Vyvýšený záhon si mohou zruční kutilové vyrobit sami. Kdo si na to netroufá a nebo touží po nějakém speciálním provedení, může si jej koupit. V nabídce je mají nejen hobby markety, ale i výrobci specializovaní na konkrétní materiály. Za příplatek vám někteří z nich rádi vyrobí vyvýšený záhon podle vašeho přání, třeba ve tvaru srdce.

Kromě různé velikosti a výšky existují dva základní typy vyvýšených záhonů. Jednodušší varianta nemá dno a můžeme ji postavit na trávník či do prostoru klasických záhonů. Složitější varianta má podobu boxu, do kterého se nasype zemina. Takové řešení se hodí všude tam, kde není vhodný prostor pro přímý kontakt s půdou.

Zvláštní variantou je vyvýšený záhon určený pro méně pohyblivé osoby. Připomíná truhlík na vysokých nožičkách. Je možné k němu umístit židli nebo invalidní vozík tak, že se sedící může pohodlně pečovat o rostliny.

Materiál můžeme vybírat s ohledem na umístění. Výtečně vypadají vyvýšené záhony ze dřeva (např. douglaska, pinie, dub, smrk, modřín). Ty nejdražší mívají speciální úpravu a mohou vydržet až 20 let. Dále se vyvýšené záhony budují z kamene, cihel, betonu, proutí, ale také třeba z palet či betonových tvárnic. V prodeji jsou i vyvýšené záhony z pozinkovaného plechu, hliníku či recyklovaného plastu.

Co se tvarů týče, fantazii se meze nekladou. Klasické jsou obdélníky nebo čtverce, ale nabízejí se i záhony kruhové, šesti či osmistranné, často ve variantě nízké (0,25 cm) i vysoké (až 0,80 cm).

Zvlášť atraktivně vypadají kaskádovitá či víceúrovňová řešení, případně ta, která mají širší okraje a slouží zároveň i jako místo pro posezení.

Zdroj: youtu.be/OuxGcXEvulM, www.thespruce.com