Ostrava: Moravskoslezská vědecká knihovna letos poprvé otevře pro veřejnost

10.04.2021 13:29

Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě byla v tomto roce vzhledem k pandemii koronaviru od prvního ledna uzavřena. Od 16. února pak fungovala v režimu omezeného servisu v podobě výdejového okénka: čtenáři si mohli literaturu předem objednat, vyzvednout a publikace vrátit do biblioboxů před knihovnou. V pondělí (12. dubna) knihovna letos poprvé otevře pro veřejnost.

Ostrava: Moravskoslezská vědecká knihovna letos poprvé otevře pro veřejnost
Foto: worldwide.com
Popisek: Ostrava, ilustrační foto

„V pondělí otevíráme čtenářům svou budovu, a to za dodržení mimořádných opatření. Na 15 metrů čtverečních může být přítomen jeden čtenář, přičemž se postaráme o řízení front. Respirátory zůstávají povinné nejen pro návštěvníky, ale i knihovníky, zvýšena budou také dezinfekční opatření. Zajistíme i časté větrání prostor. O všech opatřeních budeme čtenáře informovat na vývěsních plochách knihovny a na webových stránkách,“ uvedla Libuše Foberová, ředitelka Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě.

U vstupu do knihovny budou návštěvníci povinni provést dezinfekci rukou a ve všech prostorech dodržovat dvoumetrové rozestupy. Počet čtenářů budou regulovat pracovníci knihovny. Zapůjčené publikace by lidé měli i nadále přednostně vracet do biblioboxů před knihovnou.

Čtenáři si mohou knihovní fond objednávat také prostřednictvím online katalogu a vyzvednout si ho připravený v půjčovně. I nadále mohou provést online registrace z pohodlí domova, nebo využít zásilkové služby knihovny. „Zásilkovou službu zavedla knihovna v reakci na březnová přísnější omezení. Zájemcům pošle objednané publikace domů nebo do nejbližší Zásilkovny. Tato služba, kterou si už čtenáři zvykli využívat, bude pokračovat i po skončení omezení. Věřím, že ji vítají zejména čtenáři ze vzdálenějších koutů regionu,“ sdělil Lukáš Curylo, náměstek hejtmana MSK. 

Knihovna připravila pro své příznivce i další novinky. „V e-prostoru knihovny nabízíme vzdálený přístup do databáze Anopress, což je unikátní databáze českých médií, která obsahuje plné texty novinových a časopiseckých článků, doslovné přepisy televizních a rozhlasových relací i zprávy z internetových serverů od roku 1996,“ prozrazuje ředitelka knihovny Libuše Foberová. „Čtenáři mohou vzdáleně přistupovat také do zahraniční databáze PressReader. Ta obsahuje plné texty více než šesti tisíc zahraničních deníků a časopisů ze stovky zemí světa. Noviny i časopisy jsou dostupné již v den jejich vydání a v plném rozsahu. Proto je tato databáze nazývaná ´největším světovým online stánkem periodik´, dodává ředitelka.

Vědecká knihovna nabízí čtenářům v rámci oslav 70. výročí svého založení každý sedmý pracovní den v měsíci bezplatnou registraci, a to až do konce tohoto roku. Nejbližším dnem je úterý 13. dubna.

Od 12. dubna bude otevřeno ve všední dny od 9:00 do 18:00 hodin, v sobotu pak bude knihovna zavřená.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…