Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

První výstavy letošní sezóny uvede AJG ve Wortnerově domě v Českých Budějovicích

PR článek

Alšova jihočeská galerie chystá pro své návštěvníky zajímavou výstavní nabídku, kterou uvede začátkem dubna ve svých prostorách ve Wortnerově domě v Českých Budějovicích. Mezi první vlaštovky letošního jara se řadí dva výstavní projekty, a to výstava Severní vítr je krutý současného etablovaného autora Jaroslava Valečky a Ozvěny - česká klasika ze sbírek AJG.

První z projektů, kterým AJG zahájí letošní sezónu, je výstava malíře Jaroslava Valečky. V expozici s názvem Severní vítr je krutý, bude představen průřez autorovou tvorbou z posledních let. Kurátorem výstavy je historik umění Adam Hnojil.

Jaroslav Valečka vystavuje od roku 1995 a má za sebou řadu výstav v Česku i zahraničí. Jeho obrazy jsou zastoupené nejen ve sbírkách Národní galerie v Praze, ale i ve sbírkách mnoha dalších českých i zahraničních institucí.

„Autor se věnuje tradiční malbě a jeho tvorbě dominují fantazijní náměty“, představuje autora ředitel AJG Aleš Seifert. Charakteristickým projevem je krajinomalba s posunutými významy. Většina jeho prací vznikla pod vlivem prožitých událostí v Sudetech. Autor jim výtvarným zpracováním dodává specifickou symbolickou poetiku, jež umožňuje svým nejednoznačným vyzněním divákovi vstoupit do děje. „Valečka záměrně pracuje s literárním obsahem a nadsázkou, programově se navrací k nízkým formám kultury, které byly s nástupem postmoderny rehabilitovány,“ přibližuje autorovu tvorbu kurátor výstavy Adam Hnojil. „Autor také běžně používá postupy, jaké byly vlastní pro pojetí loutkových divadel či kramářských písní 19. století,“ doplňuje. 

Společně s výstavou Jaroslava Valečky bude v přízemí Wortnerova domu představen výběr z tvorby dalších autorů, a to ze sbírek Alšovy jihočeské galerie. Mezi zastoupenými autory jsou například Alén Diviš, Alois Boháč, Maxmilián Pirner, Jan Konůpek, Jan Zrzavý, Rudolf Kremlička, Emil Filla, Jan Preisler, Antonín Slavíček, Mikuláš Medek, Kamil Lhoták, Joža Uprka, August Piepenhagen, Hanuš Schwaiger, Jaroslav Panuška, Josef Lada, František Kaván a Julius Mařák. Autorem tohoto projektu nazvaného Ozvěny je David Kubec z Alšovy jihočeské galerie.

„Vybraná díla s tvorbou Jaroslava Valečky námětově spojuje několik momentů. Mimo jiné vyrovnávání se s principem strachu z odcizení a také analogické pojetí vytvářející poetické, živé až mystické kompozice,“ popisuje projekt autor koncepce David Kubec. „Prezentace tohoto malířského žánru paralelně sleduje Valečkův zájem o klasické pojetí krajiny a figurace,“ dodává David Kubec.

Výstava ze sbírek AJG nabídne srovnání s tvorbou Jaroslava Valečky a autorů, kterými byl v počátcích své malířské kariéry ovlivněn a rozšíří expozici o další inspirační zdroje. Instalace je zároveň věnována i následným stylistickým a žánrovým východiskům. Doplňuje představu o charakteru expresivní malířské zkratky směřující k jasnému obrazovému sdělení.

Obě výstavy budou pro návštěvníky připraveny a otevřeny, jakmile budou okolnosti nakloněny opětovným návštěvám galerií. AJG pevně věří, že se tak stane co nejdříve a těší se na své návštěvníky.

Obě expozice budou k vidění do 22. srpna 2021.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv AJG, Oto Palán

Štítky Alšova jihočeská galerie, výstava, umění, dům, Jaroslav Valečka, České Budějovice, projekt, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou, Národní galerie v Praze, Česko, Josef Lada, Antonín Slavíček, Emil Filla, Jan Preisler

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První výstavy letošní sezóny uvede AJG ve Wortnerově domě v Českých Budějovicích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.