Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Halka Třešňáková a Václav Neužil přejí Romům k jejich mezinárodnímu dni

08. dubna 2021
Čtení na 3 minuty

K Mezinárodnímu dni Romů popřáli prostřednictvím Romano voďi všem Romům také známí herci Halka Třešňáková a Václav Neužil.

Filmová a divadelní herečka a choreografka Halka Třešňáková se před několika lety k oslavám Mezinárodního dne Romů veřejně připojila – natočila k němu video s Davidem Ištokem a společností ARA ART. Jak na to dnes vzpomíná?

„Pro mě bylo samozřejmé nabídku přijmout. Vztahy k Romům jsou pro mě opravdu moc důležité. Já sama se totiž cítím částečně jako Romka. Můj otec prožil dětství v Karlíně, v Pernerově ulici, a když ztratil oba rodiče, Romové ho prakticky vychovali. Naučili ho mimo jiné i hrát na kytaru (otec Halky Třešňákové je hudebník, kytarista Vlastimil Třešňák, pozn.redakce),“ přibližuje.

„Na věci si dávám pozor všude stejně, určitě ne větší, když jsem mezi Romy,“ připomíná klip, ve kterém s Ištokem poukázali na časté stereotypy.

„Vyrůstala jsem v Německu, v Heidelbergu na sídlišti a nás migrantů tam bylo víc. Na základní ani na střední škole by tam nikdy neprošla jakákoli diskriminace vůči menšinám. V Čechách jsem také háklivá na všudypřítomné vtipy o Romech, Židech, ale i ženách nebo lidech s hendikepem. To v Německu nebylo. Manžel mi sice říká, že je to tím, že Němci nemají smysl pro humor, ale já to nemám ráda a myslím si, že by to nemělo být,“ říká Třešňáková.

A co by Romům k jejich svátku popřála? „Přeji jim, aby si nadále uchovávali svoji lidskost, kterou v sobě mají, a aby na ně, jako na mnohdy sociálně slabší skupinu, neměla pandemie špatný dopad, aby je to moc finančně nezasáhlo. A chci jim vzkázat, že se těším, až se budeme moci zase setkat. Třeba v Karlíně u lavičky před kostelem a zazpívat si.“

Filmový, divadelní herec a komik Václav Neužil se v roce 2014 připojil ke kampani I don’t masturhate organizace Romea proti nenávisti na internetu. „Lidi nedělejte to. Každá nenávist se ve finále obrátí proti vám samotným,“ říká ve videu.

„Pro mě je vymezení se proti jakékoli nenávisti projevované v online nebo reálném světě jasná volba. Ze své vlastní zkušenosti vím, že nenávist nic neřeší. Nenávist jen podněcuje další nenávist,“ vzpomíná na klip po letech Neužil. Sám se s „hejty“ setkává, objevovaly se i jako reakce na kampaň. Nechává je však bez odezvy.

„Rasismus je důsledek toho, že naše společnost není schopna vypořádat se s dlouhodobými problémy. Jako například podpořit Romy ve vzdělání, motivovat je a zlepšit podmínky ke studiu. Jakmile někdo vyrůstá ve znevýhodněném prostředí, kdy rodiče jsou nezaměstnaní nebo mají málo finančních prostředků, je mnohem těžší najít jinou cestu, cestu k prosperitě. Důsledek toho je, že mnoho Romů má nekvalifikovanou práci nebo jsou nezaměstnaní. Kdyby bylo běžné, že Rom je doktor, učitel nebo třeba instalatér, který Vám domů přijde opravit topení, ostatní by se na Romy začali dívat jinak, poznali by, že jsou stejní jako oni,“ myslí si Neužil.

„Přeji Romům mnoho radosti ze života a jako i všem ostatním brzký konec epidemie. Aby se nám mohlo zase lépe dýchat a docházelo k socializaci. Spousta ‚hejtů‘ vychází z nevědomosti a strachu a často zjistíme, že všechno je jinak, když se můžeme vzájemně setkat a poznat se. Přál bych jim ne nenávist, ale lásku a otevřenost,“ vzkazuje herec.

Romano voďi objednávejte na www.romanovodi.cz.

 

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon