Hlavní obsah

Belfast opět v plamenech. Zakročte, než někdo zemře, vyzval irský ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Belfast

Severní Irsko má za sebou už šestou noc násilných protestů. Unionisté a nacionalisté se střetli na takzvané „mírové linii” a házeli po sobě Molotovovy koktejly. Vandalové dále zapálili v Belfastu jedoucí autobus, což severoirská ministryně Arlene Fosterová označila za „pokus o vraždu”. Irský ministr zahraničí Simon Coveney vyzval politiky, aby přišli s řešením dříve, než někdo zemře.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Belfastem zmítají násilné nepokojeVideo: Reuters

 
Článek

Při nepokojích, které v částech severoirské metropole propukly v noci na čtvrtek, na sebe skupiny lidí házely třeba cihly, zápalné lahve či dělbuchy. Létaly i přes takzvané mírové zdi, které oddělují části města tradičně obývané unionisty a nacionalisty.

Při potyčkách utrpělo zranění i sedm policistů, za poslední týden už jich tak je přes 50. Došlo také k zapálení autobusu či útoku na novináře. Severoirská vláda svolala mimořádné jednání.

„Jsou to scény, které jsme v Severním Irsku velmi dlouho neviděli, scény, které mnoho lidí považovalo za součást historie, a myslím, že je potřeba společného úsilí, abychom rozptýlili napětí,” řekl k tomu irský ministr zahraničí Coveney.

Pozadí nepokojů není příliš jasné, každé médium se zaměřuje na jiný aspekt problému. Podle některých jde o eskalaci napětí, které souvisí s odchodem Spojeného království z Evropské unie. Americká CNN ale zase připomíná, že vzrostlo v důsledku kontroverzního rozhodnutí nestíhat skupinu politiků ze strany Sinn Féin v souvislosti s jejich účastí na velkém pohřbu bývalého představitele IRA v době protiepidemických restrikcí.

Brexit znovu obnažil irsko-irský konflikt. Řešením může být sjednocení, říká expert

Evropa

Části Severního Irska jsou stále rozdělené podle náboženských linií a to i 23 let po uzavření Velkopáteční mírové dohody, která ukončila desetiletí násilí mezi katolíky a protestanty v regionu. Mnoho katolických nacionalistů touží po sjednocení s Irskem, zatímco protestantští unionisté chtějí setrvat ve svazku s Anglií, Skotskem a Walesem.

Politici se obviňují navzájem

Britský premiér Boris Johnson prohlásil, že jej násilnosti „hluboce znepokojují”. Nepokoje odsoudili rovněž lídři hlavních severoirských stran i irský premiér Micheál Martin. Severoirští nacionalisté a unionisté se z vyvolání násilností obviňují navzájem.

„Tohle není protest. Tohle je vandalismus a pokus o vraždu. Chování těchto lidí neprezentuje ani unionismus ani loajalismus. Jsou ostudou pro Severní Irsko a slouží pouze k tomu, aby odvedli pozornost od skutečných porušovatelů zákona v Sinn Fein. Myslím na řidiče toho autobusu,” napsala první ministryně Severního Irska Arlene Fosterová z Demokratické unionistické strany (DUP).

Loajalismem se neoznačuje pouze podpora zachování postavení Severního Irska jako součásti Spojeného království, ale také latentní schvalování násilí na obranu britské unie. Historicky pocházeli loajalisté většinou z dělnických rodin a byli součástí polovojenských složek. Loajalisté podporují britskou monarchii, ale nemusí nutně podporovat londýnskou vládu.

„Hranici nechceme!“ Irská domobrana kvůli brexitu vyhrožuje kontrolorům

Evropa

Strana Sinn Féin záhy DUP obvinila z toho, že vyvolává napětí svou ostrou kritikou hraničních překážek mezi Severním Irskem a zbytkem Británie, které vznikly po odchodu Spojeného království z Evropské unie.

„Nemyslím si, že prokážeme naše politické vůdcovství politickým vakuem, v němž všichni mluvíme odděleně a ne společně jedním hlasem,” řekla severoirská ministryně spravedlnosti Naomi Longová z centristické Alianční strany Severního Irska.

Reklama

Výběr článků

Načítám