InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Barevný čtvrtek - Faerské ostrovy - drsný i krásný sever

    Čtvrtek 18.4 19:00 - Divadlo Oskara Nedbala Tábor

  • Senior večer - Inych

    Čtvrtek 18.4 17:00 - Kulturní dům, Písek

    Svou premiéru bude mít na seniorském večeru zkušený hudebník Jindřich Ryba alias Inych, který se v posledních letech soustředí na sólová vystoupení.

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Farmářské trhy vládou povoleny. Budou příští týden na Táborsku?

TÁBOR – Jak rozhodla vláda, nejenže se nebude prodlužovat nouzový stav, ale také dojde k řadě zmírnění omezení a rozvolnění epidemických opatření v souvislosti s koronavirem. Od pondělí 12. dubna budou moci maminky nakoupit dětem nejen dětské zboží jako oděv či obuv, ale v papírnictvích také školní potřeby. Otevřít by měly také zámečnictví, čistírny a prádelny, stejně jako opravny zařízení pro domácnosti nebo prodej náhradních dílů pro auta. Nastává i dlouho očekávaný okamžik pro malopěstitele a malovýrobce potravin. Úplný zákaz prodeje na tradičních farmářských trzích a ve stáncích platil od 15. února a končí o půlnoci 11. dubna. Nyní jsou opět povoleny při dodržení určitých zásad.

 

Trhy zatím s otazníkem

V Táboře zřejmě bude možné nakoupit poprvé ovoce, zeleninu, květiny a další sortiment po delší době ve středu 14. dubna na Žižkově náměstí. Pokud podle mediálního koordinátora radnice Luboše Dvořáka padne v pondělí pozitivní stanovisko radnice.

Relativně nejvíce času na rozhodnutí o pořádání farmářských trhů na náměstí T. Bati mají v Sezimově Ústí. Tradičně byl jejich den v pátek. „V pondělí zasedá rada města, takže připravíme nějaký materiál. Každopádně bychom byli rádi, kdyby se trhy v pátek konaly a víceméně s tím počítáme," uvedl starosta města Martin Doležal.

Podle soběslavského starosty Jindřicha Bláhy také není jasné, zda tradiční čtvrteční trhy na náměstí Republiky budou. Čekají na bližší pokyny, jasněji by mělo být počátkem příštího týdne.

Co trhovcům vadí
„Na trhy včetně Tábora jsem jezdil pětadvacet let a už mne to zmáhá. Takže nevím, jestli to letos budu absolvovat," přiznal Luděk Neubauer ze Zahradnictví Neubauer-Tučapy. „Oproti některým pěstitelům mám výhodu vlastního zahradnictví kde prodám většinu produkce. Snad se to povede i letos. Na táborských trzích mi vadí několik věcí. Předně loni byly skoro všude, jen místní politici v Táboře a Soběslavi je zatrhli. Než byly rezervace, musel jste přijet na Žižkovo náměstí už ve dvě ráno, aby bylo místo. S místem bude zřejmě problém zejména nyní vzhledem k nutným rozestupům stánků. Rezervace míst jsou sice nutné, je jich málo, ale vadí mi výběr prodejců. Místo aby město dalo přednost místním pěstitelům, květinářům a výrobcům potravin, zbytečně zabírají povolené stánky přeprodejci vařeček, porcelánu a všeho možného z celé republiky," postěžoval si Luděk Neubauer.
Pro konání farmářských trhů jsou opět stanoveny podmínky a hygienická opatřeními jako v minulém roce. Znamená to, že mezi stánky musí být alespoň dvoumetrové odstupy a na ploše tržiště platí limit patnácti metrů čtverečních plochy na jednu osobu. Samozřejmostí určitě je používání roušek, respirátorů a dezinfekce. Na tržišti nesmí být místa k sezení a stoly, zakázáno je i konzumování potravin a nápojů na místě.

Kousnout nebo nekousnout
To se týká především prodejců potravinářského zboží. Bývalo zvykem, že si kdokoliv na tržišti koupil koláč, rohlík či klobásu a ochutnal na místě. „Nevím, že by to bylo pravidlem, ale zřejmě se to občas stávalo. Prodavač těžko může říci zákazníkovi, aby si nekousl, to by měli asi ohlídat jiní, třeba městská policie," míní jednatel farmy Liška ze Smyslova Roman Liška. Právě jeho pojízdná prodejna masa, párků, klobás, salámů a dalších dobrot lákala vždy vůní po celém náměstí.

„Ještě v pátek jsem neměl potvrzeno, jestli trhy v Táboře opravdu budou, nikdo nic nevěděl. Takže netuším, jestli se nám na poslední chvíli podaří zorganizovat příjezd naší pojízdné prodejny," postěžoval si Liška. Podle pátečního vyjádření mediálního koordinátora radnice Luboše Dvořáka zatím žádné stanovisko nebylo prezentováno. Je prý nutno nejdříve prozkoumat všechna rizika a konečný výrok, zda trhy budou, či nikoliv, padne nejdříve v pondělí. Což je pro trhovce opravdu šibeniční termín znamenající především minimální čas na přípravu.

„Když byly farmářské trhy zrušeny, musel jsme hledat náhradní řešení. Začali jsme jezdit více trasy po vesnicích, dnes už je jich na osmdesát a lidé si na nás zvykli. Těžko jim můžeme říci ze dne na den, že v obvyklou hodinu nepřijedeme a jet do Tábora. Ale pokusíme se vše nějak skloubit," slibuje Roman Liška.

Opatření s problémy
Jak loni potvrdili strážníci městské policie, kteří na pořádek při první vlně koronaviru dohlíželi, ne všechna opatření se daří dodržovat. Tržiště není uzavřený prostor a proto je například velmi obtížné regulovat počet zákazníků, tedy jednoho na patnáct metrů čtverečních. V otevřených prostorách je to téměř nemožné a předpokládalo by to zřejmě rozehnat frontu třeba před stánkem se zeleninou. I když zákazníci dodržují rozestupy.

Diskuse k článku - 7 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Helena 

    Reagovat

     

    anonymní čtenář Reagovat

    To jo zůstaneme.Právě proto,že většina tzv.farmářů nakupuje právě zde a v Kauflandu,když je akce a pak to na trhu prodávají zcela předražené.Inu,není farmář jako farmář,ale proti gustu žádný dišputát,jen jděte a nakupte si.Kde asi teď můžou mít květák atd??? Trochu selského rozumu,chytráci.

    Chytrák jsi ty, říká ti něco sadba zeleniny, kytiček. Sazenice keřů a podobně. Zalez do paneláku a hnij tam.

    Vloženo 10.4.2021 11:56:39

    Vloženo 13.4.2021 19:34:46

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Přispěvěk byl skryt administrátorem, protože porušoval Pravidla pro vkládání příspěvků!

    Vloženo 10.4.2021 23:14:12

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    nezájem

    Vloženo 10.4.2021 10:03:09

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Přispěvěk byl skryt administrátorem, protože porušoval Pravidla pro vkládání příspěvků!

    Vloženo 10.4.2021 00:27:25

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Stejně je to tam vše předražené.

    Vloženo 9.4.2021 23:58:09

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Nikdo vás nenutí zůstaňte u akcí v Penny

      Vloženo 10.4.2021 06:34:02

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        To jo zůstaneme.Právě proto,že většina tzv.farmářů nakupuje právě zde a v Kauflandu,když je akce a pak to na trhu prodávají zcela předražené.Inu,není farmář jako farmář,ale proti gustu žádný dišputát,jen jděte a nakupte si.Kde asi teď můžou mít květák atd??? Trochu selského rozumu,chytráci.

        Vloženo 10.4.2021 11:56:39

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace