Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Politiky v Pardubicích čeká další střet kvůli opravě sportoviště arény

  8:02aktualizováno  9:59
Pardubice připravují plán modernizace a rozšíření arény. Politici totiž při prodeji hokejového klubu Petru Dědkovi slíbili, že v dohledné době postaví rozcvičovnu, třetí ledovou plochu či opraví bufety. Vše má připravit Rozvojový fond, který halu provozuje. Potíž je, že nikdo netuší, kde na všechno vzít peníze.

Majitel hokejového Dynama sleduje výkon svých hráčů. | foto: Twitter P. Dědka

Čím dál zřetelněji je patrné, že radniční koalice, která vede Pardubice, existuje spíše jen na papíře než v reálu. Ještě ani neutichl spor mezi hlavními hráči z ANO a ODS o opravu Letního stadionu a už se blíží další. A možná ještě ostřejší.

A půjde vlastně o podobný problém. O investici do sportoviště za stovky milionů korun. Dokonce i částka je stejná, jedná se opět o zhruba 380 milionů. Jen se role obrátí. Zatímco v případě Letního stadionu bylo ANO jednoznačně motorem rekonstrukce, nyní v kauze modernizace enteria areny bude tempo diktovat hlavně ODS.

Právě na její zástupce padl totiž velmi nevděčný úkol. Připravit opravu chlazení, rekonstrukci bufetů, stavby třetí ledové plochy či rozcvičovny v areálu arény. K tomu všemu se totiž politici zavázali ve smlouvě, kterou podepsali s většinovým majitelem Dynama Petrem Dědkem.

„Město muselo projednat investiční plán do konce března, ukládá mu to akcionářská smlouva s panem Dědkem. Investiční plán a zadání vypracování projektové dokumentace mají být schváleny do konce června,“ uvedl náměstek primátora Jan Mazuch z ODS.

Právě ten má v gesci dohled nad firmami města, tedy i Rozvojovým fondem. Ten pak vede místostarosta prvního obvodu Ondřej Šebek z ODS a z pozice šéfa představenstva na něj dohlíží dlouholetý politik modré strany a krajský zastupitel Alexandr Krejčíř.

A nutno dodat, že primátor města zatím není s výkony zmíněné trojice úplně spokojen. Fondem předložený návrh harmonogramu investice Martina Charváta docela naštval. 

„Materiály, které jsme dosud od Rozvojového fondu obdrželi, zatím jeho připravenost k plnění neukazují. Předem transparentně upozorňuji management Rozvojového fondu, že pro takový materiál těžko budou zastupitelé našeho hnutí hlasovat,“ uvedl na posledním jednání zastupitelstva primátor Martin Charvát z hnutí ANO.

Ve hře je odvolání Šebka

Jednalo se o poměrně ostrý vzkaz do řad hlavního koaličního partnera. V zákulisí radnice se navíc už nahlas mluví o tom, že by primátor nejraději bývalého manažera Dynama Šebka z vedení fondu odvolal. 

„Abychom byli dobře připraveni na tvrdá jednání s investorem, musíme přes fond plnit všechny závazky. Aktuální stav, za který management fondu zodpovídá, tomu nenasvědčuje,“ pokračoval v kritice Charvát.

Investorem měl na mysli Petra Dědka. Ten totiž drží v ruce dobré karty. Podle smlouvy město bude muset připravit projekty zmíněných úprav a taky je v dohledné době dotáhnout. Jenže problém je v tom, že na ně město či fond sotva seženou v následujících letech peníze. 

„Zástupci fondu připravili zprávu do zastupitelstva ve stylu: tak super, tohle všechno máme postavit, tak jdeme na to! Jen nám na to pošlete peníze. To ale nejde. Radnice je postižena na příjmové stránce covidem a my budeme muset plány obsažené ve smlouvě s panem Dědkem korigovat,“ uvedl náměstek primátora Jakub Rychtecký z ČSSD.

Ondřej Šebek nechtěl kritiku jím předložené zprávy ani politické tlaky komentovat. Podle jeho slov bude důležité, jak se domluví radní přímo s Dědkem. „My jsme servisní organizací města. Těžko můžeme něco diktovat. Až se obě strany domluví, my jejich dohodu budeme akceptovat a budeme hledat řešení, jak ji naplnit, včetně financování,“ uvedl Šebek s tím, že se nabízí dotace třeba od Národní sportovní agentury. „Nicméně je jasné, že i fond nyní doplácí na problémy s koronavirem,“ dodal manažer.

Primátor Charvát pak v tiskové zprávě svého hnutí totiž uvedl, že klíčové bude najít peníze na placení všech úprav arény. Už ale neuvedl, kde by je fond měl „vyčarovat“, když kvůli covidu přichází i o příjmy z nájemného a hala je také v posledním roce těžce ztrátová.

„V dosud předložených materiálech ze strany fondu toto postrádáme, přitom se jedná o zásadní parametr. Za investiční plán nemůžeme považovat tristní a velmi riskantní tabulku, když se přes akcionářskou smlouvu zavazujeme ke spoustě náročných rozhodnutí,“ prohlásil Martin Charvát.

Dědek mluví o odkupu zbytu akcií od města

Investiční plán zastupitelé v prvním kole nakonec schválili, ale bylo evidentní, že se jednalo jen o dělostřeleckou přípravu před červnovým výbuchem emocí. „Ne všichni zastupitelé jsou příznivci sportu a ne všichni tomu budou po ekonomické stránce fandit,“ popsal kulantně situaci zastupitel Petr Klimpl z ODS.

Petr Dědek přitom za poslední rok, během kterého se o Dynamo stará, ukázal, že je velmi tvrdý byznysmen a jen zřídka odchází od jednacího stolu jako poražený. Politici však musí najít cestu, jak mu sdělit, že z většiny plánů toho zatím moc nebude. 

„Už příliš dlouho taháme za kratší konec provazu, musíme s investorem jednat o odsunutí některých věcí,“ uvedl Rychtecký. Šéf zastupitelského klubu Jan Hrabal zase na svém Twitteru upozornil, že Dědek už uplatnil v případě placení kompenzací za výpadek ze vstupného vyšší moc a město by se mohlo vydat stejným směrem.

Sám Dědek přitom navrhuje poměrně rychlé a radikální řešení. Chce, aby mu město prodalo i zbytek akcií Dynama. „Ať mně to prodají, a je pokoj. Myslím, že by to bylo řešení této ‚manželské‘ krize. Vztah příliš nefunguje,“ uvedl pro redakci MF DNES Dědek s tím, že už tento návrh radním předložil.

„Tak zatím to bylo poměrně neformální, ale za mne to je téma určitě k jednání. Samozřejmě by se ale při prodeji zbytku akcií musely přehodnotit všechny závazky, které momentálně k Dynamu máme. Platíme mu podporu 35 milionů korun ročně,“ dodal náměstek primátora Rychtecký, který se pak opřel i do ODS. Podivoval se, že modrá strana nepodpořila modernizaci Letního stadionu pro fotbalisty, a naopak přichází s nákladným plánem investic do multifunkční arény. 

„Plán obsahoval závazky pro rozpočet města v nejbližších čtyřech letech až půl miliardy korun bez podrobnějších informací o reálných nákladech spojených s projekčními pracemi a toho, kdo, kdy a co zaplatí,“ dodal při kritice ODS.

Část zimního stadionu už potřebuje vylepšit

Od velké přestavby pardubického „zimáku“ na moderní arénu uteklo už dvacet let. Je tak logické, že některé její části už volají po opravě. „Nové chlazení se instalovalo dokonce už v roce 1998, a je tak potřeba ho vyměnit. Velmi se mění standardy a normy pro provoz arény. To se týká třeba bufetů, které zaslouží také rekonstrukci,“ uvedl šéf zastupitelského klubu ODS Petr Klimpl.

Vyjmenoval spíše jen nutné zásahy, ale město se v dohodě s Petrem Dědkem zavázalo halu vylepšit daleko více. V návrhu tak je i dostavba severní části arény, kde by byla rozcvičovna, která zatím chybí. Ve hře je i třetí ledová plocha, která může stát u arény, město ale hledá i jiné místo, například v areálu atletického stadionu na Dukle, v bývalých Masarykových kasárnách, univerzitním kampusu, na závodišti, v areálu na Hůrkách nebo u fotbalového hřiště na Slovanech.

„Probíhají jednání, průzkum. U stadionu by další ledová plocha byla provozně obtížná, třeba velký přenosový vůz by se tam obtížně vykličkoval, když se tam má stavět ještě parkovací dům,“ řekl Klimpl. „Podle dřívější studie je navíc lepší mít sportoviště na více místech ve městě,“ dodal Klimpl.

První nezastřešená ledová plocha v Pardubicích vznikla v roce 1947. Zastřešení přibylo v roce 1960. Stadion prodělal zásadnější rekonstrukci v roce 2001. O sedm let později se dostavěla západní tribuna a město také pořídilo palubovku pro míčové sporty. Aréna tak rovněž začala nabízet pronájmy haly pro koncerty. První etapa stála 380 milionů korun, druhá etapa přišla na 140 milionů korun.

„Rozvojový fond splácel úvěr, který v letošním roce splatí. Postup bude následně takový, že rada města sestaví pracovní tým, který navrhne, co jsme schopni a ochotni udělat. Je to investice do našeho majetku. Možnosti jsou ovlivněny současnou ekonomickou situací,“ řekl náměstek primátora Jan Mazuch z ODS. 

  • Nejčtenější

Mrtvolu vařili tři hodiny. „Byly to čtyři kýble kostí a čtyři tkání,“ řekl muž

15. dubna 2024  6:30,  aktualizováno  16:15

Dva muži, kteří dnes předstoupili před Krajský soud v Hradci Králové, odmítli obvinění z vraždy...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Cyklista u Chocně zemřel na lesním trailu, jeho tělo leželo u jedné z překážek

15. dubna 2024  17:14

Lesní cyklookruh u Chocně na Orlickoústecku se stal o víkendu osudným pětatřicetiletému cyklistovi....

Pardubice - Třinec 1:2. Obhájci se vezou na vítězné vlně, znovu zářil Kacetl

16. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:35

Třinečtí hokejisté navázali na povedené výsledky z posledních zápasů a úspěšně vstoupili i do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za vraždu a uvaření mrtvoly nelze žádat doživotí, může za to slovíčko v posudku

17. dubna 2024  16:47

Jaký význam může mít jedno slovo ve znaleckém posudku, ukazuje další vývoj v případu bestiální...

Na náměstí v Lanškrouně vysypali popelnice. Skryly vše, i nesnědené humry

19. dubna 2024  15:06

Že by se maso do popelnice nemělo vyhazovat jen tak, přiblížili pořadatelé Dne Země v pátek...

Soud zrušil obecní radu Opatovic, její ustanovení odporovalo zákonu

19. dubna 2024  10:52

Opatovice nad Labem s necelými třemi tisíci obyvateli už nemají obecní radu, přestože ji...

Snaha je. Hvězdy Ústí však basketbalisty Pardubic dost provětrávají

19. dubna 2024  10:36

V basketbalovém čtvrtfinále play off s ústeckou Slunetou se zatím nehraje podle pardubických not....

Kraj chce, aby parkovací domy v areálu nemocnice postavil soukromník

18. dubna 2024  16:28

Ve stísněném areálu Pardubické nemocnice by měly vyrůst dva parkovací domy. Kraj chce, aby vznikly...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...