Hlavní obsah

Hudebník Roman Dragoun: Splnil jsem si svůj sen

Právo, Ilja Kučera ml.

Zpěvák, skladatel a klávesista Roman Dragoun je úzce spjatý s kapelami Progres 2, Futurum, Stromboli, Supregroup či His Angels a ke svým pětašedesátinám nadělil sobě i svým fanouškům ambiciózní dar. Právě dnes vychází dvojalbum Roman Dragoun Projekt čítající devatenáct skladeb z jeho dosavadní tvorby v nových aranžmá za doprovodu renomovaného B-Side Bandu a dalších hudebníků.

Foto: archiv umělce

Roman Dragoun působí v několika hudebních projektech.

Článek

Ve velkorysém provedení na něm zaznívají tituly z nejrůznějších období Dragounovy muzikantské dráhy včetně úplně první singlové písně skupiny Futurum Juliet.

Jak projekt vznikl?

Když jsme slavili s kapelou Futurum pětadvacáté výročí, oslovil jsem bandleadera brněnského B-Side Bandu Josefa Buchtu s tím, jestli by nepostavil dechovou sekci, aby byl koncert výjimečný. Povedlo se a záznam pak vyšel na CD i DVD. Pak mě zase na oplátku pozval Josef Buchta na hostování s B-Side Bandem a napadlo ho zaranžovat několik mých skladeb pro smyčce a sbor. Oslovil skvělého aranžéra Zdenka Nováka, který léta aranžoval pro orchestr Gustava Broma, a ten napsal nádherné aranže.

Podle jakého klíče probíhal výběr jednotlivých skladeb?

Výběr spočíval v tom, které skladby jsou vhodné a unesou orchestraci. Ale na spoustu se jich pochopitelně nedostalo.

Co vás osobně na nových podobách vašich písní nejvíc těší?

Mně osobně se líbí všechno. Myslím, že je to velmi citlivě udělané a při míchání ještě upřesněné. Byl to můj sen, který se mi tím splnil.

Na dvojalbu nechybí ani vaše zřejmě nejslavnější píseň Zdroj. Jaký k ní máte vy osobně vztah?

Je to báseň, kterou napsal můj otec mé ženě k pětadvacátým narozeninám, a já ji zhudebnil. Je to pro mě obrovská možnost oslovit spoustu různých lidí nádhernou pravdou a pokorou, která z písně naprosto skvěle vyzařuje. Paradoxem ovšem je, že můj otec byl naprosto geniální malíř a portrétista a lidé ho znají více jako básníka.

Nelákalo vás někdy také zkusit se vyjádřit výtvarným uměním nebo slovem?

K malování jsem k lítosti svého otce nikdy netíhl. Ale miluji jak výtvarné umění, tak architekturu.

Které hudební momenty považujete za nejšťastnější chvíle vaší dosavadní kariéry?

Všechny chvíle přijímám jako obrovský boží dar a příležitost se realizovat.

Jsou naopak nějaké, které byste rád vymazal?

Jako asi každý člověk by rád ze svého života něco vymazal, tak já též. Ale nikdy jsem nezpíval texty, za kterými bych nestál, ať byla doba jakákoli.

Kdybyste měl vyjmenovat tři nejzásadnější osobnosti, které jste na své muzikantské dráze potkal, kdo by to byl?

Je těžké jmenovat jen tři. Každého, s kým hraju a spolupracuju, si nesmírně vážím. Takže jen tři opravdu vyjmenovat nedokážu.

Pohlédněme teď naopak kupředu. Co vás čeká, na co se v muzice chystáte a těšíte?

Nevíme dne ani hodiny, proto nemám rád plánování. Těším se na živé koncerty s Roman Dragoun Projektem a také s His Angels, Progresem, Futurem, Supergroup i na své sólové hraní. Když dá bůh, s Milanem Princem ještě dotáhneme něco, co máme rozdělané. Hlavně ale je potřeba udržet si pevné zdraví. Pak snad půjde i to ostatní.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám