostrovech i trenéry, již nabádali své svěřence, aby atakovali brankáře soupeře i za cenu faulu.

Které aktuální gólmany Premier League Radek Černý nejvíc uznává? Co se v brankářském řemesle od jeho dob nejvíc změnilo? A do jaké míry coby bývalý hráč Tottenhamu nesnáší Arsenal? Poslechněte si celého Angličana v přehrávači v úvodu článku.

Angličan

Fotbalový podcast Jiřího Hoška (@hosekj) a jeho přátel výhradně o Premier League. S pravidelnými hosty Luďkem Mádlem, Karlem Häringem, Jaromírem Bosákem, Jindřichem Šídlem a dalšími.

Od fanoušků, kteří si bez anglické ligy nedovedou představit víkend, pro fanoušky. Pozor, ve studiu se za žádných okolností nesmí sejít dva fans stejného klubu! Každé úterý na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište na twitterový účet @PodcastAnglican nebo přímo autorovi Angličana Jiřímu Hoškovi na e-mail jiri.hosek@sz.cz.

Reklama

Doporučované