Skvělý Kolář i zmařené šance domácích. Slavia v Evropské lize remizovala na půdě Arsenalu 1:1

Fotbalisté Slavie Praha remizovali v úvodním utkání čtvrtfinále Evropské ligy na hřišti Arsenalu 1:1. Domácí poslal v Londýně v 86. minutě do vedení střídající Nicolas Pépé, ale ve třetí minutě nastavení vyrovnal Tomáš Holeš. Odvetu bude hostit český mistr v Edenu za týden. Postupující se v semifinále utká s lepším z dvojice Dinamo Záhřeb – Villarreal.

Londýn (Aktualizováno: 23:25 8. 4. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slávisté neprohráli ani třetí venkovní zápas ve vyřazovací fázi Evropské ligy, v předchozích kolech vyřadili jiné ostrovní týmy Leicester a Glasgow Rangers.

Zápas Arsenal - Slavia Praha jsme sledovali ONLINE

Číst článek

„Trochu jsme se v zápase unavili, míče jsme pouštěli lacino. Nebyli jsme tak přesvědčiví a přicházeli jsme o míče. Lacazette nám dělal opravdu velké problémy,“ řekl v pozápasovém rozhovoru pro Českou televizi trenér Trpišovský.

Do zápasu nastoupil i uzdravený gólman Ondřej Kolář, který před třemi týdny utrpěl zlomeninu čelní dutiny v zápase na půdě Glasgow Rangers.

„Obrovský respekt a obdiv, že do toho šel poté, co se mu stalo. Bez tréninku podal špičkový výkon, chtěl týmu pomoct a nespekuloval. Podstoupil riziko a ukázal, že je velká osobnost,“ vysekl trenér Slavie poklonu nebojácnému brankáři.

Průběh utkání

Červenobílí vstoupili do utkání proti finalistovi Ligy mistrů z roku 2006 poměrně aktivně. Ve 14. minutě napálil zpoza vápna míč Provod, ale přestřelil. V dalším průběhu první půle získali převahu „kanonýři“, v jejichž základní sestavě chyběli střelec Aubameyang a zraněný Ödegaard.

Fotbalisté Slavie před zápasem s Arsenalem nepoklekli. Boj proti rasismu vyjádřili chycením kolem ramen

Číst článek

Ve 29. minutě měli domácí největší šanci úvodního dějství. Saka si pohlídal ofsajd, zaběhl si za obranu, ale sám před Kolářem zamířil těsně vedle. Slávistický gólman pak před pauzou vytáhl Holdingovu hlavičku.

Krátce po změně stran Zima fauloval těsně před vápnem a Koláře z přímého kopu po střele Williana, který předloni s Chelsea vyřadil Slavii, zachránila tyč. V 58. minutě se dostal do brejku Bořil, ale Leno jeho tečovaný pokus vykopl.

Po hodině hry ztratil míč ve středu pole Oscar, vyslal tím do úniku Lacazetteho a Kolářovi tentokrát pomohlo břevno. Nejlepší střelec Arsenalu v této sezoně Premier League pak měl další šanci, v těžké pozici ale odkrytou branku netrefil. Čtvrt hodiny před koncem mířil zpoza vápna kousek vedle Partey.

V 76. minutě měl na noze vedoucí gól střídající Ševčík, na předloňské dvě branky ze hřiště Chelsea ale nenavázal a minul. Až desátý celek Premier League pak hned trojnásobně vystřídal a jeden z čerstvých hráčů Aubameyang mohl okamžitě udeřit, v dobré šanci ale minul. Martinelliho tečovaná střela pak skončil těsně nad.

V 86. minutě už domácí vedli. Na přihrávku za obranu si naběhl Pépé a jemným obloučkem otevřel skóre. Pražané se ale nevzdali a dokázali dát před odvetou důležitý vyrovnávací gól. Provodovu střelu ještě vytáhl Leno na tyč, po následném rohu ale propadl míč k Holešovi a ten dal hlavou svoji první branku v pohárech.

Kolář to zvládl

„Cítím se dobře, jsem trochu unavený, protože jsem ležel 14 dní v posteli a je to znát. Bylo to přání a udělal jsem proto maximum, protože o zápas na Arsenalu nikdo nechce přijít,“ okomentoval svůj výkon šestadvacetiletý gólman.

Brankáři Bernd Leno a Ondřej Kolář | Zdroj: Reuters

Červenobílí hrají v pohárech čtvrtfinále popáté v historii a podruhé za poslední tři roky. Předloni mezi nejlepšími osmi týmy Evropské ligy po porážkách 0:1 doma a 3:4 venku vypadli s jiným londýnským klubem Chelsea.

Ze čtvrtfinále Pražané postoupili jen v roce 1996, kdy si semifinálovou účastí v Poháru UEFA vytvořili dosavadní maximum na evropské scéně.

Úvodní utkání čtvrtfinále fotbalové Evropské ligy:

Arsenal FC - Slavia Praha 1:1 (0:0)
Branky: 86. Pépé - 90.+3 Holeš. Rozhodčí: Ekberg - Culum, Hallberg (všichni Švéd.) - Munuera (video, Šp.). ŽK: Zima (Slavia). Bez diváků.

mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme