Hlavní obsah

Čeští filmaři točí v lockdownu komedie i dobové drama

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až kina otevřou, bude se to v nich českými filmy pěkně hemžit. Protože je výroba filmů průmyslové odvětví, nebyla natáčení zastavena, naopak se točí ostošest.

Ukázka z filmu Kdyby radši hořelo

 
Článek

O některých z mnoha připravovaných novinek, jako je Zátopek, Il Boemo, Vyšehrad, Přání Ježíškovi, Můžem i s mužem, Deníček moderního fotra nebo Gump – pes, který naučil lidi žít, už Právo podrobně psalo, další filmy se právě připravují, točí nebo míří do střižny.

Zakázaná pomlázka?

Restriktivní velikonoční omezení budou řešit Miroslav Krobot a Michal Isteník v komedii Kdyby radši hořelo. Scénář sice vznikal již od roku 2017, všechny paralely s pandemickou atmosférou loňských a letošních Velikonoc jsou čistě náhodné, ale některé podobnosti aktuálnost filmu zesilují.

„Zakázaná pomlázka?! To je útok na naše tradice,“ rozčiluje se postava velitele místních hasičů. Scenárista a režisér Adam Koloman Rybanský k tomu říká: „Kdyby radši hořelo je především velikonoční film. Děj se odehrává od Zeleného čtvrtka do úterý po velikonoční pomlázce, a když jsme psali scénář, používali jsme hodně nadsázku a absurditu. Nečekal jsem, že se to brzy stane skutečností.“

Hrdiny filmu jsou dobrovolní hasiči jedné vesnice, kteří budou čelit úplně jiné výzvě, než jakou přináší oheň. Klidný a spokojený život v jejich vsi totiž zničí podezření na akci teroristů. Všichni si proto budou přát, „kdyby radši hořelo“. Hlavní role obsadil režisér vedle Miroslava Krobota a Michala Isteníka také Annou Polívkovou, Albertem Čubou, Jiřím Vymětalem, Markem Pospíchalem nebo Vladimírem Škultétym.

Premiéra filmu je v plánu na jaro příštího roku. „To snad už budou v reálném životě velikonoční restrikce jen vzpomínkou na nevšední období našich životů,“ věří Rybanský.

Na formule do Španělska

Režisér Jan Prušinovský připravuje film s názvem Grand Prix. Vypráví o jednom splněném snu a o cestě přes celou Evropu na Velkou cenu formule 1 ve Španělsku. V hlavních rolích se objeví herci ostravského Divadla Mír Robin Ferro a Štěpán Kozub, dále hrají Kryštof Hádek a Anna Kameníková.

„Na scénáři ke Grand Prix jsem pracoval několik let. Pojednává o dvou bratrancích ze severočeského pohraničního maloměsta. Jeden z nich vede umolousaný autobazar na okraji města, ten druhý je lehce autistickým milovníkem pořádku ve své autodílně na náměstí. Když se díky výhře dvou vstupenek na Velkou cenu Španělska objeví možnost zmizet na pár dní z města, není co řešit. Ani jeden z nich ovšem netuší, že se k nim přidá i místní šílenec a zloděj aut Štětka, který přitahuje jednu katastrofu za druhou,“ shrnuje děj filmu Prušinovský.

Točit začne počátkem května a tvůrci kromě severočeského Cvikova zamíří na lokace v Německu, Francii a ve Španělsku. Vrcholem by mělo být natáčení během Velké ceny formule 1 příští rok v Barceloně.

Kvůli tomu tvůrci spustili na portálu Donio crowdfundingovou kampaň, ve které chtějí vybrat dva miliony korun. „Road movie je žánr, do kterého se u nás nikdo moc nehrne. Česká republika je pro něj totiž malá. Tak jsme se rozhodli, že ty naše průměrný český hrdiny vyvezeme za hranice. Abychom mohli natáčet přímo na okruhu a během Velké ceny, potřebujeme získat dva miliony korun. Věřím, že se nám to podaří,“ doufá Prušinovský.

Film uvede do kin Falcon 17. listopadu 2022.

Slovo se vrací do minulosti

Po devíti měsících skončilo natáčení dobového dramatu Slovo režisérky Beaty Parkanové, příběhu manželů Václava (Martin Finger) a Věry (Gabriela Mikulková) v letech 1968 a 1969, kteří si vzájemně dali slovo, že budou v časech dobrých i zlých stát při sobě, budou mít pevné postoje a nepřekročí určité morální a společenské hranice. Okolí a doba po srpnu 1968 je ale vystavují zkouškám a dramatickým situacím.

„Hlavním hrdinům se zbortil vnější svět, Václavovi profesní, Věře rodinný. Zůstalo jim vzájemné pouto a slovo, které dali každý sám sobě a sobě navzájem. To není vůbec málo, a právě o téhle síle film je,“ říká o filmu Parkanová.

První klapka padla loni u moře v Polsku, pak se točilo v Česku na Vysočině a Pardubicku a v zimě se tvůrci přesunuli na Slovensko, kde točili v minus patnácti stupních.

„Václav je pevný, zásadový a morální člověk a jako každý i zranitelný,“ přibližuje svou postavu Finger. „Užívám si tuhle charakterní roli, pro kterou jsou principy vyšší pravdy posvátné. Taková zásadovost se v životě často nevidí a Václav si to za ni slízne.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám