DotekyVina.cz
Popularita bio vín stoupá | Doteky vína

Popularita bio vín stoupá

O vína v bio kvalitě je stále větší zájem. Podle lokálních vinařů se jedná o jeden z pozitivních trendů poslední doby. Každým rokem se zvětšuje zájem o lokální české produkty v bio kvalitě (tedy bez postřiků), čemuž se nevyhnula ani vína.

„Jedná se o správný trend“ říká  sommelier vinařství Spielberg z Archlebova na Hodonínsku Martin Žůrek. Ten ve svém vinařství nabízí vína i v bio kvalitě, jako je Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Souvignier Gris, Cabernet Cortis nebo Pinot Noir.

Technolog vinařství ve Spielbergu, Ondřej Konečný, pro média uvedl: „V první řadě bio víno pochází z ekologicky pěstovaných hroznů. Ekologické pěstování je postaveno na budování imunity keřů, jež jsou pak schopny odolávat napadení přirozeně bez ekologického zatížení přírody agrochemií. Ekologické pěstování znamená vyšší pracnost a vyšší požadavky na zelené práce a technologii pěstování. Také se s jeho výrobou pojí certifikace jak při pěstování, tak výrobě, což zvyšuje náročnost celého procesu. Znám mnoho vinařů, kteří se chovají přinejmenším ekologicky, ale takto označená vína vyrábět nemohou nebo nechtějí.“

Je obecně zažité, že bio vína nemají tak výraznou chuť a aroma a proto byla vždy upřednostňována vína chemicky ošetřená – hrozny měly lepší vlastnosti a výsledné víno chutnalo lépe. Dnes však s pokrokem v biochemii a postupným šlechtěním nepoznáte mezi obyčejným a bio vínem téměř žádný rozdíl. Jsou také velice kvalitní a díky tomu, že při pěstování nebyly použity žádné pesticidy ani insekticidy si je zamilovali zejména ochránci životního prostředí.

„Bio vína jsou většinou odrůdového charakteru, neobsahují příliš mnoho výrazných aromatických esterů a krášlících, stabilizačních aditiv,“ říká Martin Žůrek. Také tvrdí, že pozná rozdíl mezi bio vínem a víny klasickými. Ta bio mu prý chutnají více a navíc, jak sám zmiňoval, z nich další den nebolí hlava, jelikož tolik nezatěžují lidský metabolismus.

Na otázku, zda se budou bio vína a zemědělství rozšiřovat, odpověděl Ondřej Konečný takto: „Určitě si nemyslím, že by bio převálcovalo „normální“ víno. Ovšem směr je dán jasně k ekologickému organickému pěstování a výrobě. Vidíme ten posun všude kolem sebe. Domnívám se, že jeho podíl na trhu v dalších letech poroste.“

Také dodal: „Bio je určitě jedna z cest, jak zachovat nezatížené půdní a vodní zdroje agrochemikáliemi pro další generace. Vzhledem k výraznému tlaku Evropské unie na ekologizaci to bude pravděpodobně podmínkou pro získání dotačních podpor. Co chci ale zdůraznit – je to určitě ve prospěch kvality vína i kvality života lidí. A podotýkám, že i víno, které nemá certifikaci BIO, může být velmi ekologické, zdravé a bez zátěže.“

Na vinici Spielberg pěstují jak obyčejná vína, tak vína v bio kvalitě. Celkově mají osázeno 67 hektarů vinic a z toho 12 Ha slouží pro výrobu v kvalitě bio. Ročně prý vyprodukují okolo 150 000 lahví vína a v kvalitě bio okolo 8-10 tisíc. Nově také uvedli na trh mošt z hroznů, což je nealkoholický nápoj plný vitamínů ještě před fermentací.

„Myslím, že k velkému rozšíření bio produkce u nás ještě dojde, byť se neuplatní u všech odrůd nebo na všech vinařských tratích. Pro nás je ošetřování vinic bez agrochemie již normálním postupem a nemyslíme si, že je to něco výjimečného. V tomto smyslu bude vždy záležet na filozofii každého vinařství,” uzavřel Ondřej Konečný. 

Autor: Marie Graclíková, Foto: Pixabay

Zdroj: https://www.denik.cz/podnikani/podnikani-vinarstvi-biovino-20210403.html



Sdílejte tento článek:
sharethis
Tento článek byl publikován: