InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnická párty pro děti s kreativními aktivitam

    pátek 26.4 15:00 - Knihovna, Blatná

  • Pecha Kucha Night: Práce jako na kostele – série krátkých přednášek

    pátek 26.4 20:00 - Kostel Narození Panny Marie, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Spory vrcholí. Zárybničná Lhota versus Rybářství Salmo

V sousedství areálu rybářství je i louka, na které se konají v Zárybničné Lhotě sousedská setkání a další akce.

V sousedství areálu rybářství je i louka, na které se konají v Zárybničné Lhotě sousedská setkání a další akce.

TÁBOR – V příměstské části Zárybničná Lhota vygradovaly spory mezi starousedlíky a rybářstvím Salmo Zdeňka Mašáta. Došlo to tak daleko, že zástupkyně zdejšího osadního výboru žádají táborské radní o pomoc při řešení situace s nelegálními stavbami rybářství. „Je tu dlouholetý problém nejen se stavbami, ale vůbec s komunikací s panem Mašátem a s jeho chováním. Protože ho vidíme jako našimi možnostmi neřešitelný, obrátili jsme se na radu města," říká předsedkyně osadního výboru Hana Nousková.

 

Stavební úřad na šetření loni v listopadu zjistil, že se v areálu rybářství nachází plechový sklad a dvě plechové garáže, a to bez opatření stavebního úřadu. Podnikatel byl poté vyzván stavebním úřadem k vyklizení nepronajaté části pozemku a k jeho uvedení do původního stavu do 31. března tohoto roku. Rada města ovšem vydala stanovisko, že Rybářství Salmo má uzavřenou platnou nájemní smlouvu na dobu neurčitou, na základě které užívá část pozemku pro umístění mobilní buňky, ocelové konstrukce sila na krmivo pro ryby a plechové garáže.

„Ty stavby jsou na pozemku několik desítek let a zatím nikomu nevadily. Také jsme jejich zřízení na pronajatých městských pozemcích ohlásili správě majetku města a byly zaneseny do smlouvy o pronájmu. Byli jsme nuceni je vybudovat proto, že se nám trvale ztrácí náš majetek. Škody na materiálu a rybách jsme předběžně vypočítali na půl milionu korun," říká šéf rybářství Mašát a uvádí příklady. „Nejde jen o sítě, kesery a další rybářské náčiní. Stalo se nám také, že jsme dali do sádek padesát kusů candáta určeného na výtěry a druhý den tam nebyl ani jediný," postěžoval si Mašát.

Kamenem úrazu se ale stalo zřejmě nyní to, že na pozemcích okolo rybníků podnikatel zaměřuje další stavby. Chtěl by si pozemky pronajmout a jde o přípravné práce k plánovanému rozšíření podnikání. K realizaci ale zřejmě nedojde. Rada města neschválila jeho žádost o pronájem další části pozemků, a to s ohledem na vyjádření odborů městského úřadu. Rozšíření nájmu nedoporučil ani odbor životního prostředí, protože pozemek je významným krajinným prvkem a i současné využívání pozemku je zřejmě podle něj v rozporu s územním plánem.

S rozšířením pronájmu důrazně nesouhlasil ani osadní výbor příměstské části Zárybničná Lhota, která by v této oblasti chtěla vybudovat odpočinkovou zónu. „Je to vlastně jediné místo v okolí Zárybničné Lhoty, kde by něco podobného bylo možné. Lidé po podobném místu oddechu už léta volají. Zatím sice projekt nemáme, ale až se ujasní vztahy s panem Mašátem, není problém ho pořídit. Kromě jiného nám vadí nepřístupnost těchto míst, protože rybářství uzavírá veřejně přístupnou účelovou komunikaci. Od čtyř hodin odpoledne, kdy se lidé vracejí z práce, se tam už nedostanete," argumentuje předsedkyně osadního výboru Nousková.

Podle Mašáta jsou ale přes den areál i cesta přístupné všem. Cestu uzavírají jen v noci, a to s povolením správy majetku města. Chtějí tím řešit nejen krádeže, ale také devastaci hrází a cest, které vybudovali. „Vztahy jsou špatné zejména s nedalekým farmářem, jehož dcera je členka osadního výboru. Ten člověk nám tady stále jezdí s těžkou zemědělskou technikou. Když jsem ho žádal, aby tak nečinil, jen mi řekl, že si tady stejně budou dělat co chtějí," říká Mašát.
Řešení celé věci má Zdeněk Mašát hledat s vedoucí táborského stavebního úřadu. „Rozhodně chci uvést vše do souladu se stavebním zákonem. Doufám, že stavební úřad pochopí, že zmíněné účelové stavby jsou pro naše podnikání nutností a najdeme schůdné řešení," věří podnikatel. Pokud se to podaří, tak patrně jen co do litery zákona. Napjaté vztahy v Zárybničné Lhotě zřejmě přetrvají.

Diskuse k článku - 11 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
  • Anonym 

    Reagovat

     

    Pan M. vše vede poctivě a skvěle, ať se mu daří :D

    Vloženo 22.6.2023 08:37:57

  • Jan V 

    Reagovat

     

    Lituju pana Mašata, ze musi jednat s tema zavistivcema a netahlama, co pouze zavidej. Je videt za ty roky, jak svoje sadky vypracoval tezkou drinou a naka zavistiva baba si dovolí resit plechovou garaz...

    Vloženo 22.12.2021 02:09:38

  • Jan Pokorný 

    Reagovat

     

    Já mám teda s rybářstvím Salmo nejlepší zkušenosti a fakt nechápu, co tam komu vadí. Ty boudy rozhodně ne.

    Vloženo 5.5.2021 17:37:37

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Stavět bez povolení na městských pozemcích a mimo územní plán obce, to si muze dovolit fakt jen pan Mašát.

    Vloženo 16.4.2021 23:13:24

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Zdejší pozitivní komentáře si píše zřejmě pan Mašát sám. Vše čerstvé a u něj to je spíše informace k smíchu. To, že v článku uvedl, že přišel o několik candátů, vždyť by mu ani těch jeho bahňákách nepřežili. Navíc s ním nepohne ani stavební úřad ten má přes své známosti dokonale pod palcem.

    Vloženo 12.4.2021 20:15:11

« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace