Trh NFT razantně poklesl. Začala už tato burza lidi nudit?

Přidat na Seznam.cz

Nekonvertibilní tokeny neboli NFT mají za sebou svůj okamžik slávy. Ale jejich popularita už možná dosáhla vrcholu. Ceny NFT, digitálních certifikátů, které letos zaútočily na svět umění a sběratelů, klesly přibližně o 70% ve srovnání s nejvyšší úrovní v únoru.

Podle CNN se průměrná cena NFT 5. dubna pohybovala kolem 1256 dolarů, což je pokles z více než 4 000 dolarů na konci února, uvádí web NonFungible.com zaměřený na průzkum trhu. Data z The Block, další firmy zabývající se výzkumem kryptoměn, ukazují podobně velký pokles cen i prodeje NFT. NFT podporovaly v posledních několika týdnech investiční mánii.

NFT šílenství
Soubor JPEG od umělce Beepla byl nedávno prodán za 69 milionů dolarů.  Rocková skupina Kings of Leon vydala své poslední album jako NFT.

NFT šílenství pomohlo zvýšit hodnotu ethera- kryptoměny, blockchainová síť se používá pro velké množství transakcí NFT. Ceny etherea vzrostly o více než 180 procent zatím letos, což převyšuje nárůst ceny bitcoinů.

Prudký nárůst, náhlý pokles
Prudký nárůst hodnot NFT a nedávný pokles připomínají další podobné historické bubliny na trhu, jako je mánie tulipánů v roce 1600, pád internetových bublin v roce 2000, akcie bank a ceny bydlení v roce 2008.

NFT pravděpodobně zůstanou, ale možná nestojí za ohromující částky peněz, které na ně lidé za posledních několik týdnů utratili. Dokonce i Beeple, alias Michael Joseph Winkelmann, v březnu vtipkoval v rozhovoru s Julií Chatterley z CNN, že by mohl být největším vítězem po tom, co by se mohlo stát bublinou NFT.