Svačinový box – chutné a výživné jídlo na ven

Přidat na Seznam.cz

S nástupem jara se opět začneme více vydávat do přírody nebo třeba trávit s dětmi čas na hřištích. Při každé takové příležitosti bychom měli pamatovat na výživné občerstvení třeba ve formě svačinového boxu. Ten nám může poskytnou energii a všechny potřebné živiny i na celý den. Jaké skupiny potravin by měl obsahovat? Přečtěte si, na co nezapomenout, a nechte se inspirovat třemi nápaditými recepty.


Situace vyvolaná pandemií covid-19 nás donutila omezit aktivity mimo domov, a to jak na dětských hřištích, tak v parcích, ale i ve školách a na pracovištích. Se začínajícím jarem a aktuálními změnami opatření se ale snad opět vydáme ven. Všude tam, kde plánujeme aktivně trávit více času, je dobré vzít s sebou chutnou svačinu plnou energie a látek, které naše tělo potřebuje.

Na správné poměry složek potravy se zaměřují odborníci z Ústavu výživy a potravin. Experti doporučují, aby z každé porce jídla tvořila polovinu zelenina. Druhá polovina by podle odborníků měla obsahovat rovnoměrně výrobky s vysokým obsahem bílkovin (maso, ryby, mléčné výrobky, vejce, suchá semena luštěnin) a zdroje sacharidů (celozrnné pečivo, obiloviny, rýže, brambory, těstoviny).

Všechny tyto složky jsou důležité, a proto stojí za to, aby se zmiňované proporce odrážely i v našich svačinových boxech. Velký význam během aktivního dne hrají bílkoviny, které dodáváme našemu tělu – právě ty nám pomáhají cítit se déle sytí. Dobrým zdrojem bílkovin je maso. Jaký z mnoha druhů vybrat?

Ve světle nedávných studií je rozumnou volbou tzv. maso bílé. Podíváme-li se na obsah živin v tomto mase, stojí za povšimnutí krůta,“ říká dr. Joanna Neuhoff-Murawska, dietoložka a odbornice programu „Krůta z Evropy – pod křídly kvality“.

Níže představujeme tři návrhy, jak krůtí maso využít v receptech na chutná a výživná jídla, která si s sebou do svačinového boxu můžete zabalit.

Svačinový box pro 2 osoby
Jemné tortilly s krůtím masem a zeleninou

Složení:

4 celozrnné tortilly

500 g krůtích prsou

červená a žlutá paprika

salátová okurka

ledový salát

cherry rajčata

řepkový olej

mrkev

řapíkatý celer

Volitelně – jednoduchá omáčka do tortilly:

lžíce majonézy

malý bílý jogurt

2 stroužky česneku

trochu citronové šťávy

pepř

Krůtí maso nakrájíme na kostky a smažíme na předehřáté pánvi cca. 15 min.

Mezitím omyjeme a osušíme zeleninu. Papriku nakrájíme
na kostky, okurku na podlouhlé kousky a cherry rajčata na polovinu.

Tortilly rozložíme a vkládáme na ně smažená krůtí
prsa a zeleninu. Zabalíme a dáme na cca. 10 minut do předehřáté trouby, aby se jemně zapekla (díky tomu se při krájení nerozpadne).

Podle chuti si můžeme rovněž připravit jednoduchou omáčku do tortilly, kterou si můžeme vzít s sebou do svačinového boxu v těsně uzavřené malé nádobě. Stačí do bílého jogurtu přidat protlačené stroužky česneku, přidat trochu citronové šťávy, lžíci majonézy, špetku pepře a vše promíchat.

Do svačinového boxu přidáme také několik kousků mrkve a řapíkatého celeru.

Svačinový box pro 2 osoby

Sendvič s pečeným krůtím masem a barevnou zeleninou

Složení:

jedno velké krůtí prso

Do marinády:

sušené bylinky: majoránka, oregano, černý a bylinný pepř, sladká paprika

1 stroužek česneku

1 lžíce řepkového oleje

sůl

Do sendvičů:

4 celozrnné kaiserky nebo grahamové housky

máslo nebo majonéza podle chuti

4 plátky sýra, např. gouda

brusinky z plechovky,

slunečnicová semínka

4 listy ledového salátu

velká hrst polníčku.

K tomu:

jablka

mandle

kešu ořechy

salátová okurka

mrkev

Den předem připravíme pečená krůtí prsa. Maso potřeme bylinkami (např. majoránkou, oreganem, bylinným pepřem, černým pepřem, paprikou, česnekem apod.). Aby se maso nevysušilo a koření lépe uvolnilo chuť, potřeme maso rovněž olejem. Lehce osolíme.

Ochucená krůtí prsa vložíme do žáruvzdorné nádoby, zakryjeme plastovým sáčkem a dáme na pár hodin do chladničky.

Po několika hodinách odstraníme sáček, krůtí maso v žáruvzdorné nádobě dáme do předehřáté trouby a pečeme při 180°C cca 90 minut.

Druhý den celozrnné pečivo překrojíme na půl
a podle chutí jemně potřeme máslem nebo majonézou.

Na jednu polovinu dáme salát, přidáme plátek krůtího masa, žlutý sýr, brusinky, slunečnicová semínka. Pokryjeme polníčkem a přiklopíme druhou polovinou pečiva. Sendviče pak překrojíme na polovinu a vložíme do svačinového boxu.

Zbylé přihrádky svačinového boxu můžeme naplnit např. kousky jablek, hrstí mandlí nebo kešu ořechů, nakrájenou okurkou nebo kousky mrkve.

Svačinový box na dětské hřiště pro dítě a rodiče

Krůtí muffiny se zeleninou a svačinka „do ruky”

Složení:

400 g krůtích prsou

ječné kroupy (1 sáček)

mrkev

cuketa

petrželová nať (svazek)

3 lžíce mouky

2 vejce

sůl, pepř podle chuti

červená, zelená, žlutá paprika

cherry rajčata

ředkvičky

Troubu nastavíme na 180°C. Zeleninu nastrouháme na
hrubém struhadle a petrželku najemno nasekáme. Krůtí
maso nakrájíme na malé kostičky. Ječné kroupy uvaříme, scedíme a necháme zchladnout. Všechny ingredience smícháme a přidáme mouku, vejce a koření.

Výslednou hmotu vložíme do forem na muffiny
a pečeme při teplotě 180°C asi 25 minut.

Kromě muffinů zabalíme do svačinového boxu také např. papriku nakrájenou na proužky, cherry rajčata nebo ředkvičky.

Více kulinářských inspirací a materiálů týkajících se programu „Krůta z Evropy – pod křídly kvality” najdete na www.wingsofquality.eu.

Projekt „Krůta z Evropy – pod křídly kvality” je informačně-propagační program, jehož účelem je zdůraznění zvláštních vlastností evropské produkce a charakteristiky evropských zemědělsko-potravinářských výrobků na vnitřním trhu EU. Přísná pravidla a postupy EU, a interní předpisy členských států garantují vysokou kvalitu evropského drůbežího masa. Úkolem kampaně je vzdělávání spotřebitelů v rozsahu nutričních hodnot a kvality krůtího masa.