Právě čtete

Co s kopřivami? Vyrábím z nich hnojivo, oleje a připravuji koupel

19730  
Sdílet: 

Co s kopřivami? Vyrábím z nich hnojivo, oleje a připravuji koupel

Také patříte k těm, kdo berou kopřivy jako nechtěný plevel? Než je na zahradě jen tak posekáte, vyrazte hned na jaře s košíčkem a nasbírejte si je do zásoby. Poradím vám, na co se vám budou hodit.

9. 4. 2021 3 min. čtení Romana Böhmová
Co s kopřivami? Vyrábím z nich hnojivo, oleje a připravuji koupel

Jako malá jsem se jich bála, teď se každé jaro těším, až si z nich připravím svůj oblíbený kopřivový čaj. Moje babička je vždy používala i do velikonoční nádivky nebo do karlovarských knedlíků, do kterých přidávala místo petrželky právě nadrobno nasekané čerstvé kopřivy.

Kam a kdy se vypravit na sběr

Čím jsem starší, tím méně kopřivy vnímám jako plevel, který pálí, a více si uvědomuji, kde všude můžeme kopřivy využít. Sepsala jsem malý seznam toho, co všechno si z nich můžete připravit.

Tak si vezměte košíček a vyrazte na kopřivy, protože teď je ten správný čas. Nejlepší kopřivy jsou totiž ty jarní mladé a najdete je skoro všude. Tato rostlina je svou všudypřítomností známá – roste ve volné přírodě i na zahradách. Vyhněte se ale místům, která jsou blízko silnice. A víte, co ale rozhodně nesmíte zapomenout? Rukavice. Sice se říká, že dobrého nepálí, ale já bych si tím zas tak jistá u kopřivy nebyla. :-)

Co všechno si můžete z kopřiv připravit?

  • kopřivový čaj
  • kopřivové pesto
  • domácí knedlíky s kopřivami
  • velikonoční nádivku
  • kopřivový krém
  • špenát z kopřiv
  • kopřivový olej na vlasy
  • kopřivovou koupel

Pokud si nasbíráte kopřiv více, než zvládnete za čerstva spotřebovat, můžete si je jednoduše usušit a využívat po zbytek roku. Stačí si jen lístky vyskládat na plech a nechat je v teple proschnout. Ještě vhodnější variantou je sušení v sušičce, pokud ji máte doma.

5 mých oblíbených způsobů, jak využít kopřivu

Letos se kopřivy trošku loudají a tam, kde loni už bylo zeleno, letos zatím není nic. Ale nebojte, kopřivy brzy vykouknou! A právě ty jarní bývají na sběr nejlepší.

1. Kopřiva do salátu

Pokud si chcete přidat lístky kopřivy do svého oblíbeného salátu, máte několik možností, jak je zbavit nevítaného pálení. Já je nechávám několik hodin namočené ve vodě, nebo stačí lístky potřít rostlinným olejem. Díky těmto dvěma způsobům odstraníte nepříjemné pálení a můžete si kopřivu vychutnat i čerstvou v salátu.

2. Kopřiva v boji proti nemocem

Kopřiva pomáhá proti mnoha nemocem, ale je skvělá i jako prevence. Věděli jste, že kopřivový čaj dokáže snížit příznaky PMS? Kopřiva je ale skvělá i na revma, protože pomáhá zmírňovat záněty. Já si na jaře ráda dopřávám několikatýdenní kúru, při které piju kopřivový čaj denně. Jaro je na přípravu kopřivového čaje nejlepší.

Jak si připravit domácí kopřivový čaj?

Natrhejte si mladou kopřivu a dejte zhruba do ⅓ hrnku. Zalijte vroucí vodou a přiklopte talířkem, poté nechte louhovat zhruba 15 minut. Hotový čaj slijte a můžete pít. Můžete přidat pár kapek citrónu (mně chutná i s limetkou) a med.

3. Kopřivový olej pro zdravé vlasy

Kopřivy nemusíte využívat jenom na přípravu čaje nebo do jídla. Můžete si doma připravit zázračný olej, který posiluje vlasy a působí také proti lupům a vypadávání vlasů. A není na tom vůbec nic těžkého! Olej můžete lehce vmasírovat na vlasovou pokožku nebo ho použít i jako zábal.

Jak se vyrábí kopřivový olej na vlasy? Budete potřebovat 2 velké hrsti čerstvých kopřiv (případně 1 hrst sušených)  a 250 ml mandlového oleje. Pokud použijete čerstvé kopřivy, nasekejte je nadrobno. Olej zahřejte v rendlíku na teplotu 35–37 stupňů a vhoďte do něj kopřivy. Olej s kopřivami přelijte do sklenice a nechte vychladnout. Poté sklenici zavřete. Teď už stačí nechat sklenici na teplém místě, nejlépe někde u okna macerovat. Asi za 14 dní bude hotovo. Pak už si jen olejíček přelijete třeba do menších lahviček.

4. Kopřivová koupel

Pokud vás bolí klouby, připravte si kopřivovou koupel. Stačí si cca 50 g kopřiv zalít vroucí vodou (třeba do hrnce nebo do džbánku) a nechat zhruba 2-3 hodiny vylouhovat. Nakonec už jen kopřivovou vodu přecedíte a použijete do koupele.

5. Kopřivy jako hnojivo

Věděli jste o tom, že si z kopřiv doma můžete připravit skvělé hnojivo? Stačí si do nějaké větší plastové nádoby nebo sudu nasbírat kopřivy a zalít je dešťovou vodou tak, aby byly kompletně ponořené. Pokud máte, můžete k nim přidat i kostival. Potom už jen nádobu zavřete a nechte minimálně 14 dní vykvasit. Toto hnojivo, kterému se říká kopřivová jícha, je bohaté na dusík a organické minerální látky. Hnojivo si po 2–3 týdnech slijte a přidávejte k zálivce. Působí nejen jako hnojivo, ale i jako ochrana proti škůdcům.

Vše na vaření a pečení

Vše na vaření a pečení

Na Tchibo.cz najdete vše, co se vám bude hodit v kuchyni.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články