Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zpátky do lavic! Děti na ZŠ Kladská si vyzkoušely antigenní testy i PCR testy ze slin

Autor: veef - 
9. dubna 2021
17:44

V pondělí 12. dubna se po dlouhých měsících opětovně vrátí část dětí do lavic. Návrat se bude týkat prvního stupně základních škol a předškoláků. Děti se budou muset dvakrát týdně testovat antigenními testy. Jak celý proces bude probíhat, si dnes vyzkoušeli děti i pedagogové v Základní škole Kladská na Praze 2. Navíc zde v rámci nového projektu Žijme proběhlo pilotní PCR testování neinvazivní metodou ze slin. Děti se testovaly ve třídě samy za asistence pedagogů a odborného personálu z laboratoře, která bude PCR test vyhodnocovat.

Projekt Žijme by rád nahradil antigenní testování právě spolehlivějšími PCR testy, které by se mohly provádět pouze jednou týdně. Na základní škole Kladská si antigenní i PCR testování v pátek vyzkoušelo 18 dětí.

„Když už se ty děti testují, myslíme si, že by se toho dalo využít nejen pro výuku. Zajistili jsme napojení našeho projektu na aplikaci TrustOne, která už funguje například na Slovensku. Do této aplikace laboratoř zapíše výsledek testu. S negativními testy by děti mohly po škole znovu chodit na kroužky, sport a další aktivity, které mají už více než rok zakázané,“ řekl pro Blesk zakladatel projektu Žijme Michal Špaček. 

Projekt se ale nezaměřuje pouze na školy. „Stejné testování probíhá i ve firmách, ale opět se ty výsledky nikde nezaznamenávají. Rok nám stojí ekonomika, schodek státního rozpočtu se zvyšuje, protože je vše zavřené. Díky naší aplikaci, do které se výsledky PCR testu zapíšou, bychom mohli znovu začít chodit do divadel, na koncerty, fotbalové zápasy i do restaurací,“ nastiňuje vizi Špaček.

Kapacity jsou

Na včerejší tiskové konferenci radní pro oblast školství Vít Šimral řekl, že Praha o PCR testování dětí neuvažuje, protože nejsou kapacity laboratoří. To ale Špaček vyvrací. „Zvolili jsme laboratoře Aeskulab záměrně. Jednak fungují po celé České republice, jednak mají na takto masivní testování kapacity,“ vysvětluje. Jediným problémem tak zůstává cena. Toto pilotní testování měla škola zdarma, za standardních podmínek by ale cena jednoho testu vyšla zhruba na 700 korun. „Musíme přesvědčit stát, aby tyto testy začal hradit a začaly se používat místo nespolehlivých antigenních. Jednáme s představiteli vlády a věřím, že jsme na dobré cestě,“ doufá Špaček.

Ředitelka školy vidí v projektu cestu

Vize projektu se líbila i ředitelce ZŠ Kladská Kateřině Vávrové. „Samozřejmě je důležité, aby se děti opět vrátily k standardní výuce, ale samotná výuka není všechno. Naše škola pořádá spoustu mimoškolních aktivit a kroužků, jezdíme na lyžáky a školy v přírodě a musím říct, že nám to moc chybí. V tomto projektu vidím cestu, jak bychom se k tomu mohli zase vrátit. Proto když mě pánové oslovili, ráda jsem na pilotní testování přistoupila,“ řekla Blesku.

Navíc mě oslovilo, že by se mohlo testovat pouze jedenkrát týdně. Sami vidíte, jak je to náročné, a to jsme testovali pouze 18 žáků a asistoval jim k tomu proškolený personál z laboratoře. Je to všechno hrozně na rychlo, nedostali jsme od státu vůbec čas na přípravu a organizaci samotného testování,“ zlobí se ředitelka. Vávrová navíc upozornila, že kromě toho, že budou od pondělí muset učitelé zkoordinovat samotný proces testování, musejí se i nadále věnovat distanční výuce a navíc celý duben probíhají online zápisy do prvních tříd. „Co vám budu povídat, máme toho nad hlavu, ale musíme se s tím poprat,“ uzavřela energická ředitelka.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa