Hlavní obsah

Falešné testy i potvrzení o očkování za pár tisíc

Právo, Matěj Říha

V temné části internetu lze bez problému sehnat negativní testy na koronavirus a množí se tam i nabídky k získání potvrzení o očkování. Stačí jen poslat peníze a kontaktní údaje a prodejci pošlou zpět zfalšované dokumenty. Cena za takové služby se pohybuje od 150 do 200 dolarů (3320 až 4427 korun).

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Právo informace získalo od společnosti Check Point Software Technologies, která patří mezi přední dodavatele kybernetických řešení. Její výzkumný tým pravidelně sleduje, jaké jsou trendy na tzv. darknetu, což je skrytá část internetu, která není viditelná pomocí vyhledávačů a pro přístup je nutný anonymní prohlížeč.

Reklamy i slevové akce

Hackeři zde obchodují s kradenými osobními daty, přihlašovacími údaji, kreditními kartami, drogami, kybernetickými a hackerskými nástroji nebo zbraněmi. A nyní také se službami spojenými s koronavirem.

„Kyberzločinci chytře reagují na poptávku po vakcínách i snahu se očkování vyhnout. Je ale nutné si uvědomit, že zkoušet koupit vakcínu, potvrzení o očkování nebo negativní koronavirový test neoficiálními cestami je extrémně riskantní. Hackery totiž hlavně zajímá, jak zneužít identitu a data uživatelů,“ uvedl manažer české pobočky společnosti Daniel Šafář.

Ceny domácích testů na covid klesají

Koronavirus

Při posledním výzkumu tým narazil třeba na reklamu, která nabízela zfalšovaná potvrzení od Centra pro kontrolu a prevenci nemocí. Očkovací karta se měla zaplatit v bitcoinech, aby bylo těžší prodejce vystopovat.

Výzkumný tým komunikoval s prodejci, aby získal co nejvíce podrobností o celém procesu, dodávkách, ceně a pravosti. Prodejce tvrdil, že podobné transakce dělá pravidelně a nikdy nebyl problém. Pro uskutečnění obchodu stačilo zaslat jméno a další podrobnosti. A zaplatit také peníze.

Výzkumníci při průzkumu narazili také na reklamy, které prodávaly negativní testy na covid-19. Tyto testy slibovaly pro cesty do zahraničí nebo pro uchazeče o zaměstnání. Některé vybízely k nákupu dvou testů a třetí by pak byl zdarma.

Očkovací centrum na pražském Vyšehradě dostane měně vakcín, než stát slíbil

Domácí

Nalezeny byly také webové stránky, které nabízely možnost vygenerovat autenticky vypadající negativní koronavirový test. Do přehledného formuláře stačilo zadat informace o uživateli a zaplatit pouhých 25 dolarů (553 korun). Za 30 minut pak uživatel dostal test e-mailem.

Aktivity hackerů ještě porostou

Šafář je přesvědčen o tom, že podobné koronavirové aktivity budou růst. Zároveň upozornil na to, že falešné testy a jiné dokumenty boj s nemocí komplikují. „Varujeme také před sdílením očkovacích karet a negativních testů na sociálních sítích, protože vše může být zneužito a zobchodováno na darknetu,“ doplnil.

Check Point podle PR manažera Petra Cíchy informuje policii nebo jiné příslušné orgány o kyberútocích a případech, kdy je možné pachatele dopadnout. „V těchto případech není vysledování úplně jednoduché, ale když je možné pachatele vysledovat, tak se takové případy předávají,“ řekl Právu Cícha.

Informují policii

Firma o kybernetických útocích informuje přímo instituce, na které míří. „Když je možnost a může to mít právní důsledky, tak informujeme i úřady, policii a podobně. Nedávno jsme třeba informovali o dvojici hackerů, u kterých bylo možné nakoupit útok na mobilní zařízení,“ řekl Právu Cícha.

Spojené státy očkovací pasy nechystají

Amerika

Situace ohledně koronavirových hackerů je podle něj složitá v tom, že platby probíhají v bitcoinech a dosledování pachatelů je velmi složité. Úspěšné prý může být v okamžiku, kdy udělají chybu.

Reklama

Výběr článků

Načítám